Επέτειος: 20 χρόνια από τη μέρα που η Θράκη έμαθε στην Ελλάδα το μπιτς βόλεϊ

Το προσεχές τριήμερο (1-3/8) το μπιτς βόλεϊ επιστρέφει στην Θράκη, αφού θα διεξαχθεί στο Mayo της Αγίας Παρασκευής, στην Αλεξανδρούπολη, η τελική φάση των φετινών Masters με την συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων της χώρας σε άνδρες και γυναίκες.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου τουρνουά πραγματοποιείται στην επέτειο 20 ετών από το πρώτο ever τουρνουά μπιτς βόλεϊ που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, που ήταν το 1ο τουρνουά Θράκης στην παραλία της Σάντα Ρόζα (από την οποία δεν είναι ψέμα να ειπωθεί ότι έμαθε το καλοκαιρινό άθλημα όλη η υπόλοιπη χώρα, αφού εκεί καλλιεργήθηκε πρώτα).

Το απόκομμα είναι από την εφημερίδα Sportime της 31ης Ιουλίου του 1994, δηλαδή τέτοια μέρα, δυο δεκαετίες πριν. Η κορυφαία τότε αθλητική εφημερίδα, την οποία εντοπίσαμε σε παλιότερη ανάρτηση του oldalexandroupoli, είχε αφιέρωμα στο συγκεκριμένο τουρνουά με πολλές φωτογραφίες και φυσικά αναφορές στα αποτελέσματα.

Νικήτριες στις γυναίκες σε αυτό το πρώτο τουρνουά Θράκης εν έτει 1994 ήταν οι 16χρονες τότε Μένια Γιοφτσίδου (σήμερα υπεύθυνη αποκατάστασης τραυματιών της ΠΑΕ Πανθρακικός) και Όλγα Γκούβερ (από τις πιο γνωστές διακοσμήτριες σήμερα στην Αλεξανδρούπολη).

Στους άνδρες είχαν κερδίσει το τουρνουά στην άμμο δυο ονόματα που έγραψαν και εξακολουθούν να γράφουν μεγάλη πορεία στο άθλημα, αλλά στην σάλα: ο Γρηγόρης Σιδηρόπουλος (που φέτος έμελλε μετά από πολλά χρόνια να κρεμάσει τα αθλητικά του παπούτσια) και ο Κώστας Δεληκώστας (νυν προπονητής του ΑΟ Ορεστιάδας).

20 χρόνια μετά, δεν θα είναι λάθος αν λέγαμε ότι με την απόφαση της ΕΟΠΕ να διεξαχθούν οι τελικοί των μάστερς στην Αλεξανδρούπολη, το μπιτς βόλεϊ ουσιαστικά επιστρέφει στην… πατρίδα του.