Video: Οι αναμνήσεις του μόνου Θρακιώτη που έχει αγωνιστεί στο Μαρακανά!!!

Αποστολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Στο θρυλικό Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο, το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου, πέφτει την Κυριακή η αυλαία του 20ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η Γερμανία και η Αργεντινή θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα γήπεδο που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει έναν ακόμα τελικό Μουντιάλ (το 1950) και σε δύο χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πόσοι όμως ξέρουν ότι το γήπεδο αυτό το έχει πατήσει και έχει μάλιστα αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα ένας Θρακιώτης;

Ο λόγος για τον Αντώνη Αντωνιάδη! Ο Ξανθιώτης ποδοσφαιριστής είχε κληθεί στην Εθνική Ομάδα, ως παίκτης του Παναθηναϊκού, για ένα ιστορικό φιλικό με την τότε πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία στο Μαρακανά. Ένα φιλικό που είχε διεξαχθεί 40 χρόνια πριν, την Άνοιξη του 1974, με την Ελλάδα να στενάζει κάτω από το ζυγό της χούντας του Ιωαννίδη, λίγο καιρό πριν την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο. Τότε είχε μόλις αναλάβει τις τύχες του ομοσπονδιακού συγκροτήματος ο 40χρονος τότε Αλκέτας Παναγούλιας, 

Ένα πρωινό, το τηλέφωνο του Αλκέτα, που έφυγε από την ζωή πριν δύο χρόνια και είναι ο άνθρωπος που πήγε την Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο σε Euro το 1980 όσο και σε Μουντιάλ το 1994, χτυπά. Στην άλλη άκρη είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, γιατρός Βασίλης Χατζηγιάννης. «Αλκέτα, έλα γρήγορα στο γραφείο. Συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό». Σπεύδει ο Αλκέτας στα γραφεία και ο Χατζηγιάννης του ανακοινώνει ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας είχε προσκαλέσει την Εθνική Ελλάδος για φιλικό αγώνα στο Ρίο.

Το πρόσωπο του Αλκέτα έλαμψε. «Και το σκεπτόμαστε; Μας καλεί η πρωταθλήτρια κόσμου και εμείς κάνουμε σύσκεψη για να δούμε αν θα πάμε;» Απάντηση από τους φωστήρες παράγοντες της ΕΠΟ: «Μα, θα διασυρθούμε». «Δεν θα διασυρθούμε, θα πάμε καλά», απάντησε ο πάντα αισιόδοξος Παναγούλιας, καταφέρνοντας τελικά να κάμψει τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες τους. Και έτσι γράφτηκε μια εποποιία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που τότε δεν είχε καν συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, πόσω μάλλον προκρίσεις στους 16 του Μουντιάλ ή κατακτήσεις Euro. 

Στις 28 Απριλίου του 1974 στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο, μπροστά σε 100.000 θεατές, που πήγαν για να χορτάσουν γκολ από τους «μάγους» της Σελεσάο, η Εθνική μας έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της. Με το «πουλί» Τάκη Οικονομόπουλο, σε μεγάλη βραδιά να πιάνει τα άπιαστα, τον Μίμη Δομάζο να μαγεύει  με τις περίτεχνες ενέργειές του και τον Αντώνη Αντωνιάδη να απασχολεί τους βραζιλιάνους αμυντικούς στην κορυφή της ελληνικής επίθεσης, η Εθνική δεν έβαλε μεν γκολ, αλλά κατάφερε να κρατήσει στο μηδέν την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1970, του Μάριο Ζαγκάλο και τωνΡιβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Πιάτσα και Σέζαρ.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, ο Μάριο Ζαγκάλο τόνισε: «Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν… Οι παίχτες της είχαν δύναμη και τεχνική και  μπορούν θαυμάσια να παίξουν στη Βραζιλία». Ο Αλκέτας Παναγούλιας, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας, δήλωσε: «Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να πάμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978». Θα το κατάφερνε 20 χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο των ΗΠΑ. Ο Αντώνης Αντωνιάδης θεωρεί την παρουσία του σε αυτόν τον αγώνα στις χρυσές σελίδες της προσωπικής του καριέρας και στην αυτοβιογραφία του “Ο Ψηλός” κάνει ειδική αναφορά, η οποία μάλιστα είχε εντυπωσιάσει τον Ζιλμπέρτο Σίλβα τις μέρες που ήταν και οι δύο στο Παναθηναϊκό, ο Αντωνιάδης ως αντιπρόεδρος και ο βραζιλιάνος ως παίκτης του τριφυλλιού.

Για την ιστορία, οι δύο ομάδες , μπροστά στο Γάλλο διαιτητή Βουρτς, αγωνίσθηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Λεάο, Ζε Μαρία, Λουίς Περέιρα, Πιάτσα, Νελίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Λεβίνια, Σέζαρ, Ριβελίνο, Έντου και Ζαϊρζίνιο.
ΕΛΛΑΔΑ: Οικονομόπουλος, Πάλλας, Καμπάς, Συνετόπουλος, Ιωσηφίδης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Σαράφης, Τερζανίδης, Αντωνιάδης, Δεληκάρης (65 Μαύρος).

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/dtogREZKqZE?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]