O Χοσέμι εξομολογείται την εμπειρία και την ψυχολογία σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ο Χοσέμι είναι ίσως ο μοναδικός παίκτης στο ελληνικό πρωτάθλημα που έχει εμπειρία από τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2005 ο αμυντικός της Ξάνθης μετείχε στην αποστολή της Λίβερπουλ, που ανέτρεψε το 0-3 από την Μίλαν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, έστω και αν στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αγωνίστηκε αλλά βρέθηκε στον πάγκο.

 

 

Ο 34χρονος Χοσέμι ή αλλιώς… Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλεθ Ρέι, όπως βαφτίστηκε, είχε αγωνιστεί εκείνη την σεζόν σε επτά παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, στα πέντε από τα οποία ξεκίνησε ως βασικός. Δεν έπαιξε στην Πόλη αλλά κρέμασε το μετάλλιο στο στήθος. Συνολικά με την Λίβερπουλ είχε 21 συμμετοχές, ενώ το αμέσως επόμενο καλοκαίρι στέφθηκε με τους κόκκινους και… υπερπρωταθλητής Ευρώπης, αφού η Λίβερπουλ κατέκτησε και το Σούπερ Καπ.

Το ThrakiSportS αναζήτησε τον Χοσέμι και μίλησε μαζί του, λίγο πριν τον μεγάλο τελικό της Λισαβόνας ανάμεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης και πέρα από τα προγνωστικά του, του ζήτησε να μας εξηγήσει πώς προετοιμάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή και φυσικά ποια η ψυχολογία του, τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις του από αυτήν την γιορτή     .

«Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, μια “ευλογία” για κάθε ποδοσφαιριστή να παίζει σε τέτοια παιχνίδια. Η συμμετοχή σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι το μοναδικό, δε νομίζω ότι είναι εύκολο να περιγραφεί με λόγια. Με αυτήν την συμμετοχή επιβραβεύεται όλη η δουλειά και οι κόποι όλης της χρονιάς. Δε νομίζω ότι μπορώ με λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα της συμμετοχής σε αυτόν…».

Θ.S: Και πόσω μάλλον να κερδίζεις και να στέφεσαι πρωταθλητής…

Χοσέμι: «Ναι, ειδικά όταν κερδίζεις και γίνεσαι ο μεγάλος πρωταθλητής και ξέρεις πως το όνομα σου γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Και σε τέτοιες σημαντικούς αγώνες δεν χρειάζεσαι μόνο ποιότητα αλλά και πάθος και ψυχή».

Θ.S: Πως είναι να προετοιμάζεσαι για έναν τέτοιο παιχνίδι;

Χοσέμι: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Βέβαια, όλη η εβδομάδα έχει ένταση στις προπονήσεις, γιατί αποτελεί το αποκορύφωμα όλης της σεζόν. Όσο και να θες να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις, δεν είναι εύκολο. Σε πολιορκούν οι δημοσιογράφοι, οι πάντες παρακολουθούν εκείνες τις ημέρες κάθε κίνηση, κάθε βήμα, κάθε σκέψη, σε υπέρτατο βαθμό. Το μυαλό περιστρέφεται γύρω από αυτό το ματς. Αλλά όλα αυτά τερματίζονται όταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο. Οφείλεις να τα αφήσεις πίσω, να τα ξεχάσεις, αν και φυσικά το πάθος ξεχειλίζει σε έναν τέτοιο αγώνα».

Θ.S: Έχοντας ζήσει την εμπειρία, ποιος θεωρείς ότι έχει προβάδισμα στον τελικό του Ντα Λουζ;

Χοσέμι: «Ο τελικός ανάμεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο θα είναι 50-50. Κάθε τελικός ξεκινά από εκεί, όσο μεγάλη διαφορά και αν φαινομενικά υπάρχει. Ο τελικός είναι τελικός, μην το συζητάμε. Τα πάντα μπορεί να γίνουν, οι σχεδιασμοί μπορεί να αλλάξουν από το πρώτο δευτερόλεπτο.Ένα λάθος, ένα γκολ, μια αποβολή, ένας τραυματισμός αλλάζει τις ισορροπίες και αυτό παίζει πολλαπλάσιο ρόλο σε τέτοιους αγώνες, που η διαφορά στις δυναμικότητες των ομάδων δεν είναι και πολύ διαφορετικές».

Θ.S: Ως Ισπανός έχεις καλύτερη γνώση των δύο αντιπάλων. Κάνε μας μια σύγκριση και αν γίνεται μία πρόβλεψη…

Χοσέμι: «Όπως είπα, είναι λάθος να γίνονται προβλέψεις σε τελικούς. Η Ατλέτικο δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει αποκτήσει πολύ καλή ψυχολογία ενώ η Ρεάλ στα τελευταία της ματς δεν ήταν πολύ καλή και ίσως να παίξει και αυτό τον ρόλο του. Ωστόσο για πολλούς και όχι άδικα, η Ρεάλ και λόγω φανέλας είναι το πρώτο φαβορί και μάλιστα ειδικά σε τέτοιο, ευρωπαϊκό τελικό».

Θ.S: Αλήθεια, ποιον υποστηρίζεις;

Χοσέμι: «Εγώ οπότε παίζει Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, το περίφημο Ελ Κλάσικο, είμαι πάντα με την Ρεάλ. Ωστόσο σε αυτό το ματς, το ντέρμπι της Μαδρίτης, δεν θα υποστηρίζω κάποιον. Θα απολαύσω ως ουδέτερος τον αγώνα, αν και μάλλον μέσα μου θα ήθελα να δω την Ατλέτικο να κερδίζει. Όσο για το σκορ; Προβλέπω τώρα που το σκέφτομαι νίκη με 1-2 για την Ατλέτικο, αλλά δεν προτρέπω κανέναν να πάει και να στοιχηματίσει οτιδήποτε σε τέτοιο παιχνίδι».