Tora, Tora, Tora!!! Με τον Τόρο κλειδί, πλώρη για τους 8 η Εθνική!!!

Αποστολή στο Ρεσίφε της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σε μερικές ώρες την Κόστα Ρίκα, για πρώτη φορά σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεκδικώντας μια θέση στις οκτώ κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Ήδη τα παιδιά της Εθνικής μας έχουν κάνει υπερήφανους, καλούνται όμως να μας ξανακάνουν. Και να ξαναβγάλουν τους Έλληνες στους δρόμους!

«Και εγώ στους δρόμους ήμουν το 2004. Έπαιζα επαγγελματικό ποδόσφαιρο πριν από 10 χρόνια, αλλά ήμουν κι ένας φίλαθλος της Εθνικής ομάδας. Μοναδικές στιγμές, πανηγύρισα έξαλλα στην πόλη μου την Ξάνθη. Αυτά όμως είναι περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Είναι τιμή μου που είμαι πλέον και εγώ μέλος αυτής της Εθνικής και από την πλευρά μου θέλω να βγάλουμε ξανά τον κόσμο στους δρόμους όπως τα παιδιά του 2004», είπε ο Τόρο στην συνέντευξη Τύπου, την παραμονή του αγώνα.

Ο Βασίλης Τοροσίδης αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους παίκτες κλειδιά στον κρίσιμο νοκάουτ αγώνα. Είναι σημαντικό να  εκμεταλλευτεί πως ο Μπολάνιος που παίζει στην πλευρά του, δεν απειλεί ιδιαίτερα. Αν αυτό συμβεί, ο Ξανθιώτης, που κάνει καλή διοργάνωση, μπορεί να κάνει… πάρτι στην πλευρά καθώς ο Μπολάνιος θα του αφήσει χώρους και δεν μπορεί να τον απειλήσει.

Επίσης ο Καραγκούνης που τρέχει την μπάλα αλλά και ο Λάζαρος που συγκλίνει μπορούν να εκμεταλλευτούν πως ο Μπόρχες που παίζει δίδυμο με τον Τεχέδα στον άξονα είναι δημιουργός που για να εξυπηρετήσει το σύστημα παίζει χαμηλά. Μπορεί εύκολα να φάει την ντρίμπλα και να αφήσει χώρο για σουτ. Τέλος, ο Σαλπιγγίδης πρέπει να κερδίσει τις μάχες και να κρατήσει χαμηλά τον Ντίας, ο οποίος με τους Ιταλούς πήρε μέτρα γιατί δεν είχε παίκτη στην πλευρά του και δημιούργησε το πρώτο γκολ.

Η Κόστα Ρίκα είναι μια πειθαρχημένη ομάδα που κρύβει αρκετές από τις αδυναμίες της με το 5-4-1 του Πίντο. Είναι μακράν η τελευταία ομάδα σε ντρίμπλες στη διοργάνωση, κάνει το πολύ τρεις ανά παιχνίδι, κάτι που αποδεικνύει πως οι παίκτες της Ιταλίας και της Ουρουγουάης πιάστηκαν… κορόιδο. Θέλει προσοχή για να μην πιαστούμε και εμείς! Απαιτείται συγκέντρωση από τους διεθνείς μας όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι παιχνίδι και σωστές αντιδράσεις όταν χάνεται η μπάλα.

Το παιχνίδι τους στηρίζεται στην πολυπρόσωπη άμυνα, στο κλέψιμο και στο τρέξιμο στην ευθεία. Η Εθνική Ομάδα, όπως με την Ακτή Ελεφαντοστού, έτσι και με την Κόστα Ρίκα δεν έχει παράδοση, ούτε σε επίσημο ούτε σε φιλικό παιχνίδι. Ο αποψινός αγώνας για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι ο πρώτος σε β’ φάση είτε Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όποτε η Ελλάδα έχει πετύχει γκολ, έχει προκριθεί πάντως. 

Όλα δείχνουν ότι κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Ορέστης Καρνέζης. Στην άμυνα το δίδυμο σταθερά οι Κώστας Μανωλάς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος, με τον Βασίλη Τοροσίδη δεξιά και τον Χοσέ Χολέμπας αριστερά. Στο κέντρο Μανιάτης, Σάμαρης και κατά πάσα πιθανότητα ο Γιώργος Καραγκούνης, που θα προτιμηθεί έναντι του Κώστα Κατσουράνη. Στην επίθεση ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δεξιά, οο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αριστερά και στην κορυφή ο Γιώργος Σαμαράς. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κόστα Ρίκα ξεκίνησε αποσπώντας λευκή ισοπαλία από την Αγγλία 0-0, νίκησε 0-1 την Ιταλία και 1-3 στην πρώτη αγωνιστική την Ουρουγουάη. Ο αγώνας αρχίζει στις επτά το απόγευμα ώρα Βραζιλίας, έντεκα το βράδυ στην Ελλάδα. Καλή επιτυχία Ελλάδα…