Κομοτηνή: «Βαρούν» τη μια σκοπιά μετά από την άλλη οι φαντάροι

– Στο βορινό όριο του στρατόπεδου “Λ/γου Παράσχου” βρίσκεται το 646 Μ/Κ ΤΠ στην Κομοτηνή, που υπάγεται στην 21η Τεθωρακισμενη Ταξιαρχία και έχει αναπτυχθεί στο Κόσοβο στο πλαίσιο της νατοϊκής δύναμης διατήρησης της ειρήνης KFOR(Kossovo Force). Συντίθεται από τρεις μηχανοκίνητους λόχους Τυφεκιοφόρων (Τ/Φ), έναν λόχο υποστήριξης τάγματος (ΛΥΤ) και έναν λόχο διοικήσεως (Λ/Δ).

Οργισμένοι και απελπισμένοι είναι οι φαντάροι με τα όσα συμβαίνουν στη μονάδα τους. Η εντατικοποίηση χτυπά κόκκινο και οι υπηρεσίες είναι ατελείωτες. Πλέον οι υπηρεσίες πηγαίνουν πέντε μέσα και μετά έξοδο, ενώ πρόσφατα είχαν εξαφανιστεί εντελώς οι έξοδοι και είχαν αντικατασταθεί από υπηρεσιακά, μετά φυσικά από οκτώ ημέρες συνεχόμενων υπηρεσιών.

Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να δώσουν τουλάχιστον 24 υπηρεσίες και μετά από διαταγή του διοικητή είναι υποχρεωμένοι να φορούν κράνος όλη την ημέρα. Την κατάσταση κάνει χειρότερη η εμμονή του διοικητή Αντισυνταγματάρχη Λ. Λαζαρίδη να μην περιορίζει τις υπηρεσίες και να μην κατανέμει τον υπερβολικό τους όγκο και στους πολλούς ΕΠ.ΟΠ. που υπάρχουν στο στρατόπεδο, οι οποίοι περιορίζονται να δίνουν μόνο περιπολίες με τζιπάκι.

Κανείς δεν ελπίζει ότι θα πράγματα θα βελτιωθούν. Ήδη η διοίκηση προειδοποιεί για τις ακόμη χειρότερες ημέρες που έρχονται –τονίζοντας ότι θα εξαφανιστούν οι έξοδοι και θα μειωθούν οι άδειες- γιατί απολύονται οι συνάδελφοι της 329 Σειράς Κατάταξης και οι οκταμηνίτες. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα μεταξύ των φαντάρων, με συνεχείς τσακωμούς και γκρίνια.

Το χειρότερο επεισόδιο σημειώθηκε πρόσφατα όταν συνάδελφος που ήταν αρκετές ημέρες σε φυλάκιο, όταν επέστρεψε στο στρατόπεδο και τον έβαλαν ξανά σκοπιά βγήκε εκτός εαυτού, άρχισε να απειλεί, με αποτέλεσμα να τον βγάλουν από τη υπηρεσία, αφού του αφαίρεσαν τα πυρομαχικά.    

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικότεροι λόγοι που οι συνάδελφοι έχουν φτάσει στην απόγνωση.

Ο πρώτος είναι ότι η ονομαστική δύναμη του Τάγματος είναι περισσότεροι από 60 φαντάροι που όμως έχουν μείνει 20-25.

Γιατί; Μα επειδή οι υπόλοιποι έχουν πάρει απόσπαση ως «υπηρέτες» στις κοντινές Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις, στη Λέσχη Αξιωματικών και στην Υλη Στρατηγείου. Επιπλέον, στη μονάδα σημειώνονται συχνά διακρίσεις καθώς ευνοούνται με εξοργιστικό τρόπο οι ντόπιοι.

Μετά από όλα αυτά πως μπορούν οι ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο ΑΓΕΣ Μανωλάς να ισχυριστούν ότι υπάρχουν κενά στην επάνδρωση των μονάδων της παραμεθορίου και χρειάζεται αύξηση της θητείας; Αφού οι ίδιοι με την πολιτική διατήρησης των προνομίων των στρατιωτικών και με την αισχρή εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων προκαλούν όλα τα δεινά;

Πηγή: ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here