Διάψευση Ορφανού περί μαύρου χρήματος στον ΠΑΟΚ για τη μεταγραφή του Βρύζα από τη Ξάνθη

Ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

– Παρέμβαση στον Arena FM 89,4 έκανε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Κώστας Ορφανός. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του της Πεμπτης στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και θέλησε να εξηγήσει καλύτερα τι εννοούσε με την φράση “μαύρα λεφτά” για την περίπτωση μεταγραφής του Βρύζα στον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε Arena FM 89,4 ο Κώστας Ορφανός, εξηγώντας αν έγινε με μαύρα χρήματα η μεταγραφή του Βρύζα από τη Ξάνθη στον ΠΑΟΚ:

Για τα όσα θέλει να συμπληρώσει στα χθεσινά λεγόμενα του:

“Μετά την χθεσινή συζήτηση με πήραν φίλοι μου από την Ξάνθη και ένιωσα την ανάγκη να κάνω μια διευκρίνιση. Κάποια στιγμή στην ροή του λόγου είπα κάτι που μπορεί να δημιουργήσει παρεξήγηση. Είπα κάποια στιγμή για “μαύρα χρήματα” αλλά θέλω να διευκρινίσω το εξής: Μου είχε γίνει η ερώτηση για την εποχή του κ. Μπατατούδη και είχα πει πως ήταν δύο περίοδοι, η μία που ήμουν εγώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 1998 και μια άλλη  μεταγενέστερη. Είχα πει πως το μετοχικό κεφάλαιο στον ΠΑΟΚ ήταν 500 εκ. δραχμές (τότε) και όταν είχα φύγει εγώ ήταν 700 εκ. δρχ. Επίσης είχα αναφέρει πει πως η διαφορά ήταν κάποια χρήματα που είχε βάλει ο κ. Μπατατούδης από την τσέπη του και είχα χρησιμοποιήσει την λέξη “μαύρα”. Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν χρήματα εκτός ΠΑΟΚ, με την έννοια ότι δεν υπήρχαν στα ταμεία της ομάδας, και τα έβαζε από την τσέπη του ο Μπατατούδης. Τα έδινε με κάποιο τρόπο δανείου και εκ των υστέρων μετοχοποιούνταν. Αυτοί που ήταν εκείνη την εποχή κοντά θα θυμούνται πως όταν μπήκε στον ΠΑΟΚ δεν είχε το 51% αλλά το 33% και σταδιακά με μετοχοποιήσεις έφτασε να έχει και το 70% με 75%. Στις δύο μεταγραφές που αναφέρθηκα πρέπει να έγινε αυτό. Έβαλε χρήματα ο κ. Μπατατούδης τα οποία αργότερα μετοχοποίησε. Δεν ήμουν εκεί αλλά θεωρώ πως κάπως έτσι έγινε. Αυτές οι κινήσεις στις ομάδες τα χρήματα δόθηκαν νόμιμα, όχι μαύρα. Μάλιστα κόπηκαν και τιμολόγια πάνω από 200 εκατομμύρια δραχμές, ακόμα μεγαλύτερο ποσό δηλαδή από αυτό που πίστευα ότι πλήρωσε ο κ. Μπατατούδης. Εγώ ήξερα για 150 εκ.  και τελικά ήταν κάπου στα 200 εκ. και μάλιστα τιμολογημένα κανονικότατα από την SKODA Ξάνθη. Τα είχε βάλει ο κ. Μπατατούδης ως δάνειο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στη συνέχεια τα μετοχοποίησε. Αυτό συνέβη με τον Βρύζα και κάτι αντίστοιχο με τον Φταντζέσκο που πήραμε τότε απο τον ΟΦΗ. Αυτά είναι περασμένα επίσημα στα βιβλία και της Ξάνθης και του ΟΦΗ.

Εγώ χρησιμοποίησα την λέξη μαύρα για να καταλάβει ο κόσμος πως δεν ήταν μέσα στον ΠΑΟΚ. Μετά θα το πω πάλι έτσι για να το καταλάβει ο κόσμος, πέρασαν νόμιμα στα βιβλία μας, με την μέθοδο της μετοχοποίησης. Ο κ. Μπατατούδης έβαζε χρήματα για να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο όμως αυτά τα χρήματα δεν είχαν να κάνουν με τον προϋπολογισμό της ομάδας ο οποίος εξυπηρετείται μέσα από εισιτήρια, χορηγούς κτλ. Αυτά ήθελα να πω για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση, εγώ ευθύνομαι για την λάθος έκφραση που χρησιμοποίησα. Το νόημα δεν είναι αυτό που ίσως κατάλαβε ο κόσμος. Μπορούμε να κάνουμε πολλές φορές και λάθος. Το έβαλε τα λεφτά από την τσέπη του δεν ακούγεται καλά. Αυτό γίνεται και με τον κ. Σαββίδη ουσιαστικά αλλά περνάει πρώτα μια διαδικασία από την Α.Ε. Αυτά συμβαίνουν και όφειλα να διευκρινίσω αυτό που ειπώθηκε. Στην ουσία τα χρήματα μπαίναμε με έναν τρόπο δανείου. Όταν λείπουν λεφτά από το ταμείο δεν μπορεί ο εκάστοτε μεγαλομέτοχος να κάνει αμέσως αυξήσεις και να περιμένει όποια πράξη είναι να κάνει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να πάρει τα χρήματα όποιος είναι να πληρωθεί. Υπάρχει μια διαδικασία, στην ουσία μπαίναμε με έναν τρόπο δανείου. Όλοι οι μεγαλομέτοχοι δεν μπαίνουν με σκοπό να κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ελπίζουν πως τα έξοδα θα καλύπτονται από τα έσοδα της ομάδας.  Δεν είμαι πρακτική να γίνονται συνέχεια αυξήσεις. Όταν γίνονται ανάγκες καλύπτονται με έναν τρόπο τυπικό και μετά αυτός ο τρόπος γίνεται και νόμιμος”.

Για το ποσό που δόθηκε για τον Βρύζα:

” Χθες στην κουβέντα είπα πως τις διαπραγματεύσεις τις έκανε ο κ. Μπατατούδης μαζί με τον κ. Πανόπουλο και το ποσό που ήξερα θεωρούσα πως ήταν αρκετά μεγάλο. Τελικά ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Αυτό δείχνει την επιθυμία του κ. Μπατατούδη να φέρει τον Ζήση στον ΠΑΟΚ αλλά και ενδεχομένως να υπήρχε κάποιος ανταγωνισμός. Θυμάμαι ότι τότε τον ήθελαν και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και τον πήρε ο Μπατατούδης γιατί είχεκαλές σχέσεις με τον κ. Πανόπουλο. Η Ξάνθη είναι ένα νοικοκυρεμένο σωματείο και ο κ. Πανόπουλος δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα ως επιχειρηματίας και ως μεγαλομέτοχος της ομάδας για να ακουστεί κάτι σε βάρος του. Είναι τυπικός σε όλα και πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του, ίσως μία από τις ελάχιστες ομάδες που είναι τόσο τυπικές. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνουν νόμιμα οι διαδικασίες πώλησης παίκτη. Άλλωστε ο Πανόπουλος ήταν και ο εμπνευστής και δημιουργός της Superleague και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Ένιωσα την ανάγκη να κάνω παρέμβαση και να πω ότι έκανα λάθος με την έκφραση που χρησιμοποίησα, όλα έγιναν με τον τρόπο που προανέφερα και νομιμότατα”.