Το ενδιαφέρον Γκιρτζίκη για Λοντίγκιν και το δίωρο τετ α τέτ με τον Τοροσίδη

Αποστολή στο Αρακαζού της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Τον αγώνα της Ρωσίας με την Νότιο Κορέα, που έληξε 1-1, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Γιώργος Γκιρτζίκης στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου μένουν οι παράγοντες της ΕΠΟ, στο Αρακαζού. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ματς της Βραζιλίας με το Μεξικό και μετά έφυγαν μπροστά από τις οθόνες, ο ίδιος έμεινε μέχρι και το τέλος του συγκεκριμένου αγώνα καρφωμένος.

Περίμενε και αυτός, όπως και πολλοί Ξανθιώτες, να δει αν θα χρησιμοποιηθεί ο Γιούρι Λοντίγκιν. Τελικά ο νεαρός πρώην πορτιέρε της Skoda έμεινε στον πάγκο – κακή έμπνευση όπως αποδείχθηκε για τον προπονητή της Ρωσίας γιατί ο Ακινφέεφ έφαγε το πιο πιο εύκολο γκολ του τουρνουά μέχρι σήμερα, με την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής, από δική του μεγαλοπρεπέστατη γκάφα. “Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, αλλά είμαι σίγουρος ότι με τον Γιούρι στο τέρμα δεν θα έτρωγε τέτοιο τέρμα η Ρωσία και θα είχε φύγει νικήτρια”, σχολίασε μετά το τέλος του αγώνα ο κ. Γκιρτζίκης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι στην περίπτωση Λοντίγκιν χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να έχει μια ισχυρή προσωπικότητα για τερματοφύλακα τα επόμενα χρόνια, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο γκολκίπερ φορά το Νο1 σε κάθε ομάδα. “Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του 2004 είχε ο Αντώνης Νικοπολίδης, από τον οποίο δεν πέρναγε εύκολα η μπάλα. Ο Λοντίγκιν τείνει να εξελιχθεί σε μια τέτοια περίπτωση τερματοφύλακα και οι Ρώσοι δείχνουν να τον πιστεύουν και σταδιακά να τον ετοιμάζουν για το Μουντιάλ του 2016 που θα διοργανώσουν στην πατρίδα τους”, εκτίμησε ο κ. Γκιρτζίκης.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ δεν γνωρίζονταν προσωπικά με τον Γιούρι αλλά είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί του στο ταξίδι της Εθνικής Ομάδας στην Βοσνία για τα προκριματικά του παρόντος Μουντιάλ. Σε εκείνο το ταξίδι, πέρυσι τον Μάρτιο, ο Λοντίγκιν είχε κληθεί στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος από τον Φερνάντο Σάντος, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε. Μερικούς μήνες μετά πήρε την μεταγραφή στην Ζενίτ, οι Ρώσοι απαίτησαν να επιλέξει την ρωσική υπηκοότητα ως είχε δικαίωμα, εκείνος κοίταξε το συμφέρον του (και καλά έκανε βέβαια, κανένας δεν έχει δικαίωμα να τον κατηγορήσει για αυτό) και τώρα φιγουράρει με την φανέλα της Εθνικής Ρωσίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας!

“Μου τον είχε συστήσει ο Βασίλης ο Τοροσίδης, γιατί ο Γιούρι είναι πιο νέος και δεν με ήξερε προσωπικά”, θυμάται ο Γ. Γκιρτζίκης, που το πρωί της Τρίτης πετάχτηκε στο διπλανό ξενοδοχείο όπου μένει η Εθνική, το Radisson, και είχε εγκάρδια δίωρη συνομιλία με τον Τόρο. “Ο Βασίλης εκτός από καλός παίκτης είναι και πολύ καλό παιδί, εξαιρετικός χαρακτήρας και μεγάλος πατριώτης, με την καλή έννοια. Αγαπά πολύ τον τόπο του και ειδικά τώρα που μένει στην Ρώμη, θέλει ακόμα περισσότερο να μαθαίνει τα νέα από την Ξάνθη. Εγώ προσωπικά τον αισθάνομαι σαν γιο μου και εκείνος σαν πατέρα. Ήπιαμε καφέ και συζητούσαμε για περίπου δύο ώρες για τα πάντα, όχι μόνο για την Εθνική αλλά και από τα προσωπικά του μέχρι τις εξελίξεις στην Skoda Ξάνθη και… τις δημοτικές εκλογές”, μας είπε ο κ. Γκιρτζίκης, που ωστόσο αρνήθηκε να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της φιλικής συζήτησης.