Εντοπίσαμε στη Βραζιλία τον Αργεντίνο «σωσία» και θαυμαστή του Τοροσίδη

Αποστολή στο Ρεσίφε της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

– Τον θαυμασμό του για τον Βασίλη Τοροσίδη εξέφρασε μιλώντας στο ThrakiSportS ο Τίο Σάντσες, τον οποίο συνάντησε το ThrakiSportS στην Fan Fest του Ρεσίφε. Εκεί είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε παρέα με εκατοντάδες κόσμου σε υπαίθριο χώρο, από την γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί δίπλα από το ποτάμι, τις δραματικές προκρίσεις στην παράταση της Αργεντινής και του Βελγίου επί Ελβετίας και ΗΠΑ αντίστοιχα.

 

Με τα παιχνίδια αυτά ολοκληρώθηκε η φάση των 16 και προέκυψαν τα ζευγάρια των προημιτελικών του Μουντιάλ (Βραζιλία – Κολομβία, Γερμανία – Γαλλία, Ολλανδία – Κόστα Ρίκα και Αργεντινή – Βέλγιο). Κάποια στιγμή, παρακολουθώντας το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Βέλγιο – ΗΠΑ, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η φάση των 16, μας προσέγγισε ένας φίλαθλος με την φανέλα του Μέσι. Του άρεσε μια κιτρινοπράσινη μπλούζα της Βραζιλίας που φοράγαμε, με κάθετες ρίγες, η πρώτη της σελεσάο από το 1916, την οποία και εμείς ανακαλύψαμε τυχαία από ένα ξεχωριστό μαγαζί που ειδικεύεται στο να πουλάει ιστορικές εμφανίσεις ομάδων.

Ο Τίο, όπως είναι το όνομά του 37χρονου Αργεντίνου, έπαιζε ακόμα και επαγγελματικά ποδόσφαιρο μέχρι τα 20 του χρόνια, ωστόσο η οικονομική κρίση που οδήγησε και στην γνωστή πτώχευση της Αργεντινής τον υποχρέωσε να σταματήσει για να δουλέψει στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες. Επειδή δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει την μπάλα στο επίπεδο που επιθυμούσε, είπε να έρθει να την δει από κοντά. Έκλεισε πτήσεις για την Βραζιλία αλλά… ατύχησε, καθώς δεν μπόρεσε να βρει εισιτήρια για τους αγώνες της Αργεντινής. Δεν το βάζει κάτω όμως, ελπίζει να τα καταφέρει στην συνέχεια και μέχρι τότε ζει τον παλμό του Μουντιάλ βλέποντας άλλους αγώνες, όπως ο τελευταίος της Εθνικής μας.

Θυμόταν πολύ καλά το μεταξύ μας παιχνίδι Ελλάδας – Αργεντινής στο προηγούμενο Μουντιάλ, στη Νότιο Αφρική το 2010, αλλά και εκείνο του 1994, που ήταν το πρώτο ever της Εθνικής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και έμελλε να είναι και το τελευταίο για τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα. Από την σημερινή ομάδα, μας έκανε ιδιαίτερη μνεία για τον αρχηγό Καραγκούνη, τον Σαμαρά και το «Νούμερο 15», όπως μας είπε. Τον Τοροσίδη δηλαδή.

«Τον παρακολουθούσα στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα, πόσο έτρεχε διαρκώς πάνω – κάτω. Είναι καλός τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Τον θεωρώ, όπως τον είδα στο γήπεδο αλλά και στα προηγούμενα ματς από την τηλεόραση, τον πιο ολοκληρωμένο παίκτη της Εθνικής σας», μας είπε και μας κατέπληξε. Το πιο ενδιαφέρον; Όταν παρατηρήσαμε λιγάκι προφίλ τον άνθρωπο που είχαμε μπροστά μας, διαπιστώσαμε ότι… μοιάζει λίγο και εμφανισιακά στον Βασίλη Τοροσίδη. 

Ο… Αργεντίνος Τοροσίδης μας σχολίασε ότι ήταν άτυχη η ελληνική ομάδα που δεν πέρασε στα προημιτελικά. Συνέχισε να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αγώνα Βελγίου – Αμερικής, που έβγαζε την αντίπαλο της Αργεντινής στους οκτώ. «Ποιον προτιμάς;». «Το Βέλγιο, γιατί έχει καλύτερη ομάδα». «Μα, αν είναι καλύτερη ομάδα, δεν θα κινδυνεύσεις να σε αποκλείσει;». «Ναι, αλλά αν θες να πάρεις το Παγκόσμιο Κύπελλο, έτσι και αλλιώς πρέπει να παίξεις με τους καλύτερους και να τους κερδίσεις», ήρθε πληρωμένη η απάντηση του Τίο.

Είδαμε μαζί την παράταση στην FanFestτου Ρεσίφε. Η συζήτηση γρήγορα από το ποδόσφαιρο πέρασε στον ελληνικό πολιτισμό του οποίου ήταν γνώστης σε επίπεδο που δεν έχουν ενδεχομένως και οι ίδιοι οι Έλληνες και λίγο αργότερα στο ΔΝΤ, τα κοινά (οικονομικά) προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, τα επεισόδια που συχνά παρατηρούνται στους δρόμους της Αθήνας και του Μπουένος Άιρες. «Πίστεψέ με, έχω μεγάλη εμπειρία σε συγκρούσεις με αστυνομικούς», μας είπε γελώντας, όταν του είπαμε ότι με τα όσα ακούγαμε, θα νιώσει σαν το σπίτι του αν ποτέ έρθει στην Αθήνα.

Στο τέλος, απομακρύνθηκε λίγο και επέστρεψε με μια φανέλα της Αργεντινής, με το Νο 10 στην πλάτη. Την επίσημη φανέλα! «Έχω μερικές και δίνω σε φίλους. Δική σου…», μας είπε και κοντέψαμε να λιποθυμήσουμε. Είναι δυνατόν; Και μάλιστα χωρίς καμία ανταλλαγή; Κι όμως είναι! Γιατί αυτό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι μόνο η μπάλα που βλέπει κανείς στην τηλεόραση. Είναι πάνω από όλα ο κόσμος που πάει στο γήπεδο αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος που δεν βρήκε εισιτήριο αλλά έκανε το ταξίδι και συνωστίστηκε μαζί με χιλιάδες αγνώστους μπροστά από μια γιγαντοοθόνη για να διασκεδάσει βλέποντας μπάλα, χορεύοντας, συζητώντας.

Η Εθνική Ελλάδος μπορεί να αποκλείστηκε, όμως το ταξίδι του Μουντιάλ συνεχίζεται. Στο χέρι του καθενός μας είναι να το απολαύσει, όπως μας απέδειξε περίτρανα ο Τίο, ο Αργεντίνος θαυμαστής του Τοροσίδη, η εμφάνισή του οποίου φέρνει λίγο και προς αυτήν του Βασίλη…