Όσα έγιναν στην περιοδεία του προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής στην Θράκη

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Δημήτρης Καλτέκης

– Στην Θράκη βρέθηκε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης. Επισκέφθηκε σχεδόν όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. για διάφορους λόγους, προσκεκλημένος σε αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ μαζί με τις αθλητικές δράσεις συνδύασε και την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή ως υποψήφιος, καθώς βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

 

Η περιοδεία του ξεκίνησε από την Πρώτη Σερρών, όπου βρέθηκε για την «Μαθητιάδα 2014». Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο Παραολυμπιακό Πάρκο το οποίο φέτος επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1.000 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, με επίδειξη διάφορων αθλημάτων κ.α. Ο κ. Φουντουλάκης συνέχισε στη Δράμα όπου παρακολούθησε εκδήλωση του συλλόγου ατόμων με αναπηρία «Οι αγωνιστές», στην οποία βραβεύθηκε ο ίδιος για την προσφορά του στο χώρο. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή όπου βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου “Περπατώ” και στην Αλεξανδρούπολη, όπου μάλιστα παρακολούθησε από κοντά τον τρίτο και τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος βόλεϊ ανάμεσα στον Εθνικό και τον Ολυμπιακό.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης, όπου μιλώντας  για την περιοδεία του στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ξεκίνησα από την Πρώτη Σερρών και το Παραολυμπιακό Πάρκο, καθώς η Παραολυμπιακή Επιτροπή συνεργάζεται εδώ και 7 χρόνια με αυτό. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επισκέφθηκαν το χώρο περισσότεροι από 1000 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε επίδειξη διάφορων αθλημάτων κ.α. Οι νεαροί μαθητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από την εκδήλωση αλλά και από τις εγκαταστάσεις. Στη Δράμα είχα τη μεγάλη τιμή να με βραβεύσουν για τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που προσφέρω στην πόλη, ενώ ανακοίνωσα ότι του χρόνου θα γίνει στην πόλη της Δράμας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε η ευρύτερη περιφέρεια να γνωρίσει καλύτερα το άθλημα. Στην Ξάνθη, αν και προσπάθησα δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με τα μέλη του συλλόγου «Ιαπετός», όπου έχω πολλούς φίλους και γι’ αυτό το λόγο επιφυλάσσομαι για μία επόμενη επίσκεψη στην πόλη σας. Ακολούθως βρέθηκα στην Κομοτηνή και στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΑμεΑ Ροδόπης «Περπατώ», όπου συνάντησα τα μέλη και ανταλλάξαμε απόψεις, ενώ η επίσκεψη μου ολοκληρώθηκε με το σύντομο ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη όπου παρακολούθησα τον τελικό βόλεϊ ανάμεσα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον Ολυμπιακό».

Για την κατάσταση στην Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ο κ. Φουντουλάκης ανέφερε: «Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε κι εμείς – όπως όλες οι Ομοσπονδίες – οικονομικά προβλήματα, όμως παρ’ όλα αυτά σε αγωνιστικό επίπεδο κρατιόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Πρόσφατα εξάλλου είχαμε δύο παγκόσμια ρεκόρ, ένα στην άρση βαρών σε πάγκο που σημείωσε ο Παύλος Μάμαλος σε αγώνες στο Ντουμπάι και ένα στο ανοιχτό πρωτάθλημα κολύμβησης που έγινε στη Νάουσα και σημείωσε η Μαρία Καλπακίδου. Στόχος μας είναι πλέον οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο (2016) καθώς είναι όραμα και όνειρο κάθε αθλητή να συμμετέχει σε Παραολυμπιακούς ή αντίστοιχα Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύουμε ότι με την ενίσχυση του ΟΠΑΠ που είναι ο βασικός μας χορηγός να μπορέσουμε να κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία σε διάφορα αθλήματα ώστε να αγωνιστούμε με αξιώσεις. Σίγουρα χρειαζόμαστε τη στήριξη του κράτους και δεν μιλάμε για την ενίσχυση στην προ-κρίσεως εποχή, αλλά με τα τωρινά δεδομένα, να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να αγωνιζόμαστε».

Ενθαρρυντικά μηνύματα έλαβε ο κ. Φουντουλάκης από την ενασχόληση των ανθρώπων με αναπηρία με διάφορα σπορ στην ευρύτερη περιοχή, ειδικότερα στην Κομοτηνή. Σχετικά με το τι συνάντησε στις διάφορες πόλεις που επισκέφθηκε, ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής είπε:  «Είδα ότι έχει αναπτυχθεί αρκετά ο αθλητισμός για άτομα με αναπηρία και πλέον αρκετά άτομα εξασκούνται σε διάφορα σπορ. Αυτός εξάλλου ήταν από τους βασικούς μας στόχους, ως Παραολυμπιακή Επιτροπή και Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, να βγάλουμε τα άτομα με αναπηρία από τα σπίτια τους και να τους ωθήσουμε στο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Εξάλλου ο αθλητισμός για άτομα με αναπηρίες δεν είναι μόνο τα μετάλλια και οι διακρίσεις, είναι θέση δική μας να βγουν όλοι από τα σπίτια τους και μέσα από τον αθλητισμό να ενταχθούν στην κοινωνία, έτσι ώστε να έχουμε ίδια αντιμετώπιση με όλους τους συνανθρώπους μας».

Τέλος, σχετικά με την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες Ευρωοεκλογές ο κ. Φουντουλάκης τοποθετήθηκε: «Αυτές οι εκλογές έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα και σημασία. Δυστυχώς στην σημερινή Ευρώπη οι αποφάσεις παίρνονται από ένα μικρό κέντρο που επηρεάζεται κυρίως από τη Γερμανία που με την πολιτική της χτυπάει τις χώρες που ακροβατούν οικονομικά ή έχουν μικρότερη ανάπτυξη και ασθενέστερη οικονομία όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α. Στην Ελλάδα πάρθηκαν πολλά μέτρα που επιβάρυναν τον κόσμο και πρέπει να τους τιμωρήσει ο λαός γι’ αυτό. Εντάχθηκα στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύω ότι είναι ένα κόμμα ελπίδας και θα βοηθήσει τις ασθενέστερες τάξεις και τα άτομα με αναπηρία όπως εγώ και θα έχουμε περισσότερη αξιοπρέπεια στις διαπραγματεύσεις μας. Όσον αφορά τον αθλητισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει τον εμπορικό αθλητισμό αλλά τον ερασιτεχνικό, το εμπορικό που στήριζαν τόσα χρόνια κάποιες παρατάξεις και τα εκατομμύρια που έδιναν δεν απέδιδαν, όπως π.χ. για το ποδόσφαιρο με τα στημένα, τα λυπηρά επεισόδια κ.α. ο αθλητισμός είναι σε τέλμα και οι διακρίσεις στο εξωτερικό έχουν λιγοστέψει. Εμείς ως Αριστερά θα στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που είναι απαραίτητος και απευθύνεται σε όλους, όπως τα μαζικά προγράμματα των Δήμων που έχουν κοπεί σε ένα μεγάλο βαθμό. Ασχολούμαι 30 χρόνια με τα κοινά και με τις ευπαθείς ομάδες όλων των ειδών και έχω μάθει παρά το ότι είμαι σε αναπηρικό καρότσι να είμαι αγωνιστής και με την εντιμότητα μου εκλέγομαι 30 χρόνια στη θέση του προέδρου γιατί είμαι συνεπής σε αυτά που λέω και που κάνω».