Μετά το Παρίσι-Ντακάρ έτρεξε στην επίδειξη της Λέσχης 4×4 Ροδόπης

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  27 οχήματα με τα πληρώματά τους συμμετείχαν την 1η ημέρα της διοργάνωσης, ενώ 17 οχήματα την Κυριακή. Στην Βουλγαρική αποστολή συμμετείχε ο Τοντόρ Χριστόβ έμπειρος οδηγός με συμμετοχή στο ράλι Παρίσι Ντακάρ. Ωστόσο η βροχή του Σαββάτου δυσχέραινε το έργο των πληρωμάτων αλλά οι θεατές αποζημιώθηκαν

Θα περίμενε κανείς ότι η βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου θα χαλούσε τα σχέδια της Λέσχης 4×4 Κομοτηνής, αλλά κάθε άλλο. Όπως διαβάζουμε στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Χρόνος”, το μαλακό χώμα, η λάσπη και ο υγρός καιρός ήταν πρόκληση για τους οδηγούς και οι επιδόσεις τους πάνω στο ανώμαλο έδαφος έκαναν τους θεατές να ζήσουν δυνατές συγκινήσεις. Θεσσαλονίκη και Βουλγαρία πρωταγωνίστησαν στην επίδειξη τετρακίνητων οχημάτων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη πίστα 4×4 «Δήμος Ραχμανίδης» Ροδόπης.

Η διοργάνωση απέδειξε πόσο ουσιαστικά μπορεί να προωθηθεί η περιοχή και τουριστικά αφού οι επισκέπτες διέμειναν στο πέτρινο κατασκηνωτικό συγκρότημα «Πεύκα Μαρώνειας» του ΚΤΕΛ Κομοτηνής (La grande avenue” και γεύθηκαν την θρακιώτικη φιλοξενία με ένα γλέντι στο οποίο κυριάρχησε η ελληνική μουσική και αναδείχθηκαν πολλοί δεξιοτέχνες στο χορό. Οι συμμετέχοντες πάντως τους αγώνες και την επίδειξη έπρεπε να διασχίσουν τέσσερα χιλιόμετρα ανώμαλου και με ιδιαίτερες κλίσεις εδάφους. Στόχος ήταν να τερματίσουν περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και μεγάλες σχισμές που μεγάλωναν όσο περνούσε η ώρα και όλο και περισσότερα αυτοκίνητα βούλιαζαν.

Οι Θανάσης Τσιρίνης από Θεσσαλονίκη, Ρούλης Τουτουντζής από Θεσσαλονίκη, Ντιμίτρι Μιτρόφ από Σόφια Βουλγαρίας, Απόστολος Γιανόγλου και ο Γιάννης Κυριακίδης επίσης από Θεσσαλονίκη είναι οι πέντε οδηγοί που κατάφεραν να τερματίσουν με τον συντομότερο χρόνο. Δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα η διοργάνωση, ωστόσο οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό απολαμβάνοντας τις δύσκολες διαδρομές και τα σημεία παγίδα της μοναδικής πίστας της Ροδόπης. Ο 66χρονος Ρούλης Τουτουντζής ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στη διοργάνωση καθώς έχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία οδηγού στην Ελλάδα.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ξεκίνησε η συνάντηση της Λέσχης 4Χ4 Κομοτηνής που στοχεύει στην ανάπτυξη του μηχανοκίνητου μηχανισμού. Λάτρεις των τεσσάρων τροχών από Ιωάννινα, Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Έβρο και Βουλγαρία βρέθηκαν στην πόλη μας για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την φιλοξενία στο φυσικό περιβάλλον των κατασκηνώσεων «Πεύκα Μαρώνειας» και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εν συντομία στην ιστορική περιοχή και να θαυμάσουν τον φυσικό της πλούτο.

Ο Γιώργος Τζαμπαζλής τους καλωσόρισε εγκάρδια και όλη η ομάδα δούλεψε εθελοντικά για την επιτυχία της διοργάνωσης. Στο δείπνο που άφησε εποχή με ψητά τοπικά κρεατικά, μπύρα Βεργίνα, με τοπικό ούζο και σαλατικά εκφράστηκαν ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς ενώ διακρίθηκαν πολλές παρέες όπως του Λάζαρου Ζακώνη, του Παναγιώτη Χαλβατζή, του Γιώργου Κουβαλακίδη, του Ρούλη Τσεκμέζογλου, του Θόδωρου Πολυτσάκη με την σύζυγό του Στέλλα Μάντσιου. Το παρόν έδωσαν επίσης οι Δημήτρης Θυμικιώτης με την Κική Κωνστανιίδου, ο Ιάκωβος Φραντζής με την Έλενα Καράμπαμπα. Ο Γιάννης Βραχνίδης, ο πρώην πρόεδρος Κώστας Βελκόπουλος, ο Τάσος Γεωργιάδης, ο Νίκος Στεργίου που είχαν καταλυτική παρουσία καθώς και ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πέτρος Δεληγκιόζης.

Η εκκίνηση για τα οχήματα 4Χ4 δόθηκε το Σάββατο το πρωί από την Πάνδροσο με βόλτα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με περιήγηση στα Παρχάρια και άλλα αντίστοιχα σημεία ενδιαφέροντος. Η βόλτα συνεχίστηκε στην Μαρώνεια με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Σάββατο βράδυ στις κατασκηνώσεις στήθηκε γλέντι. Την Κυριακή το πρωί τα βαριά οχήματα ξεκίνησαν από τις κατασκηνώσεις για την πίστα της Λέσχης 4Χ4. Ως γνωστόν «Δήμος Ραχμανίδης» ονομάζεται η πίστα στο Τυχηρό του Ν. Ροδόπης. Η απόφαση ελήφθη από τα μέλη της, που θέλησαν να αποτίσουν με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στον εκλιπόντα συμπολίτη μας. Ο Δήμος Ραχμανίδης υπήρξε ένα από τα πλέον ενεργά μέλη της Λέσχης και διέθετε μάλιστα ένα πιο εντυπωσιακά τετρακίνητα οχήματα στα χρώματα της ζέβρας. Ο εκλιπών είχε προσφέρει με τις προσωπικές του δυνάμεις στην υλοποίηση της πίστας που είχαν την ευκαιρία να χαρούν θεατές και συμμετέχοντες στην επίδειξη.

Συνολικά 27 οχήματα με τα πληρώματα τους συμμετείχαν την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ενώ 17 οχήματα την Κυριακή. Η βροχή που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου έκανε δύσκολο το έργο των πληρωμάτων αλλά οι θεατές αποζημιώθηκαν με τις εντυπωσιακές εικόνες που τους πρόσφεραν οι οδηγοί και οι βοηθοί τους. «Η διοργάνωση είχε φοβερή επιτυχία, ο κόσμος έμεινε ενθουσιασμένος», είπε στον “Χρόνο” ο νέος πρόεδρος της Λέσχης 4Χ4 Γιώργος Τζαμπαζλής. Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν οι οδηγοί δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν και πάλι στην περιοχή μας. Εξάλλου ήδη προγραμματίζονται και άλλες δράσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, είπε ο κ. Τζαμπαζλής.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Κομοτηνή ταξίδεψε ο Παναγιώτης Ξενιτόπουλος. Ως λάτρης του σπορ δε μπορούσε παρά να δεχθεί την πρόκληση και να οδηγήσει στη δύσκολη πίστα του Τυχηρού. «Έχω πάρει μέρος σε αγώνες και σε φιλικές συναντήσεις όπως της Κομοτηνής. Αυτό το άθλημα προσφέρει αδρεναλίνη. Σε βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο, ξεχνάς τα πάντα και σε ενδιαφέρει να ξεπεράσεις τα εμπόδια που βρίσκεις μπροστά σου», είπε ο κ. Ξενιτόπουλος. Ο οδηγός παραδέχθηκε ότι η ενασχόληση με τον τετρακίνητο αθλητισμό εκτός από ικανότητα χειρισμού του αυτοκινήτου, απαιτεί χρόνο και χρήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση μία βόλτα με το όχημα αποζημιώνει.

Η πίστα 4Χ4 έχει ιδιαίτερες κλίσεις και η κακοκαιρία έκανε ακόμα δυσκολότερο το έργο των συμμετεχόντων, είπε ο Ανδρέας Δανιήλ ερχόμενος από την Ξάνθη. «Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία, η πίστα έχει μεγάλη δυσκολία, είναι τέσσερα χιλιόμετρα που φέρνουν προκλήσεις. Απαιτεί τη βοήθεια του συνοδηγού, έχει πλάγιες που πάει συνεχώς στα όρια του τον οδηγό του οχήματος». Ο κ. Δανιήλ ασχολείται με το άθλημα τα τελευταία 10 χρόνια και έχει λάβει μέρος σε αρκετές διοργανώσεις με το ειδικά διαμορφωμένο όχημα του και τον εξοπλισμό που απαιτείται κάθε φορά.

Από τις πιο αθόρυβες αλλά ουσιαστικές παρουσίες ήταν αυτή του Βούλγαρου επιχειρηματία Τοντόρ Χριστόβ ο οποίος έχει λάβει μέρος και στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ. Θεωρείται από τους παλιούς γνώριμους της Β. Ελλάδας και μάλιστα είχε σπουδάσει και σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές – μέλη του συλλόγου 4Χ4 Κομοτηνής εργάστηκαν για διάστημα περίπου δύο μηνών, προκειμένου να ετοιμάσουν την πίστα και τις τελευταίες λεπτομέρειες της διοργάνωσης. Η Λέσχη υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις προσπαθώντας να ζωντανέψει στον τόπο μας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.