Απέκλεισαν μέλη του ”Περπατώ” από το Αλ Τσαντίρι της Κομοτηνής!

Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Μπορεί το “Αλ Τσαντίρι Νιους” να αποτέλεσε ίσως και το… γεγονός της εβδομάδας στην Θράκη, καθώς μεταδόθηκε από την Κομοτηνή, προσελκύοντας στο κοινό του Μεγάρου Μουσικής πολλά άτομα και από τον αθλητικό χώρο όπως η ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, ωστόσο έλαμψαν δια της απουσίας τους πολλά μέλη του συλλόγου ”Περπατώ” με κινητική αναπηρία, πρόεδρος του οποίου είναι ο παραολυμπιονίκης Άλεξ Ταξιλδάρης και μέλη του πολλοί αθλητές Αμεα. Και αυτό δεν έγινε επειδή έτσι ήθελαν αυτοί, αλλά επειδή έτσι ήθελε η παραγωγή της εκπομπής!!!

Η καταγγελία που έκανε ο Άλεξ Ταξιλδάρης συγκλονίζει και πρέπει να προβληματίσει. Ουσιαστικά απαγορεύθηκε η είσοδος στα άτομα με αναπηρία, κατά συνέπεια και στους παραολυμπιονίκες μας, υποτίθεται για… την δική τους ασφάλεια. Ο λόγος; Αν και το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής είναι προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία και μάλιστα από δύο εισόδους, η παραγωγή “κατέλαβε” αυτές τις εισόδους για τις ανάγκες  του τηλεοπτικού γυρίσματος βάζοντας κάμερες και λοιπά μηχανήματα στα σημεία και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά αποκλειόταν μια σημαντική ομάδα ανθρώπων από την πρόσβαση στο Μέγαρο και την παρακολούθηση της δημοφιλούς εκπομπής.

“Δεν ζητήσαμε να κάνουν προσβάσιμο το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, αλλά απαιτούμε ένας χώρος που είναι ήδη προσβάσιμος να παραμείνει έτσι και να έχουν δικαίωμα όλοι να τον επισκεφθούν. Είναι αδικαιολόγητο μια εκπομπή που  χλευάζει τα κακώς κείμενα και ευαγγελίζεται ότι επιδιώκει την ανατροπή, ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό να μεταδίδει ένα κοινωνικό μήνυμα που δεν είναι άλλο από τον αποκλεισμό μιας ιδιαίτερης ομάδας ανθρώπων, των ατόμων με χρήση αναπηρικού αμαξιδίου. Είμαι πολύ στεναχωρημένος με όλο αυτό που έγινε και ελπίζω το παράπονο αυτό να φτάσει στα αυτιά του κ. Λάκη Λαζόπουλου και να μεριμνήσει από εδώ και πέρα να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο”, σχολίασε στο ThrakiSportS ο Άλεξ Ταξιλδάρης.

Όπως ο ίδιος ενημέρωσε, από τις 5 Μαΐου ο Σύλλογος για άτομα με Αναπηρία “Περπατώ” έστειλε e-mail προς την παραγωγή του “Αλ Τσαντίρι Νιουζ” ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν 20 άτομα με αναπηρία, μέλη του συλλόγου και να παρακολουθήσουν από κοντά την εκπομπή. Το αίτημα αυτό ουδέποτε απαντήθηκε επίσημα και εγγράφως. Ο Άλεξ Ταξιλδάρης αναγκάστηκε μέσω προσωπικών γνωριμιών να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με κάποιον υπεύθυνο και τελικά, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, αυτό έγινε. Ωστόσο προς έκπληξή του, ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να βρεθούν άτομα με καροτσάκι στους θεατές για… λόγους ασφαλείας.

Λόγοι ασφαλείας σε έναν χώρο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές; Δικαιολογημένη η απορία… Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι λόγοι αυτοί είχαν να κάνουν με την κατάληψη από κάμερες των εισόδων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, του τρίτου Μεγάρου της χώρας που χτίστηκε λαμβάνοντας πρόνοια για τέτοια ζητήματα και μάλιστα ειδικά σε μία πόλη που, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες του Άλεξ, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει προσβάσιμη, σέβεται τους ανάπηρους πολίτες και διεκδικεί ακόμα και πανευρωπαϊκή διάκριση για αυτό!!! Ουσιαστικά ένας χώρος που είναι προσβάσιμος όχι μόνο για θεατές με αναπηρία αλλά ακόμα και για καλλιτέχνη με αναπηρία, έγινε ετσιθελικά με απόφαση της παραγωγής του Αλ Τσαντίρι μη προσβάσιμος.

Μετά από τα δικαιολογημένα και έντονα παράπονα του Συλλόγου “Περπατώ” προς όλες  τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης και της “Αναπτυξιακής Ροδόπης” που διαχειρίζεται το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και παραχώρησε δωρεάν τον χώρο για να πραγματοποιηθεί το γύρισμα της εκπομπής, τελικά δόθηκε μια κάποιου είδους λύση λίγο πριν την έναρξη, με αποτέλεσμα τελικά να επιτραπεί η πρόσβαση στον χώρο σε μερικά μέλη του “Περπατώ” και δύο όλα κι όλα άτομα με αμαξίδιο.

Ωστόσο η ουσία, της συμπεριφοράς, της αμέλειας και σε μεγάλο βαθμό της αδιαφορίας δεν αλλάζει. Και δυστυχώς από αυτούς τους κακούς χειρισμούς των συνεργατών του, που θα όφειλαν να προσέχουν τέτοια ζητήματα δεδομένου ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το “Αλ Τσαντίρι” γυριζόταν εκτός του βασικού του στούντιο στην Αθήνα, στιγματίζεται και ο Λάκης Λαζόπουλος. Ένας άνθρωπος που μέχρι σήμερα με τις πράξεις του, εκτός του ότι θέλησε να διαφημίσει σε ολόκληρη την Ελλάδα την πόλη της Κομοτηνής ως πόλη των φοιτητικών του χρόνων, έχει δώσει και προσωπικά δείγματα σεβασμού του αγώνα των αναπήρων, καθότι υπήρξε πρόσφατα και ο κεντρικός παρουσιαστής του τρίτου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για την αναπηρία “Emotion Pictures”…