Όταν βγήκε πρωταθλήτρια η Νίκη Βόλου και έπαιξε ξανά μπαράζ η Ξάνθη…

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Καμιά φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν… φάρσα. Διαβάστε μια σειρά συμπτώσεων που έχουν άμεση σχέση με το μπαράζ της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Τον Ιούνιο του 1961 η Νίκη Βόλου ανέβηκε ως πρωταθλήτρια στην Α’ Εθνική, όπως και φέτος. Τότε λοιπόν, μετά από ισοβαθμία, η Ξάνθη είχε υποχρεωθεί να δώσει μπαράζ διεκδικώντας και τότε μια θέση στην Α’ Εθνική. Βέβαια, όταν λέμε Ξάνθη, μιλάμε για την Ασπίδα που μεσουρανούσε τότε, αφού ΑΟΞ που στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Skoda Ξάνθη δεν υπήρχε και προέκυψε έξι χρόνια αργότερα από την συγχώνευση της Ασπίδας με τον  Ορφέα. Τότε λοιπόν, η Ασπίδα Ξάνθης κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε μπαράζ τον Πανελευσινιακό στην Λάρισα, για μια θέση στο μεγάλο πρωτάθλημα.

 

Η ιστορία τις περισσότερες φορές κάνει τα δικά της παιχνίδια συμπτώσεων, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς και φυσικά μας διδάσκει πολλά, αν την μελετήσουμε, όπως επισημαίνει και ο Κώστας Πάλλης που έψαξε αρχεία δεκαετιών και έγραψε το σχετικό κείμενο στο footballleaguenews.Η Νίκη Βόλου το 1960-61 χρειάστηκε να πάρει μέρος σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Α’ Εθνική, ενώ αυτή τη σεζόν έπαιξε σε δύο. Την σεζόν 1960-61 ξεκίνησε από το τοπικό πρωτάθλημα του Βόλου, πήρε την πρόκριση για τους ομίλους της Β’ Εθνικής που έγιναν στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν και στη συνέχεια μπήκε ως πρωταθλήτρια σε αγώνες κατάταξης.

 

Η Νίκη Βόλου πήρε την πρώτη θέση σε έναν όμιλο δέκα ομάδων που συμμετείχε και ο Ολυμπιακός Βόλου, όπου με 48 βαθμούς μετά από 18 αγώνες και γκολ 49-10 ήταν πολύ μακριά από τους αντιπάλους της και η μοναδική ομάδα που την κόντραρε μέχρι το τέλος ήταν ο Ολυμπιακός Κοζάνης που πήρε την δεύτερη θέση με 46 βαθμούς. Οι νικητές των τεσσάρων ομίλων έπρεπε να αναμετρηθούν μεταξύ τους σε μίνι πρωτάθλημα ώστε να προκύψουν οι τρεις ομάδες που θα έπαιρναν τα εισιτήρια για την Α’ Εθνική. Το Αιγάλεω από τον πρώτο όμιλο, ο Πανελευσινιακός από τον δεύτερο, η Νίκη Βόλου από τον τρίτο και η Ασπίδα Ξάνθης από τον τέταρτο ήταν οι ομάδες που μπήκαν στην διαδικασία.

 

Η Νίκη Βόλου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και εκεί, με νίκη την τελευταία αγωνιστική επί του Αιγάλεω με 4-1 στην έδρα της, όπου πανηγύρισε την κούπα. Η ομάδα του Αιγάλεω την ακολούθησε με απευθείας εισιτήριο στην Α’ Εθνική, ενώ η ισοβαθμία ανάμεσα στον Πανελευσινιακό και την Ασπίδα Ξάνθης έφερε τις δύο ομάδες σε μπαράζ ανόδου για να λύσουν τις διαφορές τους. Η αναμέτρηση έγινε στις 28 Ιουνίου 1961 και διεκόπη ένα λεπτό πριν το τέλος της επειδή υπήρξε επίθεση των ανθρώπων της ομάδας της Ξάνθης στον διαιτητή γιατί ακύρωσε γκολ της Ασπίδας για φάουλ στον τερματοφύλακα του Πανελευσινιακού και ενώ το σκορ ήταν 1-1.

Τελικά ο Πανελευσινιακός πήρε τη νίκη στο μπαράζ και την άνοδο στα χαρτιά. Οι οπαδοί της Ξάνθης μίλησαν για μια αδικία εις βάρος των ομάδων της Βόρειας Ελλάδας αλλά δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν την άνοδο στην Α’ Εθνική. Ήταν η φορά που η Ξάνθη έφτασε πιο κοντά σε κάτι τέτοιο, μέχρι φυσικά αυτό να συμβεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Από τότε που η Ξάνθη ανέβηκε, παραμένει μια από τις πιο σταθερές ομάδες στα μεγάλα σαλόνια, χωρίς να γνωρίσει ποτέ το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού. Η μοίρα τα έχει φέρει έτσι ώστε και πάλι σε μια χρονιά που η Νίκη Βόλου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής, η Ξάνθη να παίζει σε μπαράζ την συμμετοχή της στην μεγάλη κατηγορία. Ευχή όλων είναι η εξέλιξη στο μπαράζ αυτή τη φορά να είναι διαφορετική από εκείνην που είχαμε εκείνο το ζεστό απόγευμα του Ιούνη, 53 χρόνια πριν…