Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος και οι συνονόματοι οπαδοί της Εθνικής στην Βραζιλία

Αποστολή στο Ρεσίφε της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Είναι γνωστό ότι ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Άμυνας, έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και αποτελεί φανατικό οπαδό του ΠΑΟΚ. Ίσως όμως και ο ίδιος δεν γνωρίζει ότι στην μακρινή Βραζιλία υπάρχουν κάποιοι συνωνόματοί του, με κοινή καταγωγή.

Το ThrakiSportS συνάντησε έξω από την Αρένα Περναμπούκο, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Εθνικής με την Κόστα Ρίκα, τον κ. Λευτέρη Φραγκούλη και τον γιο του Γιώργο. Αν και έχουν βραζιλιάνικη υπηκοότητα, ήρθαν στο Ρεσίφε για να στηρίξουν την Ελλάδα. Ο πατέρας του κ. Φραγκούλη έφυγε το 1948 και εγκαταστάθηκε στο Σάο Πάολο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Όπως μας είπε, ο παππούς του είχε υπάρξει ο ταχυδρόμος του τότε βασιλιά. Όταν τον ρωτήσαμε αν έχει κάποια οποιαδήποτε σχέση με τον Κομοτηναίο στρατηγό, φάνηκε να… αγνοεί την ύπαρξή του, αλλά δεν απέκλεισε και τίποτα, δεδομένου ότι οι γνώσεις του αναφορικά με το από που κρατά η σκούφια της οικογένειεάς του ήταν περιορισμένες.

Ο κ. Λευτέρης έμαθε τα ελληνικά κοντά στον πατέρα του, αν και δεν μπόρεσε να μεταφέρει την γλώσσα και στον γιο του. Του μετέφερε όμως την αγάπη για την ελληνική πατρίδα. Έτσι ο Γιώργος Φραγκούλης εμφανίστηκε στο γήπεδο όχι μόνο με την γαλανόλευκη σημαία, αλλά και τατουάζ με ελληνικά συνθήματα χτυπημένα στο σώμα του, την ώρα που ο πατέρας απαντούσε στην υποθετική μας ερώτηση, ποιον θα υποστηρίξει στην περίπτωση που έπαιζαν στο Μουντιάλ η Ελλάδα με την Βραζιλία: «Μόνο στον τελικό θα μπορούσαν να συναντηθούν και αν συνέβαινε αυτό και είχαμε αγώνα Βραζιλία – Ελλάδα, θα υποστήριζα την Ελλάδα γιατί χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε Βραζιλία, δεν θα υπήρχε ο κόσμος όλος και οφείλουν όλοι να το ξέρουν και να το σέβονται αυτό».

Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη προσφορά της Εθνικής Ομάδας, που μας έκανε υπερήφανους όχι απλά με την παρουσία της, αλλά με την εν γένει πορεία της σε αυτό το Μουντιάλ. Γιατί η Εθνική προσφέρει συνολικά στον Ελληνισμό! Ποιος άλλος μπορεί να ενώσει έτσι τους Έλληνες από κάθε γωνιά του πλανήτη;