Ο Τόρο πριν την πρεμιέρα της Εθνικής: «Στα όπλα! Δεν θα πέσουμε αμαχητί»

Αποστολή στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

– Την άποψη ότι η Εθνική Ελλάδας έχει μάθει στα δύσκολα παιχνίδια να αντεπεξέρχεται εξέφρασε ο Θρακιώτης άσος Βασίλης Τοροσίδης, ενόψει του πρώτου αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στην Κολομβία.

Ο 29χρονος Ξανθιώτης αμυντικός δήλωσε στην εφημερίδα «Sportday» πως αν παρουσιαστούν όπως πρέπει, μπορούν να τα καταφέρουν και να εκπληρώσουν τον αρχικό τους στόχο που δεν είναι άλλος από το να πλασαριστούν στις πρώτες δύο θέσεις του ομίλου.

Είναι προφανές πάντως ότι ο Τόρο μίλησε στην εφημερίδα πριν τον αγώνα της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό Βόλου, καθώς δεν υπάρχει αναφορά από την εφημερίδα σε αυτόν, ούτε στα πειράγματα που δέχθηκε από τους συμπαίκτες του για τα γενέθλιά του. Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Τοροσίδης τόνισε στην εφημερίδα «Sportday»: 

Είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα πάει στο Μουντιάλ και ο Σάντος σε ανύποπτο χρόνο είπε ότι μπορεί να είναι και η… φαρμακερή. Εννοώντας δηλαδή ότι στις προηγούμενες δύο δεν περάσαμε τον όμιλο και τώρα είναι ώρα να περάσουμε για πρώτη φορά στον επόμενο γύρο. Σε βρίσκει σύμφωνο;

«Καταρχάς πρέπει να πω ότι ο αρχικός ρεαλιστικός στόχος ήταν να πάμε στο Μουντιάλ. Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Από κει και πέρα, η ομάδα είναι καλή, παίζουμε σωστά την τακτική μας, έχουμε συμπαγές σύνολο και ο επόμενος στόχος είναι να είμαστε μέσα στη δυάδα. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στα κρίσιμα ματς αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι αντεπεξέρχεται. Το σίγουρο είναι ότι θα πολεμήσουμε και δεν θα πέσουμε αμαχητί».

Σαν τώρα, πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, μου είχες δώσει μια άλλη «μουντιαλική» συνέντευξη, της οποίας ο τίτλος ήταν «δύσκολα θα μας νικήσουν». Και πράγματι, μολονότι τελικά δεν προκριθήκαμε, ακόμα και η Αργεντινή τα βρήκε σκούρα απέναντί μας. Πιστεύεις το ίδιο και τώρα και αν ναι, πώς το εξηγείς;

«Ναι, το πιστεύω και τώρα, γιατί αυτή η ομάδα έχει μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία, πολεμάει τα παιχνίδια μέχρι τέλους, είναι σφιχτή αμυντικά και όχι μόνο και πάντα δίνει το μάξιμουμ».

Πόσο ιδιαίτερη είναι για εσάς και γενικά για όλους τους φιναλίστ αυτή η διοργάνωση, από τη στιγμή που γίνεται στη (γνωστή και ως Μέκκα του ποδοσφαίρου) Βραζιλία;

«Σαφέστατα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τουρνουά. Ιστορικό θα το χαρακτήριζα. Και σίγουρα αποτελεί μια πολύ ωραία εμπειρία για όλους τους ποδοσφαιριστές, αλλά και ευρύτερα για τους ποδοσφαιρόφιλους».

Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια χρόνια από τον άθλο της Πορτογαλίας και γενικά έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα το κλείσιμο αυτής της δεκαετίας. Είναι έτοιμη η τωρινή ομάδα να γράψει ιστορία και στη Βραζιλία, βάζοντας κατά κάποιο τρόπο ένα κερασάκι στην τούρτα της χρυσής δεκαετίας με αυτό που δεν έχουμε ποτέ ξαναπετύχει, δηλαδή μια πρόκριση σε επόμενη φάση Μουντιάλ;

«Πράγματι υπάρχει η επέτειος των δέκα χρόνων από το μεγαλύτερο γεγονός, κατά την άποψή μου, σε ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Χωρίς να θέλω να μειώσω τα ολυμπιακά μετάλλια και γενικά τις επιτυχίες άλλων αθλητών, το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και αυτό που συνέβη τότε είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών. Αν παίξουμε αυτό που μπορούμε, έχουμε τις δυνατότητες για την πρόκριση. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα είμαστε μάχιμοι όπως πάντα και θα τα δώσουμε όλα».

Τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια για να έχει συνέχεια αυτή η χρυσή δεκαετία;

«Πρέπει να δοθεί βάση στα θεμέλια των εθνικών ομάδων, που είναι το άλφα και το ωμέγα. Τα τελευταία χρόνια πάντως και οι σύλλογοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις ακαδημίες. Να που η κρίση έχει κάνει και ένα καλό στο ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι με την πάροδο των ετών θα βγουν ολοένα και περισσότερα ταλέντα που θα πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση στην Εθνική ομάδα».

Αυτή πιθανότατα θα είναι η τελευταία διοργάνωση του Καραγκούνη με την Εθνική, όπως ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί. Ενα σχόλιο;

«Ο “Κάρα” έχει γράψει τη δική του ιστορία και έχει δώσει το στίγμα του στις Eθνικές ομάδες από 15 χρονών. Η αποχώρησή του θα είναι μια δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και για την ομάδα, αλλά θεωρώ ότι η Εθνική -αν συνεχίσουν να βγαίνουν ταλέντα- θα μπορέσει να βρει κάποια στιγμή τον διάδοχό του. Κάτι που πιστεύω και για εμένα και για όλους μας, ότι δηλαδή αφότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσουμε, θα βρεθούν άξιοι αντικαταστάτες μας από τις επόμενες γενιές».

Εκτός από τον Καραγκούνη, αυτή θα είναι και η τελευταία διοργάνωση του Σάντος. Θεωρείς ότι συναισθηματικά θα σας επηρεάσει;

«Θεωρώ ότι επειδή είμαστε επαγγελματίες και έχουμε ζήσει ξανά αποχώρηση προπονητή (σ.σ.: Ρεχάγκελ) δεν πρέπει να μας επηρεάσει. Εμείς θα αφοσιωθούμε στον στόχο που έχουμε θέσει και όταν τελειώσει το τουρνουά θα ευχαριστήσουμε τον προπονητή για όσα περάσαμε μαζί και θα του ευχηθούμε το καλύτερο δυνατό για το μέλλον του».

Τι έχεις πει με τον φίλο σου τον Ζερβίνιο για το Μουντιάλ;

«Εντάξει, πλακίτσα έχουμε κάνει κυρίως, όχι κάτι φοβερό. Μέναμε στο ίδιο δωμάτιο φέτος στη Ρόμα και είμαστε πολύ φίλοι».

Μπορεί να μένατε μαζί στο δωμάτιο, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να βρεθείτε και προσωπικοί αντίπαλοι, καθώς εσύ παίζεις δεξί μπακ και αυτός συνήθως αριστερός επιθετικός…

«Ναι μπορεί να συμβεί κι αυτό. Πάντως είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι «μακάρι να περάσουμε και εμείς και η Ελλάδα για να χαρεί και ο φίλος μου ο Τοροσίδης…».

«Μακάρι, γιατί όχι; Το εύχομαι κι εγώ για να πανηγυρίσουμε και οι δύο».

Εβαλες το γκολ που χάρισε την πρώτη ελληνική νίκη στο Μουντιάλ. Οραματίζεσαι άλλο ένα που να χαρίσει την πρώτη πρόκριση;

«Να σου πω την αλήθεια, δεν με ενδιαφέρει το αν θα είμαι εγώ αυτός που θα σκοράρει. Σίγουρα ήταν πολύ όμορφο αυτό που έγινε το 2010, δύσκολα θα ξεχαστεί απ’ όλους, πόσω μάλλον από εμένα, αλλά ο στόχος πάνω απ’ όλα είναι να κερδίζει η ομάδα. Μακάρι να έρθει η πρόκριση και από κει και πέρα το ποιος θα είναι ο σκόρερ έχει λιγότερη σημασία».

Πρώτος αντίπαλος η Κολομβία. Πώς τη βλέπεις;

«Είναι μια πολύ καλή ομάδα με έμπειρους και ικανούς ποδοσφαιριστές. Είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, έκανε φοβερά προκριματικά, αλλά εμείς είμαστε σε καλή κατάσταση και θεωρώ ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ακολουθεί η Ιαπωνία. Η γνώμη σου;

«Είναι μια ομάδα που έχει παίκτες σε πολύ καλές ομάδες, όπως ο Χόντα στη Μίλαν, ο Ναγκατόμο στην Ιντερ κ.λπ. Επομένως, έχουν εμπειρία, έχουν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλό επίπεδο και χρειάζεται πολλή προσοχή όταν τους αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι».

Και ένα σχόλιο για την Ακτή Ελεφαντοστού;

«Η Ακτή έχει πολύ σπουδαίους παίκτες. Ζερβίνιο, Ντρογκμπά, Τουρέ κ.ά. Είναι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στα τρία παιχνίδια».

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το φαβορί για το τρόπαιο του Μουντιάλ;

«Ολοι πιστεύουν τη Βραζιλία λόγω έδρας, αλλά εγώ θεωρώ ότι και οι Ισπανία, Γερμανία έχουν τις ίδιες πιθανότητες».