Πάλεψε για την άνοδο αλλά δεν τα κατάφερε η Εθνική Στίβου των δύο Θρακιωτών

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Αν και πάλεψαν ως το τέλος την υπόθεση της ανόδου τελικά η Εθνική Στίβου στα τελευταία αγωνίσματα δεν άντεξε την πίεση και δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στις τρεις πρώτες θέσεις της Α’ Κατηγορίας, που θα οδηγούσαν στην άμεση επιστροφή της στην Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων.

 

Η Ελλάδα πήρε την πέμπτη θέση στην Α’ κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων και έτσι θα αγωνιστεί σε αυτή και την επόμενη χρονιά, κάτι που δεν ήρθε ως έκπληξη, μια και ήταν δεδομένο ότι απαιτούνταν να πάνε όλα αρμονικά προκειμένου να εξασφαλιστεί το “εισιτήριο” για τη Σούπερ Λίγκα. 

Αυτό τελικά δεν έγινε, αλλά φεύγοντας από το Ταλίν η εθνική ομάδα θα έχει μερικές εμφανίσεις να θυμάται. Και για τη δεύτερη ημέρα αυτές ήρθαν από την Μαρία Μπελιμπασάκη και την Αναστασία Μαρινάκου. Ούτε η βροχή, ούτε ο αντίθετος άνεμος στάθηκαν ικανά στοιχεία για να… φρενάρουν την πρώτη, που έκανε πάλι το… θαύμα της. Η σπρίντερ από την Κρήτη έκανε εξαιρετική κούρσα στα 200 μ., ξεπερνώντας τον εαυτό της καθώς κέρδισε με 23″12, για να βελτιώσει το ατομικό ρεκόρ που είχε σημειώσει φέτος στα “Παπαφλέσσεια”.  Ο Λυκούργος Τσάκωνας από την άλλη έδωσε για δεύτερη ημέρα πολλούς βαθμούς στην εθνική ομάδα. Μετά από τη δεύτερη θέση στα 100 μ., ήταν δεύτερος και στα 200, τερματίζοντας σε 20″78 πίσω από τον Τζασούμα Ντούρε (20″70). 

Αν και μικρή, η Αναστασία Μαρινάκου έδειξε στοιχεία μαχήτριας στα 1.500 μ., έτρεξε έξυπνα και κατάφερε να συντρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων, ενώ έδωσε και τους βαθμούς της πέμπτης θέσης. Η επίσης Νεάνιδα Ηλιάνα Κοροσίδου ήταν εκείνη που έκανε την αρχή για την ελληνική ομάδα τη δεύτερη ημέρα των αγώνων. Η σφυροβόλος που και φέτος δείχνει εξαιρετικά δείγματα σημείωσε 63,75 μ. για να πάρει την έκτη θέση στο αγώνισμα.

Αφού… πάγωσε μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές, που περίμεναν την εκκίνηση στα 110 μ. εμπόδια για αρκετή ώρα, ο δραμινός πρωταθλητής Κώστας Δουβαλίδης μπορεί να μην έκανε την επίδοση που θα ήθελε, αλλά ενίσχυσε σημαντικά την ομάδα σε βαθμούς. Ο Δραμινός πρωταθλητής- που είχε τρέξει και στα 4Χ100 μ. την πρώτη ημέρα- τερμάτισε σε 13″58 για να πάρει τη δεύτερη θέση. 

Χαμηλά, για τα δεδομένα τους, έμειναν ο Κώστας Φιλιππίδης με τον Δημήτρη Τσιάμη, με αποτέλεσμα να πάρουν την τρίτη θέση σε επί κοντώ και τριπλούν αντίστοιχα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του κλειστού στίβου δεν βρέθηκε στην καλύτερη ημέρα του και πέρασε τα 5,30 μ., αλλά δεν τα κατάφερε στα 5,42 μ. και έτσι ήταν τρίτος. Ο Τσιάμης από την άλλη είχε καλύτερο άλμα στα 16,20 μ.- το πρώτο του- και πήρε την ίδια θέση στο αγώνισμα. Τρίτος ήταν και ο Σπύρος Λεμπέσης στον ακοντισμό.

Στα 800 μ. ο Κώστας Νακόπουλος κλείστηκε και με υπερπροσπάθεια στα τελευταία 150 μ. τερμάτισε όγδοος με 1.49.63, στην κούρσα όπου ταχύτερος ήταν ο Μαρκ Ινγκλις (1.47.63).  Η Ευαγγελία Σοφάνη ήταν έκτη στη σφαιροβολία, στα 5.000 μ. η Ουρανία Ρέμπουλη τερμάτισε 12η, μία θέση πιο πάνω ήταν ο Μάρκος Γκουρλιάς στα 3.000 μ. ενώ λίγους βαθμούς πήρε η ομάδα και στο μήκος, όπου η Έφη Κολοκυθά ήταν δέκατη. Ούτε οι ομάδες των 4Χ400 μ. κατάφεραν να συνεισφέρουν ιδιαίτερα στη συγκομιδή, ενώ τέλος, το απίστευτο έγινε στα 3.000 μ. στιπλ, όπου ο Ηλίας Κάσσος τερμάτισε 12ος και αμέσως μετά ακυρώθηκε, για αντικανονικό πέρασμα στο τελευταίο εμπόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα, στους αγώνες του Σαββάτου, αγωνίστηκαν ο Δήμος Μαγγίνας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στα 5.000 μέτρα και ο Μανώλης Κουτσουκλάκης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής στα 4χ100 και βοήθησαν να καταληφθούν οι όγδοες θέσεις στο καθένα από αυτά τα δύο αγωνίσματα, δίνοντας από πέντε βαθμούς έκαστος στην ελληνική ομάδα. Η ελληνική ομάδα ήταν τελικά πέμπτη, με 276,5 βαθμούς, ενώ την άνοδο εξασφάλισαν η Λευκορωσία (302,5), η Νορβηγία (300) και η Φινλανδία (290,5), ενώ τέταρτη ήταν η Ρουμανία (281,5).