Αποκάλυψη από Βραζιλία: Αυτό είναι το νέο σύστημα του Κυπέλλου Ελλάδος

Αποστολή στο Αρακαζού της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Το νέο σύστημα του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος πληροφορήθηκε στην Βραζιλία το ThrakiSportS από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης Μάνο Γαβριηλίδη, ο οποίος τυγχάνει πρόεδρος της επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ. Τον ρωτήσαμε και αυτός μας αποκάλυψε ότι ο θεσμός αλλάζει και μάλιστα, στις πρώτες φάσεις θα γίνεται μάλιστα σε ομίλους, οι οποίοι θα καθοριστούν με βάση την δυναμικότητα των ομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος θα μετέχουν μόνο οι ομάδες της Super League και της Football League, καθώς αυτές είναι οι μόνες δύο επαγγελματικές κατηγορίες (η Γ’ Εθνική θεωρείται ερασιτεχνική). Σε πρώτη φάση, θα κληρωθούν μεταξύ τους μόνο οι 14 ομάδες του Βορείου Ομίλου και οι 14 ομάδες του Νοτίου Ομίλου της Β’ Εθνικής, που θα δώσουν νοκ άουτ αγώνες. Έτσι θα προκριθούν από τα 14 ζευγάρια συνολικά 14 ομάδες, που θα προστεθούν στις 18 της Super League για να διαμορφώσουν την φάση των 32.

Στην φάση των 32 θα σχηματιστούν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Στην κλήρωση που θα γίνει στα πρότυπα της αντίστοιχης του Τσάμπιονς Λιγκ, θα τεθούν ως επικεφαλής του κάθε ομίλου οι οκτώ πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα της Super League (δηλαδή καμία ομάδα από την Θράκη). Κοινώς, ως επικεφαλής ομίλων θα αγωνιστούν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, παναθηναϊκός, Αστέρας τρίπολης, ΟΦΗ, Εργοτέλης και Λεβαδειακός ή Παναιτωλικός, με βάση την επίσημη κατάταξη της Super League. Ακολούθως, στην κλήρωση θα μετέχει σε κάθε όμιλο μια ομάδα από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, στο οποίο θα περιλαμβάνονυται οι επόμενες οκτώ ομάδες που παρέμειναν στην Super League και δεν υποβιβάστηκαν, δηλαδή ανάμεσά τους και ο Πανθρακικός με την Ξάνθη που έτσι ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουν μεταξύ τους σε αυτήν την φάση του Κυπέλλου. Στο τρίτο και το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας θα μετέχουν οι ομάδες που ανέβηκαν στην Super League, αυτές που υποβιβάστηκαν στην Football League και γενικά όσες ομάδες της Football League καταφέρουν να προκριθούν από τους αγώνες της πρώτης φάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όμιλοι θα αποτελούν ένα μίνι πρωτάθλημα τριών αγωνιστικών με βαθμολογία, δηλαδή θα έχουμε μονούς και όχι διπλούς αγώνες. Στους αγώνες αυτούς το πλεονέκτημα έδρας ωστόσο θα το έχουν οι ασθενέστεροι. Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής ομίλου θα δώσει το πολύ ένα παιχνίδι εντός έδρας και δύο εκτός, ενώ αντιθέτως οι ομάδες της Football league θα παίξουν δύο παιχνίδια εντός έδρας και ένα εκτός. Οι έδρες όπως και η σειρά του προγράμματος των αγώνων προφανώς και θα καθοριστεί με κλήρωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από καθέναν από τους οκτώ ομίλους θα προκριθούν στην επόμενη φάση οι δύο πρώτη, περνώντας πλέον στους 16 του θεσμού.

Από του 16 του θεσμού και μετά ξεκινούν νοκ άουτ διπλοί αγώνες, μετά από νέα κλήρωση. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και στην φάση αυτή θα υπάρχει για τελευταία φορά η λογική των ισχυρών, όπου θα μπουν οι πρώτοι κάθε ομίλου, και των αδυνάτων, όπου θα τοποθετηθούν οι δεύτεροι. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, από τα προημιτελικά και μετά δεν υπάρχουν ισχυροί και  αδύνατοι, οι πάντες μπορούν να κληρωθούν με τους πάντες και πλέον καταργούνται τα μονά παιχνίδια. Όλοι οι νοκ άουτ αγώνες μετά τους ομίλους είναι διπλοί, με εξαίρεση φυσικά τον τελικό, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι θα διεξαχθεί ανεξαρτήτως των αντιπάλων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου του 2015.

Όπως ακόμα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης και πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ, έχει κριθεί θετικά ο θεσμός του Κυπέλλου της Γ’ Εθνικής που θα διεξαχθεί και φέτος κανονικά, όπως και πέρυσι, με διπλή θρακιώτικη συμμετοχή, αυτήν των Έβρου Σουφλίου και Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ενώ διατηρείται και το Κύπελλο Ερασιτεχνών μεταξύ των κυπελλούχων των ΕΠΣ, αλλά προαιρετική την συμμετοχή, όπως συνέβη και φέτος. Ο νικητής του Κυπέλλου Γ’ Εθνικής και ο νικητής του Κυπέλλου Ερασιτεχνών θα κοντραριστούν στο Σούπερ Καπ, με το οποίο θα κλείσει η χρονιά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας την σεζόν 2014-2015.