Βελτίωση στα παιδιά της Ξάνθης αποκαλύπτει ο εργοφυσιολόγος Dr Ζιώγας

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Για την επιστήμη του και τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του από την πορεία των εργομετρικών τεστ των παικτών της Ξάνθης μίλησε στο ThrakiSportS  ο Δρ. Γεώργιος Γ. Ζιώγας. Πρόκειται για τον εργοφυσιολόγο που από το  2000 διευθύνει το Εργομετρικό Κέντρο SportsClinic στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με κορυφαίους αθλητές και ομάδες από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Skoda Ξάνθη.

 

Παράλληλα, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων (ΟΑΚΙ) και Κλινικός Εργοφυσιολόγος στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής όπου πραγματοποιεί κλινική εργοσπιρομετρία σε ιπτάμενους, καθώς και σε καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς αλλά και σε ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα. Έχει πλήθος παρουσιών σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά και αθλητιατρικά περιοδικά.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης της Άσκησης των Pittsburg State University (M.S.) και διδάκτωρ του University of Missouri-Columbia των Η.Π.Α (Ph.D.), όπου διετέλεσε ερευνητικός υπότροφος επι πενταετία στο εργαστήριο Εργοφυσιολογίας και Αθλητικής Απόδοσης. Στη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε με 6 διεθνείς υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων επιλέχθηκε για δύο συνεχόμενα έτη στο Who’s Who Among Students in American Universities και βραβεύθηκε σαν ο καλύτερος μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Επιστήμης της Άσκησης στο University of Missouri-Columbia των Η.Π.Α.

Από το μικροσκόπιο λοιπόν αυτού του ανθρώπου περνούν αυτές τις μέρες οι παίκτες της Ξάνθης. Ο κ. Ζιώγας μίλησε στο ThrakiSportS και αρχικά σχολίασε για την παρουσία του στα Πηγάδια και τα εργομετρικά τεστ: «Βρίσκομαι εδώ για τον καθιερωμένο και εργομετρικό έλεγχο στην έναρξη της προετοιμασίας, ο στόχος είναι να βρούμε τις αδυναμίες των ποδοσφαιριστών, να δούμε ποιοι χρειάζονται περαιτέρω δουλειά και σε ποιο τομέα, έτσι ώστε ο καθένας να δουλευτεί με τις ικανότητες και τις ιδιαιτερότητες του. Ο δεύτερος στόχος είναι να δούμε γενικά την ομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αν χρειάζεται να αλλαχτεί κάτι σε σχέση με άλλες χρονιές στον τρόπο δουλειάς, αλλά πάντα ο βασικός μας στόχος είναι να δώσουμε εφόδια στον προπονητή και στον γυμναστή να δουλέψει όσο πιο καλά μπορεί και με τις κατάλληλες γνώσεις για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά».

Για το αν τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί το επίπεδο τόσο στην Ξάνθη όσο και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στο κομμάτι των ελέγχων και των τεστ, απάντησε ως εξής στην ερώτηση του ΤhrakiSportS: «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε για την βελτίωση, χρόνο με τον χρόνο και στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο, εδώ και χρόνια κυρίως στο εξωτερικό ο εργομετρικός έλεγχος θεωρούταν πολύ σημαντικός και κάτι που έδιναν μεγάλη βάση οι προπονητές. Στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα και στο επίπεδο της συνεργασίας με τους προπονητές και τους γυμναστές, με τους οποίους έχουμε αγαστή συνεργασία, άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως εμάς δουλειά μας και σκοπός μας είναι να τους δίνουμε την βάση πάνω στην οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια χαρακτηριστικά των παικτών της ομάδας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι πως έχω διαπιστώσει πως η νέα γενιά των παιδιών που βγαίνουν από πολύ καλές ακαδημίες σαν της Ξάνθης, είναι πως είναι πολύ καλύτερα δουλεμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα νέα παιδιά μερικά χρόνια πριν, άρα γενικά μόνο αισιόδοξα μπορούν να είναι τα μηνύματα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο μέλλον, και πιστεύω πως θα πάνε όλα καλύτερα.

Για το ποιά είναι τα κριτήρια που ελέγχονται και δίνουν βάση κατά την διάρκεια των εργομετρικών, ο κ. Ζιώγας απάντησε: «Επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που είναι ούτε μαραθώνιος αλλά και ούτε σπριντ 100 μέτρων αλλά συνδυασμός πολλών πραγμάτων, εμείς εξετάζουμε όλα τα στάδια της απόδοσης από χαμηλή μέχρι υψηλή ένταση, όσον αφορά την οικονομία τρεξίματος, την αντοχή, το πότε κουράζεται ένας αθλητής, το πώς αντιδρά το μυϊκό και πως το αναπνευστικό σύστημα, την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα. Για αυτό άλλωστε ποτέ δεν κατατάσσουμε έναν αθλητή ως πρώτο, δεύτερο και λοιπά, μια και ελέγχουμε πολλές παραμέτρους, και ουσιαστικά εντοπίζουμε τις ουδετερότητες του καθενός έτσι ώστε μέσα από την προπόνηση να μπορέσει να τα βελτιώσει, βρίσκοντας τις κατάλληλες εντάσεις προπονήσεις για τις οποίες ενημερώνουμε τον προπονητή και τον γυμναστή, οι οποίοι μετέπειτα δουλεύουν πάνω σε αυτά. Και φυσικά μην ξεχνάμε πως μεγάλο ρόλο παίζει και η διάθεση του κάθε ποδοσφαιριστή να δουλέψει πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα».