Εκλογές 2014: Η μεγάλη μπάλα του Λαμπάκη και το… πεντάλ του Πετρίδη

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Γιώργος Πετρίδης ήταν οι μεγάλοι θριαμβευτές του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Θράκη, αφού… καθάρισαν την μπουγάδα από τον πρώτο κιόλας γύρο και επανεξελέγησαν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η παράταξη του δημάρχου Αλεξανδρούπολης “Πόλη και Πολίτες” έλαβε 20.453 ψήφους και με ποσοστό 55,49% επανεξελέξη πανηγυρικά στον δημαρχειακό θώκο της πρωτεύουσας του Έβρου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μόλις το ένα τέταρτο των ψήφων του Λαμπάκη έλαβε ο δεύτερος συνδυασμός του Απόστολου Φωτιάδη με 16,22% και ακολούθησαν η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Σάββα Δευτεραίου με 12,21% και η “ΑΝΑ.Σ.Α.” του Παύλου Μιχαηλίδη με 10,54%.

Μέχρι και το gatzoli, ένα μπλογκ που είχε σκληρή κόντρα με τον δήμαρχο προεκλογικά, του “έβγαλε το… καπέλο” και με την φωτογραφία κολάζ αλά Μέσι, σχολίασε: “Παίζει καταπληκτική μπάλα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Και άμυνα και επίθεση και ξέρει να βάζει πολλά γκόλ!!!!!!! Και μάλιστα από το πρώτο ημίχρονο!! Μιλάμε κάτι σαν το Μέσι της Μπαρτσελόνα!!!! Τα πήρε όλα ……πρωτάθλημα και κύπελλο, με τη μία.  Κατέρριψε όλα τα προγνωστικά!!!! Κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα, με τη μια. Παιχταρά μου, θα έλεγε και ο Αλέφαντος!!!!!!!!”.

Σαρωτική ήταν όμως η νίκη και για τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Παρά την γκρίνια που υπήρχε από μερίδα του κόσμου για τους ποδηλατόδρομους που έχουν καταλάβει θέσεις πάρκινγκ στην πόλη, ένα έργο που είναι αλήθεια ότι είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι εκτίμησε θετικά την θητεία του και έτσι του έδωσε το δικαίωμα να κάνει… πεντάλ στα δημοτικά πράγματα της Κομοτηνής για τα επόμενα πέντε χρόνια (όπως στην φωτο του inkomotini) με μια πολύ ανανεωμένη δημοτική ομάδα σε σχέση με την απερχόμενη.

Η παράταξη “Κοινωνία Πολιτών” του Γ. Πετρίδη έλαβε 17.110 ψήφους και το σαρωτικό ποσοστό του 56,11% αφήνοντας στην δεύτερη θέση, κάτω από το 20% την παράταξη της Φελίνας Καζάκου. Τρίτη ακολούθησε η παράταξη της Ελένης Λαφτσή από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο πίσω ο Σπάρτακος του Νεκτάριου Δαπέργολα και πέμπτη και καταϊδρωμένη τερμάτισε στον Δήμο Κομοτηνής η “Λαϊκή Συσπείρωση” που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Στον Δήμο Ξάνθης θα έχουμε επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στον Μπάμπη Δημαρχόπουλο και τον Χρήστο Πούλιο. Η παράταξη του πρώτου απέσπασε 8.311 ψήφους και ποσοστό 31,27% ενώ του Πούλιου 6.331 και 23,82%. Η νίκη θα κριθεί από τους ψηφοφόρους της παράταξης του Δημήτρη Μπένη που έλαβε το 17,72% ενώ ακολούθησαν ο Σωτηρης Τσιακίρογλου με 9,17%, ο Ιπποκράτης Καμαρίδης με 8,33%, ο Νίκος Ανταμπούφης με 6,29%, ο Γιώργος Κολλάρος με 3,40%.

Στο νομό Ξάνθης οριακά δεν κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή ο Δήμος Αβδήρων, με τον Γιώργο Τσιτιρίδη με 48,69% να είναι πολύ κοντά στην επικράτηση έχοντας ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη, η παράταξη του οποίου έλαβε 36,54%. Στον Δήμο Τοπείρου εξελέγη δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Θωμάς Μίχογλου ενώ στον Δήμο Μύκης θα δώσουν μάχη στον δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής οι Τζεμίλ Καπζά και Μουσταφά Αγκά.

Στο νομό Ροδόπης, πέραν του Δήμου Κομοτηνής, δεν κρίθηκε κανένας άλλος δήμος. Στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών θα κοντραριστούν στον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Σταυρίδης (40,26%) και ο απερχόμενος δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης (27,26%) ενώ έμεινε για λίγες ψήφους εκτός ο Ντίνος Χαριτόπουλος και για πολλές ο Μιχάλης Κακουλίδης. Στον Ίασμο ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Αμούτζας προηγείται με 39,59% και θα δώσει μάχη με τον απερχόμενο δήμαρχο Καδή Ισμέτ που έλαβε το 34,26% ενώ εκτός δεύτερου γύρου έμεινε ο πρώην δήμαρχο Σώστη Σαϊτ Ερντογάν. Στα Αρριανά-Φιλύρα την μάχη του δεύτερου γύρου θα δώσουν οι Ριτβάν Αμέτ και Σιακιρ Χουσεΐν Σαδετιρ.

Στο νομό Έβρου, τέλος, πέρα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης κρίθηκε ήδη από την πρώτη Κυριακή και ο Δήμος Σουφλίου. Ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Πουλιλιός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του με 53,68% αφήνοντας πίσω Παναγιώτη Κακαλίκο και Χαράλαμπο Κυριακίδη. Δεύτερος γύρος θα χρειαστεί στην Ορεστιάδα ανάμεσα στον Βασίλη Μαυρίδη και τον Δημήτρη Μουζά, οι παρατάξεις των οποίων είχαν μεγάλες διαφορές από τους άλλους τρεις υποψηφίους. Επίσης στη δεύτερη Κυριακή θα κριθούν και οι άλλοι δύο Δήμοι του Έβρου. Στο Διδυμότειχο οι Χρήστος Τοκαμάνης (45,04%) και Παρασκευάς Πατσουρίδης (41,97%) διεκδικούν τις 1.800 ψήφους της Βάγιας Καραφεϊτζή και στην Σαμοθράκη η Χρύσα Μόραλη-Αντωνάκη (37,37%) και ο Θανάσης Βίτσας (35,50%) διεκδικούν τις 609 ψήφους του Παναγιώρτη Ατζανού…