Στον Έβρο η αφή της φλόγας για τους Special Olympics της Ευρώπης

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

– Με φόντο τη Σαμοθράκη, στην Αρχαία Ζώνη (Μεσημβρία) του Έβρου, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, η Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics – Αμβέρσα 2014. Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Αμβέρσα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο.

Η Πρόεδρος των Special Olympics, Γιάννα Δεσποτοπούλου και ο Σκηνοθέτης και Χορογράφος της Τελετής της Αφής, Φωκάς Ευαγγελινός, συνοδευόμενοι από τον αεικίνητο κήρυκα Εθελοντισμού των Special Olympics, π. Απόστολο Καβαλιώτη, μετά την επί τριήμερο περιοδεία τους στο Νομό Έβρου, το τελευταίο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να τιμήσουν και το Έτος της Νίκης της Σαμοθράκης, επέλεξαν την Αρχαία Πόλη της Ζώνης για την πραγματοποίηση του Τελετουργικού της Αφής από το Ολυμπιακό Κάτοπτρο, προς μεγάλη ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας, της ΙΘ´ Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης και των ακριτών του Έβρου.

Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κύριος Βαγγέλης Λαμπάκης, συνεκάλεσε σύσκεψη στο Γραφείο του, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωσε την κυρία Δεσποτοπούλου ότι θέτει στη διάθεση των Οργανωτών, τις Υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να διασφαλισθεί η Επιτυχία της Τελετής, ενώ τόσο η απερχόμενη Αντιπεριφερειάρχης κυρία Γεωργία Νικολάου, όσο και ο νεοεκλεγείς κύριος Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσαν ότι θα μεριμνήσουν ώστε οι Διεθνείς προσωπικότητες που θα αφιχθούν στον Έβρο, με επικεφαλής τον Επίτιμο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics – Αμβέρσα 2014, Dr. JacquesRogge, να αποκομίσουν τις καλύτερες των εντυπώσεων από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στο πλευρό των Οργανωτών θα βρίσκονταικαι: η 12η Μεραρχία Πεζικού, η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρουπόλεως, το Λιμενικό και πλήθος εθελοντών.

Αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics, μαζί με μαθήτριες των Σχολών Χορού του Φωκά Ευαγγελινού, θα υποδυθούν το ρόλο των Ιερειών κατά τη διάρκεια της Τελετής, με Πρωθιέρεια την αθλήτρια Ηλιάνα Συμεωνίδου, ενώ αθλητές μεγάλων αποστάσεων των Special Olympics, θα ηγηθούν της Λαμπαδηδρομίας, με την υποστήριξη και ενθάρρυνση ανδρών και γυναικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρουπόλεως…

Η Λαμπαδηδρομία θα πραγματοποιηθεί επί 5ήμερο επί Ελληνικού Εδάφους, με πρώτο σταθμό, μετά την Αρχαία Ζώνη την Μεσημβρία και κατόπιν τον Φάρο Αλεξανδρουπόλεως και στη συνέχεια τον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερρών, το ΔΕΛΤΑ του Εβρου, ό,που με τη συνδρομή των ακριτών βαρκάρηδων θα διασχίσει τα ήρεμα νερά του, και επιστροφή στο Χώρο έμπροσθεν του Φάρου, όπου θ’ ανάψει ο Βωμός σκορπίζοντας το Φως της Ελπίδας… Την επομένη, θα ξεκινήσει η διαδρομή για Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και εκείθεν, αεροπορικώς, με τα φτερά της AEGEAN Airlines και συνοδεία σύσσωμης της 74μελούς Ελληνικής Αποστολής που θα συμμετάσχει στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics- Αμβέρσα 2014,η Φλόγα θα αναχωρήσει στις 9 Σεπτεμβρίου για Βρυξέλλες, ό,που έχει προγραμματισθεί επίσημη υποδοχή της, από τον Πρόεδρο και τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Αμβέρσα από 9 έως 21 Σεπτεμβρίου 2014.

Τα Special Olympics Ελλάς θα συμμετάσχουν με 74μελή αποστολή τα μέλη της οποίας θα αγωνιστούν σε 9 αθλήματα και συγκεκριμένα: Κολύμβηση, Ποδηλασία, Στίβο, Ποδόσφαιρο 7 x 7, Τζούντο, Μπάντμιντον, Unified Πινγκ – Πονγκ, Unified Μπάσκετ και Μπότσε.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Αποστολής κατέστη δυνατή χάρις στην επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Διεύθυνση Άθλησης για Όλους)και τη χορηγία: του Διεθνούς Κοινωφελούς Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), της Αegean Airlines και του Ομίλου ΟΤΕ – COSMOTE, αλλά και την υποστήριξη αριθμού αθλητών από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Όμιλο Folli Follie και την Μerck Serono.

Η Ελληνική Αποστολή SpecialOlympicsθα φιλοξενηθεί πριν από την έναρξη των Αγώνων, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’ Πόλις – Αμφιτρύων ‘’ (HostTown),για 4 ημέρες στην Πόλη της Λιέγης.