Video: Εντυπωσιακές εικόνες από το 4ο AirSea Show στην Καβάλα

– Με 42 συμμετοχές από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σερβία και Σαουδική Αραβία, με 13 πληρώματα, με 460 μέλη υποστήριξης, 100 εθελοντές και περισσότεροι από 40.000 θεατές πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το 4ο AirSea Show στην Καβάλα.

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά  όσοι παρακολούθησαν τη διεθνή διοργάνωση «Airsea Show» στην Καβάλα.

Με 42 συμμετοχές από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σερβία και Σαουδική Αραβία, 13 πληρώματα, 460 μέλη υποστήριξης, 100 εθελοντές, 12 ώρες επιδείξεων και περισσότερους από 40.000 θεατές, δημιουργήθηκε για ακόμη μια φορά ένα υπερθέαμα.

Το 4o Airsea Show ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής με τις ρίψεις νερού από το μεγαλύτερο διασωστικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης «ΕNERGIAN» μέσα στο λιμάνι της Καβάλας και συνεχίστηκε με διελεύσεις επίδειξης με έξι αεροπλάνα της εταιρείας εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας “ΕGΝΑΤΙΑ AVIATION”.

Το δυναμικό πρόγραμμα  άρχισε αμέσως μετά με ένα ζεύγος Α-7 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο για να «συμμετάσχουν τιμητικά» λόγω της μοναδικότητας σε ανάλογη διοργάνωση. Η επίδειξη ισχύος τους παραμένει το ίδιο σταθερή με διελεύσεις υψηλής ταχύτητας σε κλειστό σχηματισμό. Ακολούθησαν οι εντυπωσιακές πτήσεις, πρώτα από το σκάφος F-16 της Ομάδας Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας «ΖΕΥΣ» και μετά τα έξι σκάφη της Saudi Hawks που «ζωγράφισαν» τον ουρανό της Καβάλας. Ακουλούθως ήρθε η σειρά της Ιταλικής Ομάδας τριών ελικοφόρων αεροπλάνων QBR MILANO . Εντυπωσιακή ήταν και η πτήση του ελικοπτέρου AH-64A APACHE της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο ήταν βαμμένο με τη γαλανόλευκη στη δεξιά πλευρά, ενώ ακολούθησε ένα ελικόπτερο ΑΒ 212 Ανθυποβρυχιακού Πολέμου –σημαία- του Πολεμικού Ναυτικού και για πρώτη φορά πέταξε στην Καβάλα ένα δικινητήριο  αεροπολάνο ελέγχου θαλασσών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή F-406 Reims, το οποίο έκλεισε και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας.

Το ενδιαφέρον όμως κορυφώθηκε τη δεύτερη μέρα των επιδείξεων με μικρές αλλά ουσιαστικές προσθήκες στο πρόγραμμα των πτήσεων, με κύρια την ενσωμάτωση  των ιταλικών ομάδων επιδείξεων, αλλά και το μοναδικό θέαμα που προσέφερε το F 16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάλιστα, την ώρα που περνούσε πάνω από το Κάστρο της πόλης σε σχετικά χαμηλό ύψος, εθελοντές της διοργάνωσης άπλωσαν τη γαλανόλευκη στο τείχος.  Οι Ιταλοί με την Pioneer Team και την Quei Bravi Ragazzi, η Σερβική Jet Team με G-2 Galeb  και ένα δικινητήριο σκάφος του Γερμανικού Ναυτικού  έδωσαν άλλη νότα στη διοργάνωση βάζοντας τις δικές τους ψηφίδες στο «μωσαϊκό» της Καβάλας.

Σημειώνεται πως το 4ο Airsea Show της Καβάλας πλαισιώθηκε με πλήθος παράλληλων δράσεων όπως ποδηλατικό αγώνα, επίσκεψη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη και ξενάγηση σε ελικόπτερα και σκάφη της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η στατική έκθεση αερομοντελιμού για τις πρώτες δύο ημέρες στην παραλία της Καβάλας, αλλά και η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε από τους χειριστές, χτες το πρωί στον Αμυγδαλεώνα. Εκεί, πλήθος επισκεπτών, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της διοργάνωσης και χάρηκε από κοντά τα λιλιπούτεια τζετ να δημιουργούν απίθανες εικόνες στον ουρανό. Παράλληλα, στο χώρο του λιμανιού λειτουργούσαν ειδικά στημένα θεματικά περίπτερα με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για την αεροπορία και τις πτήσεις. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και δεκάδες ειδικοί φωτογράφοι (spotters) που παρακολουθούν τα διεθνή air show και μετέδωσαν εξαίσιες εικόνες μέσω του διαδικτύου παγκοσμίως.

Πηγή:www.protothema.gr

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/Y5rBV5ed8po” frameborder=”0″ allowfullscreen]