Αποκάλυψη: Τοροσίδη αντί για Γκέκα ήθελε για το 4ο πέναλτι ο Σάντος

Αποστολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Όσο περνούν οι μέρες από τον ιστορικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας με την Κόστα Ρίκα και λίγο πριν ολοκληρωθεί η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον μεγάλο τελικό, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το παρασκήνιο της εκτέλεσης των πέναλτι που οδήγησαν τελικά στον αποκλεισμό της Εθνικής από τα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Όπως πλέον αποκαλύπτεται, η πεντάδα που κλήθηκε να εκτελέσει τα πέναλτι στην κρίσιμη διαδικασία απέναντι στον Νάβας δεν ήταν αυτή που σχεδίαζε πριν το ματς ο Φερνάντο Σάντος. Είναι γνωστό ότι το πέμπτο πέναλτι υπήρχε πρόθεση να εκτελεστεί από τον Γιώργο Σαμαρά, που είχε αναλάβει το βάρος της ευθύνης στο πέναλτι σε νεκρό χρόνο με την Ακτή Ελεφαντοστού. Ωστόσο ο Σαμαράς έπαιζε με ένεση καθώς την προηγούμενη μέρα είχε υποστεί τράβηγμα στον δικέφαλο, όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να συνεχίσει η Εθνική δεν είχε άλλες αλλαγές, έσφιξε τα δόντια αλλά στα πέναλτι ο ίδιος ο Σαμ ζήτησε να μην περιληφθεί στη λίστα και μπήκε στην θέση του ο Καραγκούνης.

Ετσι και αλλιώς όμως, το πέμπτο πέναλτι δεν χρειάστηκε να εκτελεστεί. Το κρίσιμο ήταν το τέταρτο, που χάθηκε δυστυχώς από τον Φάνη Γκέκα, αν και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι έκανε κακή εκτέλεση. Αυτό που ωστόσο αποκαλύπτεται είναι ότι ο Γκέκας δεν υπήρχε πρόθεση από τον Σάντος να περιληφθεί στην πεντάδα των εκτελεστών. Πριν την έναρξη του αγώνα, στην λίστα που είχε ετοιμάσει για το ενδεχόμενο των πέναλτι ο Σάντος, στην θέση του Γκέκα υπήρχε ο Τοροσίδης. Ωστόσο ο Ξανθιώτης είχε καταπονημένο δεξί πόδι από τα 120 λεπτά του αγώνα, έπαιζε στο όριο της θλάσης και θα ήταν αδύνατο με αυτές τις συνθήκες να αναλάβει τέτοιο βάρος. Έτσι, δεν προτιμήθηκε, με αποτέλεσμα να πάει στην θέση του ο Γκέκας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Γκέκας αντί του Τόρο και ο Κάρα αντί του Σαμ δεν ήταν οι μόνες αλλαγές που έγιναν  στην λίστα που είχε φτιάξει ο πορτογάλος προπονητής. Το πρώτο πέναλτι βάσει του καταρχήν σχεδιασμού πριν το ματς έπρεπε να εκτελέσει ο Σαλπιγγίδης, αλλά, η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν άφησε το πλάνο του Σάντος να υλοποιηθεί αφού ο Σαλπιγγίδης βγήκε στο 69′ και έτσι ανέλαβε την πρώτη εκτέλεση ο Μήτρογλου. Οι μόνοι που υπήρχαν στην αρχική λίστα και εκτέλεσαν και τα αντίστοιχα πέναλτι, δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα, ήταν οι Χριστοδουλόπουλος και Χολέμπας.

Συνοπτικά, η λίστα που είχε φτιάξει ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός σε περίπτωση που το ματς με την Κόστα Ρίκα πήγαινε στα πέναλτι περιελάμβανε σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τα ονόματα των Σαλπιγγίδη, Χριστοδουλόπουλου, Χολέμπας, Τοροσίδη και Σαμαρά. Τελικά, με βάση την εξέλιξη και τις ανάγκες που διαμορφώθηκε στον αγώνα, η νέα πεντάδα που δημιουργήθηκε ήταν αυτή των Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλου, Χολέμπας, Γκέκα και Καραγκούνης…