Οι συμπατριώτες μας που έζησαν την επτάρα της Γερμανίας στην Βραζιλία

Αποστολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ολόκληρος ο πλανήτης έχει συγκλονιστεί από το εκκωφαντικό 7-1 της Γερμανίας επί της Βραζιλίας και την πανάξια πρόκριση τον Πάντσερ στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ.

 

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ο αγώνας έγινε στο Μπέλο Οριζόντε, το στάδιο που φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα της Ελλάδας με την Κολομβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε που μετά από εκείνο το 3-0 βγήκαν πολλοί προπονητές της κερκίδας να καταδικάσουν τους Έλληνες παίκτες (που όπως και να το κάνουμε, επτά δεν θα έτρωγαν από την Γερμανία σε νοκ άουτ ματς και φάνηκε αυτό πρόπερσι, στον προημιτελικό του Euro όταν χάσαμε μεν με 4-2 αλλά χάρη στο τέρμα του Γιώργο Σαμαρά είχαμε κοψοχολιάσει για λίγα λεπτά την Μέρκελ στην ισοφάριση).

Τον αγώνα αυτόν λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι δύο εικονιζόμενοι Έλληνες, ο Άκης από την Καβάλα που σχεδόν κάθε καλοκαίρι σπεύδει στα πάτρια εδάφη για μπάνια στην Θάσο και ο Κώστας από τον Πειραιά, αμφότεροι φίλοι – μετανάστες στην Βοστώνη, από όπου ταξίδεψαν στην Βραζιλία για να δουν τους τελευταίους αγώνες του Μουντιάλ. Ήταν και οι μόνοι που εντοπίσαμε στην διάρκεια της πενθήμερης παραμονής μας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήρθαν αφού έγινε δεκτό το αίτημά τους και κληρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τον προημιτελικό του Ρίο (Γαλλία-Γερμανία), τον ημιτελικό του Μπέλο Οριζόντε (Βραζιλία-Γερμανία) και τον μικρό τελικό της Μπραζίλια.

Όταν έκαναν την αίτηση, ήλπιζαν να μπορέσουν σε κάποια από αυτά τα ματς να δουν και την Εθνική Ελλάδος, αλλά δεν τους έκανε το χατίρι δυστυχώς. Έτσι κι αλλιώς ωστόσο, και να είχε προκριθεί η Εθνική από τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα, πάλι δεν θα την έβλεπαν αφού οι αγώνες της θα ήταν σε Σαλβαδόρ και Σάο Πάολο (λέμε τώρα…). Ωστόσο ήταν ικανοποιημένοι από την προσπάθεια των διεθνών, τους αγώνες των οποίων παρακολούθησαν στις ΗΠΑ. Για αυτό και κυκλοφόρησαν στην παραλία της Κόπακαμπάνα  φορώντας με υπερηφάνεια τις ελληνικές φανέλες, χάρη στις οποίες και εμείς τους αντιληφθήκαμε και τους προσεγγίσαμε.

Όπως μας εκμυστηρεύθηκαν, οι πρώτες εντυπώσεις από το Ρίο ήταν μάλλον αρνητικές, αφού απέχει πολύ η ειδυλλιακή εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους από την πραγματικότητα. Αυτό που σίγουρα ευχαριστήθηκαν είναι η γερμανική μηχανή, Την είδαν στο Μαρακανά την περασμένη Παρασκευή να κερδίζει με σβησμένη μηχανή την Γαλλία σε μια επαγγελματική νίκη, την απόλαυσαν το βράδυ της Τρίτης στην παράσταση του Μιναρεάο και αυτό το 7-1 απέναντι στην Βραζιλία.

Θα ήθελαν να πάνε και στον τελικό, αλλά δεν κληρώθηκαν. Έχουν εισιτήρια για τον μικρό τελικό της Μπραζίλια, εκεί που θα αντιμετωπίσει η Βραζιλία τον ηττημένο του άλλου ημιτελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και την Ολλανδία. Αλλά ποιον ενδιαφέρει πλέον αυτός ο αγώνας; Ακόμα και οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι δεν θα θέλουν να πάνε, μετά την ντροπή του 7-1. Για αυτό και το πιθανότερο είναι να γυρίσουν μια ώρα αρχύτερα στην Βοστώνη…