Οι ενστάσεις των Κεχαγιά και Παπαδημητρίου για το μπαράζ της Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Έτσι όπως τα κατάφεραν οι ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ακόμα άγνωστο ποια θα είναι η τρίτη και τελευταία ομάδα που θα υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου!

 

Η Skoda Ξάνθη που κατετάγη 16η, θέση η οποία οδηγεί στο μπαράζ υποβιβασμού, περιμένει εδώ και ενάμισι μήνα, όχι μόνο να μάθει τον αντίπαλό της σε αυτόν τον αγώνα «ζωής ή θανάτου», αλλά και την ημερομηνία που θα κληθεί να αγωνιστεί.

Για την κατάσταση που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα μίλησαν στο rebuke.gr οι πλέον αρμόδιοι του ξανθιώτικου συλλόγου, που αποτελούν και «σημαίες» της ομάδας: ο τεχνικός διευθυντής Γιάννης Παπαδημητρίου και ο προπονητής Νίκος Κεχαγιάς.

Κύριε Παπαδημητρίου, το τελευταίο ματς της Ξάνθης ήταν στις 13/4 και από τότε έχει περάσει 1,5 μήνας χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πώς βιώνει η ομάδα τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά αυτή την κατάσταση;

«Είναι σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο για την ομάδα και για την ιστορία της Ξάνθης αφού δεν έχουμε βρεθεί σε ανάλογη θέση στο παρελθόν. Ωστόσο, αφού έτσι αποφάσισαν οι αρμόδιοι εμείς πρέπει να κρατήσουμε -τόσο η τεχνική ηγεσία όσο και η διοίκηση- την ομάδα ενωμένη και συγκεντρωμένη για το στόχο της παραμονής. Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο αλλά πρέπει να πετύχουμε το στόχο, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε τον Φεβρουάριο, κάτι που φυσικά δεν έπρεπε να γίνει αλλά εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε».

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν το χειμώνα σχετικά με το πόσες ομάδες θα μείνουν, πόσες θα πέσουν και αποφασίστηκε τελικά η διαδικασία του μπαράζ για την τρίτη ομάδα εξέφρασε κάποια ομάδα τον προβληματισμό της για την κατάσταση που ζείτε εσείς σήμερα;

«Υπάρχουν μέσα στην ομάδα οι υπεύθυνοι που κάνουν αυτές τις συζητήσεις, ο κύριος Κοντοβαζαινίτης, και δεν είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες αλλά σίγουρα υπήρξε εξ αρχής προβληματισμός για αυτή την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ομάδα».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ομάδες της Football League που σε αυτό το διάστημα θα δώσουν 14 αγώνες…

«Κάθε περίπτωση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Και αυτοί έχουν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση αλλά και εμείς το ίδιο. Εμείς από την πλευρά μας θέλαμε εξ αρχής το ματς να γίνει απ’ ευθείας μετά τη λήξη του πρωταθλήματος στις 20 Απριλίου ώστε να μην υπάρξει κανένα είδους πρόβλημα. Τελικά, δεν έγινε αυτό και καλούμαστε να μείνουμε συγκεντρωμένοι ώστε να πετύχουμε την παραμονή στην κατηγορία».

Ποια ομάδα έχετε ξεχωρίσει και ποια είναι το φαβορί για να αντιμετωπίσετε στο μπαράζ;

«Δεν θέλουμε να ξεχωρίσουμε κάποια ομάδα. Απ’ όσο έχουμε δει όλες οι ομάδες που παλεύουν για τις πρώτες θέσεις είναι οργανωμένες και διαθέτουν πολύ καλά σύνολα. Ωστόσο, από την πλευρά μας είμαστε η Ξάνθη και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι θα κάνει η δική μας ομάδα και να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι».

 

Κύριε Κεχαγιά, πώς βιώνει ένας προπονητής μια τέτοια κατάσταση; Πώς καταφέρνει να κρατά σε εγρήγορση τους ποδοσφαιριστές του;

«Πραγματικά είνα κάτι πρωτόγνωρο για όλους. Για πρώτη φορά ιστορικά ορίζεται ένα ματς μπαράζ και αυτό να μην έχει διεξαχθεί 57 μέρες μετά την τελευταία μας αγωνιστική υποχρέωση. Είναι από κάθε άποψη μια δύσκολη κατάσταση αφού πρέπει να ετοιμάσουμε αγωνιστικά τους παίκτες αλλά και να τους κρατήσουμε συγκεντρωμένους για την επίτευξη του στόχου. Από την πλευρά μας παραμένουμε προσηλωμένοι».

Το πρόγραμμα ενός προπονητή πώς προσαρμόζεται σε μια τέτοια κατάσταση;

«Η περίπτωση η δική μας είναι ιδιαίτερη και για έναν ακόμα λόγο. Ουσιαστικά, αυτοί οι παίκτες προπονούνται ασταμάτητα επί ένα χρόνο γιατί αν θυμάστε έχει ξεκινήσει νωρίς την προετοιμασίας –από τις 19 Ιουνίου- της για τη φετινή σεζόν λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων στην Ευρώπη. Όταν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, δώσαμε στους παίκτες 10 μέρες άδεια για αποφόρτιση και να γυρίσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το διάστημα αντιμετωπίσαμε ακόμα ένα πρόβλημα που ήταν και η αδυναμία να κλείσουμε δυνατά φιλικά. Κάναμε κάποιους αγώνες βέβαια για να δοκιμάσουμε πράγματα».

Στα αποδυτήρια τι λένε οι ποδοσφαιριστές μεταξύ τους για όλο αυτό που ζουν; Πώς το αντιμετωπίζουν;

«Για τους παίκτες ήταν εξ αρχής ένα σοκ. Αγωνίστηκαν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και θα πρέπει να κριθεί η παραμονή τους μετά από 2 μήνες. Το συνειδητοποίησαν όμως γρήγορα και μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την προσπάθεια και τη διάθεσή τους στις προπονήσεις. Είμαστε και τυχεροί που παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στις υψηλές θερμοκρασίες, στην Ξάνθη έχει πολύ ευνοϊκό καιρό για να προπονηθεί η ομάδα».

Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για την απόφαση που πάρθηκε ώστε να διεξαχθεί αυτό το μπαράζ μετά από περίπου 1,5 μήνα από τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων;

«Είναι πολύ κακή η εντύπωση που δίνεται προς τα έξω. Πάρθηκε μια απόφαση από τους αρμόδιους χωρίς να σκεφτεί κανείς τις ομάδες, τόσο τη δική μας όσο και αυτές που αγωνίζονται στα play-off της Football League που θα δώσουν 14 ματς σε 2 μήνες. Όλα έγιναν πολύ βιαστικά καθώς κατά τη γνώμη μου μπορούσαν να βρεθούν τρόποι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται σωστός προγραμματισμός. Να φανταστείτε τόσο καιρό προπονούμαστε για ένα ματς που ακόμα δεν έχει οριστεί και υπολογίζουμε από μόνοι μας ότι ενδεχομένως να γίνει στις 7 Ιουνίου».

Βιώνουν όμως και οι αντίπαλοί σας μια δύσκολη κατάσταση έχοντας σε 1,5 μήνα 14 αγώνες; Είναι αυτό ένα πλεονέκτημα για σας;

«Σίγουρα θα έχουν μεγάλη κούραση. Είναι πάρα πολλοί αγώνες για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, συγκριτικά με εμάς θα έχουν αγωνιστική ετοιμότητα, στοιχείο στο οποίο υστερούμε. Έχουμε προετοιμαστεί όμως καλά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Τι άποψη έχετε σχηματίσει για τους πιθανούς αντιπάλους της Football League απ’ όσα παιχνίδια έχετε παρακολουθήσει;

«Υπάρχουν ομάδες με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Είναι αξιόλογα σύνολα και φυσικά κάποια έχουν ξεχωρίσει αλλά δεν θα ήθελα να αποκαλύψω ποια είναι αυτά. Από την πλευρά μας θα χρειαστεί υπομονή γιατί πρόκειται για αντιπάλους που δίνουν βαρύτητα στην άμυνα και θα πρέπει να παίξουμε γρήγορα. Τις γνωρίζω αυτές τις ομάδες αφού έχω παρακολουθήσει όλα τα ματς και για αυτό λέω ότι πρέπει κυρίως να έχουμε υπομονή και να παίξουμε έξυπνα».