Ανάλυση: Τα σενάρια πρόκρισης της Εθνικής και το ενδεχόμενο κλήρωσης

Αποστολή στο Αρακαζού της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Η Εθνική Ομάδα με την ισοπαλία που απέσπασε αν και με παίκτη λιγότερο στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, έμεινε ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης της τελευταίας αγωνιστικής. Τα σενάρια δεν είναι και πολλά ενόψει της Τρίτης, αλλά έχουν ενδιαφέρον, αφού υπάρχει ακόμα και περίπτωση η πρόκριση να κριθεί σε… κλήρωση.

 

Τα δεδομένα είναι πολύ απλά! Η Ελλάδα, που έχει ένα βαθμό και θεωρητικά αυτή τη στιγμή είναι στην τελευταία θέαση του βαθμολογικού πίνακα λόγω της διαφοράς τερμάτων, θα πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την Ακτή Ελεφαντοστού. Η νίκη είναι μονόδρομος σε αυτό το παιχνίδι, αφού σε διαφορετική περίπτωση μένει εκτός Μουντιάλ.

Από εκεί και πέρα, εάν κερδίσουμε, εξαρτώμαστε και από το άλλο παιχνίδι. Σε περίπτωση απώλειας βαθμών της Ιαπωνίας στο ματς με την Κολομβία, η Ελλάδα είναι δεδομένα στην επόμενη φάση! Θα πάει στους τέσσερις βαθμούς, ενώ η Ακτή θα έχει μείνει στους τρεις και οι Ιάπωνες ακόμα πιο πίσω, στους δύο ή τον έναν. Επομένως σε αυτήν την περίπτωση πάμε Ρεσίφε και παίζουμε με τον πρώτο του ομίλου της Ιταλίας, της Ουρουγουάης, της Κόστα Ρίκα και της Αγγλίας.

Αν όμως οι Ασιάτες επικρατήσουν της, αδιάφορης ουσιαστικά, Κολομβίας, τα δεδομένα αλλάζουν. Πρώτο κριτήριο σε ισοβαθμία είναι η διαφορά των γκολ συνολικά, Επειδή αυτή την στιγμή έχουμε -3  στην διαφορά γκολ (0-3), ενώ η Ιαπωνία -1 (1-2), με τους Ασιάτες να έχουν και καλύτερη επίθεση, θα πρέπει η νίκη κόντρα στην Ακτή να είναι μεγάλη σε έκταση, με 3 γκολ περισσότερα από αυτή της Ιαπωνίας κόντρα στην Κολομβία, για να προκριθούμε. 

Υπάρχει και ένα ακραίο σενάριο. Έστω ότι εμείς κερδίζουμε με 3-0 την Ακτή Ελεφαντοστού και η Ιαπωνία με 2-1 την Κολομβία. Τότε η Ελλάδα φτάνει τους 4 βαθμούς, με 3-3 τέρματα και η Ιαπωνία τους 4 βαθμούς επίσης με 3-3 τέρματα. Τότε έχουμε μια απίστευτη ισοβαθμία σε όλα τα κριτήρια που ακολουθούνται και η πρόκριση στην επόμενη φάση θα κριθεί με… κλήρωση. Και αυτό γιατί στο πρώτο κριτήριο, έχουμε ίδιους βαθμούς. Στο δεύτερο, έχουμε ίδια διαφορά τερμάτων, αλλά και ίδια επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου, ενώ και στο  μεταξύ μας παιχνίδι ήρθαμε ισόπαλοι… 

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε δύο αγώνες)

1. Κολομβία 6 (5-1)

2. Ακτή Ελεφαντοστού 3 (3-3)

3. Ιαπωνία 1 (1-2)

4. Ελλάδα 1 (0-3)

 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Α. Οι βαθμοί

Β. Η διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Γ. Η καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Δ. Οι βαθμοί στους αγώνες των ομάδων που ισοβαθμούν

Ε. Η διαφορά τερμάτων στους αγώνες των ομάδων που ισοβαθμούν

ΣΤ. Η καλύτερη επίθεση στους αγώνες των ομάδων που ισοβαθμούν

Ζ. Κλήρωση