Οι εκτιμήσεις Λουτσιάνο για το Μουντιάλ και η αγωνία του για την Ξάνθη

Ανταπόκριση από το Αρακαζού της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα είναι μια από τις πιο αγαπημένες μορφές του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που πέρασαν από την Ελλάδα. Ήρθε από την Σάντος για λογαριασμό της Ξάνθης, πέρασε από μια σειρά από ομάδες κερδίζοντας και τίτλους με τον Ολυμπιακό, συμπλήρωσε σχεδόν 20 χρόνια στην χώρα μας επιστρέφοντας άλλες δύο φορές στην Skoda αλλά αυτές τις μέρες του Μουντιάλ βρίσκεται στην Βραζιλία.

Έχει αγοράσει δικό του διαμέρισμα στη Μπάρα ντι Τουζούκα, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο. Θα παρακολουθήσει από κοντά το Μουντιάλ. Μόλις προχθές είδε από κοντά το φιλικό της Εθνικής Ιταλίας με την Κρουζέιρο, ενώ σκοπεύει το Σάββατο να βρεθεί και στην πρεμιέρα της Εθνικής Ομάδας στο Μπέλο Οριζόντε με την Κολομβία, όπως αποκάλυψε στο ThrakiSportS.

Ωστόσο αυτές τις μέρες η αγωνία του δεν είναι για το Μουντιάλ αλλά για την… Ξάνθη. «Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι γίνεται με την Ξάνθη και ειλικρινά εύχομαι να πάνε όλα καλά αύριο και η ομάδα μας να παραμείνει στην κατηγορία», απαντά σε σχετικό ερώτημα που του κάναμε. Γιατί για τον Λουτσιάνο, που στα εν Ελλάδι χρόνια του πέρασε ως παίκτης από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναχαϊκή, Καστοριά, Καλλονή, αυτή που αποτέλεσε και αποτελεί την εν Ελλάδι ομάδα του είναι η Ξάνθη.

«Είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή, ήρθε η ώρα να ξεχάσουν ότι έχει γίνει μέχρι την τελευταία αγωνιστική και να δώσουν τα πάντα για να κρατήσουν την ομάδα μας στην κατηγορία. Είναι καλύτερη ομάδα από το αντίπαλο, έχουμε καλύτερους παίκτες αλλά αυτό πρέπει οι ίδιοι να το δείξουν μέσα στο γήπεδο. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάνε όλα καλά και η ομάδα που πάντα ήταν μοντέλο και υπόδειγμα για της υπόλοιπες, να παραμένει στην Super League», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λουτσιάνο στοThrakiSportS.

Ο Λουτσιάνο για ένα μήνα στην διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώνεται με το μπαράζ της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό Βόλου, βρέθηκε ως προπονητής στην άλλη ομάδα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, τη Νίκη, την ομάδα που έμελλε να κατακτήσει τον τίτλο της Football League και να πάρει το εισιτήριο της απευθείας  ανόδου στην SuperLeague. Παρακολουθούσε το πρωτάθλημα, θεωρεί κάθε άλλο παρά εύκολο το παιχνίδι αλλά δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι η Ξάνθη θα τα καταφέρει αλλά και την αγωνία του για το παιχνίδι.

Η μέρα του κυλάει με.. ποδοβόλεϊ το πρωί στην πανέμορφη και αμμώδη παραλία της γειτονιάς που κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του, την οποία έχουν διαλέξει μεγάλοι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για να αγοράσουν σπίτια με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως ο Τιάγκο Σίλβα, ο Ρονάλντο και ο Ρομάριο. Είναι η θέα που βλέπετε στην φωτογραφία που τράβηξε ο καλός συνάδελφος Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος (από το Megaκαι το Gazzetta), ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Λουτσιάνο στο σπίτι του την περασμένη εβδομάδα, όταν στο πλαίσιο της αποστολή του έμεινε στο Ρίο. 

«Μετά από 20 χρόνια στην Ελλάδα, να ξαναέρθω και να ζήσω εδώ, μου φαίνεται αδύνατο! Ήδη είμαι εδώ πολύ καιρό τώρα και νομίζω ότι ένας μήνας είναι αρκετός. Μετά θα επιστρέψω στην Ελλάδα», τονίζει, καθώς η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον την δεύτερη πατρίδα του αλλά μάλλον την πρώτη! Για αυτό και περιμένει σαν… τρελός την έναρξη του Μουντιάλ, όχι απλά για να δει την πρεμιέρα της Βραζιλίας με την Κροατία την Πέμπτη, αλλά για να έρθει και στον αγώνα Ελλάδας – Κολομβίας.

«Θα είμαι και εγώ στο Μπέλο Οριζόντε και θα προσπαθήσω  να έρθω και σε άλλους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος», μας αποκαλύπτει και προσθέτει:  «Μακάρι να προχωρήσει όσο περισσότερο γίνεται η ομάδα. Το εύχομαι. Γιατί όχι και τελικός Βραζιλία – Ελλάδα; Θα ήταν κάτι το φανταστικό! Βέβαια, κανείς εδώ στην Βραζιλία δεν περιμένει να κάνει κάτι η Ελλάδα, αλλά θα το ήθελα πάρα πολύ. Και αν το πιστέψουν οι παίκτες, ποτέ δεν ξέρεις. Έχουν ποιότητα, παίζουν σε άλλα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, κατέκτησαν το Euroπριν ακριβώς δέκα χρόνια. Ποιος το περίμενε τότε; Το γεγονός ότι θεωρούν την Ελλάδα αουτσάιντερ είναι καλό, μπορεί να την βοηθήσει να κάνει την έκπληξη».

Όσο για τους ίδιους του Βραζιλιάνους και το πώς περιμένουν το Μουντιάλ και την ομάδα τους; «Ο κόσμος περιμένει πως και πως το Μουντιάλ και ονειρεύεται το τρόπαιο. Ελπίζω όλοι να χαρούν ποδόσφαιρο. Αναφορικά με την Εθνική, αυτό που βλέπω είναι ότι η ομάδα έχει κρατηθεί μακριά από την πίεση του κόσμου και των μίντια και αυτό είναι καλό, αλλά δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί, όσο προχωράμε στην διοργάνωση. Η τηλεόραση παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ θέματα για το Μουντιάλ και δεν είναι εύκολο να μείνει ανεπηρέαστος. Κάποια στιγμή η πίεση του κόσμου θα περάσει και εκεί».

 

Όσο για τα επεισόδια που παρατηρούνται στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου; «Δεν είναι μόνο οι πολύ φτωχοί που δεν θέλουν το Μουντιάλ. Ακόμα και αυτοί που είναι πιο καλά οικονομικά , έχουν καταλάβει πλέον τα ψέματα που ειπώθηκαν. Τώρα όλοι βλέπουν ότι απαιτούνται διπλάσια και τριπλάσια χρήματα για να καλυφθούν τρύπες της τελευταία στιγμής. Θυμάμαι ότι το είχε πει ο Ρομάριο αυτό πριν από τρία χρόνια, ότι δηλαδή την τελευταία στιγμή, ο προϋπολογισμός θα εκτοξευθεί. Οπότε είναι λογική αντίδραση, χωρίς βεβαια να σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος δεν αγαπά το ποδόσφαιρο και δεν θα παρακολουθήσει τους αγώνες και θα πανηγυρίσει μια επιτυχία της Εθνικής Βραζιλίας».