Ο Τζάνης για το αντίο στον Πανθρακικό, το Μουντιάλ, την Εθνική, το μέλλον…

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Δημήτρης Μπακιρτζής
Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Δημήτρης Μπακιρτζής
 
–  Ένας από τους παίκτες που εντυπωσίασαν τη φετινή σεζόν στη Super League είναι ο Χρήστος Τζάνης. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός παρουσιάστηκε αναγεννημένος και ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Πανθρακικού. Μαζί με τους Ιγκόρ και Κάσες συνέθεσαν μία δυνατή τριπλέτα που δημιουργούσε προβλήματα σε κάθε άμυνα.

 

Όπως ήταν λογικό ο Τζάνης έχει ήδη αρκετές προτάσεις στα χέρια του, αλλά θα περιμένει λίγο ακόμα μέχρι να αποφασίσει για το επόμενο βήμα στην καριέρα του όπως δηλώνει στοSport24.gr μέσω του οποίου αναφέρεται και στο Μουντιάλ και την Εθνική μας. Το ThrakiSportS αναδημοσιεύει την συνέντευξή του:

Παίζεις επαγγελματικά για περισσότερο από μία δεκαετία. Ήταν η φετινή η καλύτερη σεζόν σου;

Ναι, θεωρώ ότι έκανα μία πολύ καλή χρονιά. Το πιο βασικό ήταν ότι με βοήθησε πολύ η ομάδα ώστε να φανώ κι εγώ περισσότερο. Είχαμε ένα πολύ καλό σύνολο και μέσα από αυτό καταφέραμε και οι παίκτες να διακριθούμε ατομικά.

Δημιουργήσατε με Κάσες και Ιγκόρ μία εξαιρετική τριπλέτα. Βοήθησαν σε αυτό ο Άκης Μάντζιος και η μεταξύ σας χημεία;

Σίγουρα μας βοήθησε πολύ και ο προπονητής και η διοίκηση και γενικά όλη ομάδα. Γιατί όταν έχεις ηρεμία και έχεις δουλέψει σωστά την Κυριακή μπορείς να βγάλεις πολλά πράγματα στο γήπεδο. Σίγουρα είχα χημεία με τα δύο παιδιά που ανέφερες, αλλά όπως είπα και πριν θεωρώ πως όλη η ομάδα ήταν ουσιαστικά το κλειδί και το μυστικό για να έχουμε μία τόσο καλή χρονιά.

Στην αρχή της σεζόν πίστευες ότι μπορεί ο Πανθρακικός να είναι τόσο καλός;

Στην προετοιμασία φαινόταν ότι ήμασταν καθαρά μία καινούρια ομάδα. Είχαν φύγει πολύ καλοί παίκτες και σημαντικοί από την περσινή ομάδα και είχαν έρθει κάποια παιδιά που δεν ξέραμε αν θα ταιριάξουμε και αν θα καταφέρουμε να αφομοιώσουμε όσα ήθελε ο προπονητής. Από εκεί και πέρα, το μυστικό ήταν ότι καταφέραμε να προσαρμοστούμε σ’ ένα καινούριο σύστημα και να παίξουμε όλο το πρωτάθλημα με αυτό και να παρουσιαζόμαστε στο κάθε παιχνίδι απρόβλεπτοι.

Παίκτες κλειδιά όπως οι Ιγκόρ και Ρομέου έμειναν. Εσύ γιατί δεν ανανέωσες;

Ήταν μία καθαρά προσωπική επιλογή. Είχαμε κάποιες συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα με τη διοίκηση του Πανθρακικού. Είχαμε κάποιες διαφορές, δεν τα βρήκαμε. Από εκεί και πέρα, εγώ θα κοιτάξω ό,τι καλύτερο για την καριέρα μου κι ελπίζω ότι ο Πανθρακικός θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος.

Έφυγες από τον Πανθρακικό με την ομάδα να κάνει μία πολύ καλή σεζόν. Έναν χρόνο πριν είχες αποχωρήσει στη μέση της σεζόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν εκείνος τερμάτισε τελικά στην πεντάδα. Ήταν δύσκολο να πάρεις αυτή την απόφαση και τις δύο φορές;

Θεωρώ ότι ήταν διαφορετικές οι δύο περιπτώσεις. Από τον ΠΑΣ Γιάννινα έφυγα μετά από εννιά χρόνια παρουσίας. Σίγουρα η ομάδα είχε κάνει μια καλή χρονιά, αλλά αυτό δεν έπαιξε ρόλο. Υπήρχαν άλλες διαφορές τότε, άλλες τώρα. Έχω μάθει στη ζωή μου να βλέπω το κάθε εμπόδιο για καλό.

Έχεις αγωνιστεί σε δύο επαρχιακές πόλεις. Στα Γιάννενα είναι άκρως ποδοσφαιρική με τον κόσμο να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Στην Κομοτηνή δε συμβαίνει το ίδιο. Φαντάζομαι ότι η κάθε περίπτωση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Θεωρώ ότι στην ποδοσφαιρική πιάτσα ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μία ομάδα με περισσότερο κόσμο, περισσότερη πίεση, ανθρώπους που ζητάνε το κάτι παραπάνω. Αντιθέτως, ο Πανθρακικός έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Είναι μία ομάδα που έχει απόλυτη ηρεμία και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό βοηθάει τον ποδοσφαιριστή για να μπορέσει να κάνει περισσότερα πράγματα. Άλλους τους βοηθάει η πίεση, άλλοι δεν την αντέχουν. Πρέπει να μάθεις να παίζεις και να ζεις μ’ αυτό. Αν προσαρμοστείς σε οποιοδήποτε περιβάλλον, τότε μπορείς να βγάλεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Εσένα, πάντως, σε βοήθησε που άλλαξες παραστάσεις και πήγες στην Κομοτηνή. Αυτό, τουλάχιστον, αποτυπώνεται από τη συνολική σου απόδοση στη φετινή σεζόν.

Όταν κλείνεις ένα κεφάλαιο και ανοίγεις ένα άλλο αλλάζεις λίγο και νοοτροπία, θέλεις να ζήσεις καινούριες παραστάσεις, έχεις νέες φιλοδοξίες, παρουσιάζεσαι ανανεωμένος. Εκτιμώ ότι με βοήθησε πολύ η ηρεμία που υπήρχε εκεί, το πολύ καλό και οικογενειακό κλίμα. Σε αυτό συνέβαλαν και οι προπονητές, οι οποίοι μου έδωσαν τη  δυνατότητα να αγωνιστώ στον Πανθρακικό.

Τώρα υπάρχει κάτι χειροπιαστό;

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ξεκουραστώ λίγο. Υπάρχουν ομάδες που έχουν ενδιαφερθεί. Θα κοιτάξω προσεκτικά κάθε πρόταση και στη συνέχεια θα κάνω ό,τι καλύτερο για μένα.

Αυτό ίσως είναι το τελευταίο σου πολύ καλό συμβόλαιο. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σου;

Προτεραιότητά μου είναι να παίξω σε μία ομάδα που θα έχει λίγο διαφορετικούς στόχους από την άποψη ότι θα είναι ένα βήμα παραπάνω. Έχω μάθει στο ποδόσφαιρο να μη λέω “ποτέ”. Κάθε πρόταση θα την κοιτάξω ξεχωριστά για να κάνω τη σωστή επιλογή.

Ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια;

Σίγουρα ο Ολυμπιακός. Είναι μία ομάδα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Και ο Παναθηναϊκός τη χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα ήταν μία πολύ καλή και γυμνασμένη ομάδα. Φέτος μου έκανε πολύ καλή εντύπωση και ο Ατρόμητος. Ήταν μία ομάδα που έβγαζε πίεση, αυτοματισμούς. Ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος τη στιγμή που πολλοί μιλούσαν για τον ΠΑΟΚ. Κατάφερε να μπει σφήνα.

Όσον αφορά κάποιον παίκτη μεμονωμένα… Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο Ιμπαγάσα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που πραγματικά δεν μπορείς να τον μαρκάρεις. Πέρα από το ότι είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας, καταφέρνει να ξεμαρκαριστεί και να την ξαναπάρει πριν καν τον πλησιάσεις. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ποτέ δεν έκανε το κάτι παραπάνω.

Για τους ίδιους λόγους είσαι και μεγάλος φαν του Αντρές Ινιέστα;

Ακριβώς. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που αν τον παρατηρήσεις δεν κάνει ποτέ το κάτι παραπάνω. Όταν χρειαστεί να το κάνει, θα το κάνει γιατί έχει την ποιότητα, αλλά είναι πολύ απλός, κοντρολαρισμένος και μου αρέσει αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Ποδόσφαιρο γενικά βλέπεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Όταν μου δοθεί η ευκαιρία να δω κάποια παιχνίδια, τα βλέπω, αλλά δεν έχω αυτοσκοπό να παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι στις ώρες που έχει ένας ποδοσφαιριστής για ξεκούραση πρέπει να ξεκουράζεται και να καθαρίζει το μυαλό του, ώστε την επόμενη μέρα να δώσει το 100% είτε στην προπόνηση είτε στο παιχνίδι.

Εσύ πώς προετοιμάζεσαι;

Προσπαθώ όλη τη βδομάδα. Η προετοιμασία ενός παίκτη για ένα παιχνίδι ξεκινάει από τη Δευτέρα και φτάνει μέχρι λίγες ώρες πριν το ματς. Κοιτάς να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό στην προπόνηση γιατί ό,τι κάνεις εκεί βγαίνει και στον αγώνα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα χρειάζεται ηρεμία και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να έχεις και καθαρό μυαλό.

Μουντιάλ, όμως, θα δεις…

Θέλοντας και μη (γέλιο)…

Πώς περιμένεις τη διοργάνωση;

Υπάρχουν πολύ καλές ομάδες. Θεωρώ ότι η Βραζιλία είναι το φαβορί γιατί παίζει σπίτι της. Θα δούμε καλά παιχνίδια, υπάρχουν δυνατά φαβορί και πολύ καλά αουτσάιντερ. Να δούμε θέαμα πάνω απ’ όλα. Εμείς έχουμε καλή ομάδα και είμαστε πολύ καλοί αμυντικά. Είναι δύσκολο να μας κερδίσουν, απλώς πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση για να πάρουμε και ορισμένα παιχνίδια.

Είμαστε μία χώρα που βγάζει εξαιρετικούς αμυντικούς. Επιθετικά γιατί δε γίνεται κάτι ανάλογο;

Έχουμε παίκτες με ταλέντο και ποδοσφαιρική ευφυΐα. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται είναι ο Φετφατζίδης, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μια φάση μόνος του. Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι ποδοσφαιριστές. Είμαστε μία χώρα που δεδομένα βγάζει καλούς αμυντικούς, όμως, είναι αμυντική και η συνολική φιλοσοφία μας. Είναι κάτι που δουλεύεται από τον τερματοφύλακα μέχρι τον επιθετικό. Υπάρχουν και οι παίκτες που μπορούν επιθετικά να κάνουν τη διαφορά. Απλώς κατά την άποψή μου το κάθε παιχνίδι θέλει διαφορετική προσέγγιση.

Δεν είναι πιο εύκολο να αμύνεσαι από το να επιτίθεσαι;

Σίγουρα, το να δημιουργήσεις είναι πολύ πιο δύσκολο από το να καταστρέψεις. Θέλει φαντασία, παίκτες με ευστροφία. Πάνω απ’ όλα θέλει παίκτες να μπορούν να βγάλουν αυτοματισμούς. Με λίγο διαφορετική φιλοσοφία μπορούμε να κάνουμε και επιθετικά πολύ καλά πράγματα.

Κλείνοντας, πώς θα ήθελες να σε βρει η επόμενη σεζόν;

Πάνω απ’ όλα να είμαι υγιής. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Να μπορώ καθημερινά να προπονούμαι. Δε σκέφτομαι το πού θα με βρει το αύριο, σκέφτομαι μόνο το σήμερα και να είμαι σε καλή κατάσταση έτσι ώστε όταν μου δοθεί η ευκαιρία να πάω κάπου, να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος.