Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αν. Μακεδονίας-Θράκης καταγγέλει για το θέμα της λύσσας

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης  (ΚΟΜΑΘ) σε επίσημη ανάρτησής στην ιστοσελίδα της, από την πρώτη στιγμή διατύπωσε τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα των δράσεων της πολιτείας εναντίον του κινδύνου της λύσσας, για τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους κυρίως, καταθέτοντας γραπτώς τις προτάσεις της, χωρίς όμως αυτές δυστυχώς ποτέ να γίνουν αποδεκτές.

Στις 30 Απριλίου 2014 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας σε όλη την Ελλάδα. Η κανονική λήξη ήταν στις 28/2/2014, αλλά καθώς δεν υπήρχαν αποτελέσματα δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίμηνη παράταση. Δυστυχώς και πάλι τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και εκτός των εθνικών στόχων, με ελάχιστο αριθμό δειγμάτων από αλεπούδες, ενώ και δεν έχουν ενημερωθεί σχεδόν καθόλου οι πολίτες και κυρίως κυνηγοί και κτηνοτρόφοι που θα έπρεπε να εμβολιαστούν προληπτικά.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης από την πρώτη στιγμή διατύπωσε τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα των δράσεων και επίσης κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις της προς την Πολιτείας, χωρίς όμως αυτές να γίνουν αποδεκτές.

Έτσι φθάσαμε σήμερα στη λήξη της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας, χωρίς να έχουν συλλεγεί αρκετές αλεπούδες, γεγονός που θέτει σε εντελώς θολό τοπίο την όποια επιτυχία του μέτρου των αερο-εμβολιασμών που προηγήθηκαν, με τις ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας σε δεκάδες νομούς της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει νέος κύκλος πτήσεων αεροσκαφών και ρίψης εμβολίων, αλλά η ενέργεια αυτή καθίσταται πια εν αμφιβόλω, αν δεν βρεθεί τρόπος συλλογής δειγμάτων από αλεπούδες.

Θυμίζουμε ότι παρά τις σοβαρές της επιφυλάξεις η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης διέθεσε το προσωπικό της, τα οχήματα και κάλυψε το ανάλογο κόστος καυσίμων, ώστε να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες περιπολίες και εξορμήσεις.

 

Πηγή:  http://www.hunters.gr