Η καρδιά της αθλητικής επιστήμης χτυπά για τρεις μέρες στην Θράκη

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Από τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής και επισήμως από τις 8.00 το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η καρδιά της αθλητικής επιστήμης της χώρας χτυπά στην Θράκη.

Το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ανοίγει και πάλι τις πύλες του για υποδεχτεί εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Στην διάρκεια του τριημέρου του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν συνολικά 274 εργασίες από όλο το φάσμα της αθλητικής επιστήμης, ενώ θα λάβουν χώρα 10 σεμινάρια, 3 στρογγυλές τράπεζες και δύο παράλληλες εκδηλώσεις με εκλεκτούς καλεσμένους ομιλητές.

Όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, οι σύνεδροι που έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα προέρχονται από κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, καθώς επίσης από Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Φινλανδία, Ιράν, Λιβύη, Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και την Αυστραλία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το βράδυ το reunion 20ετίας για τους αποφοίτους του 1994, όπου ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή τουλάχιστον 80 άτομα. Επιπλέον, θα γίνουν τέσσερις βραβεύσεις που αναμένεται να προσδώσουν ξεχωριστή νότα στη διοργάνωση. Η πρώτη αφορά τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, καθηγητή επί 25ετία στο τμήμα ΤΕΦΑΑ, που φέτος βγήκε στη σύνταξη. Η δεύτερη έχει ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς θα απευθύνεται σε έναν άνθρωπο που δίνει το «παρών» αδιάλειπτα εδώ και 22 χρόνια στο Διεθνές Συνέδριο της Κομοτηνής, τον κ. Κωνσταντίνο Μουντάκη, πρόεδρο του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού που έχει έδρα τη Σπάρτη.

Η τρίτη βράβευση θα έχει αποδέκτη τη διοίκηση της Σχολής Ακαδημίας της Λιβύης, μίας χώρας που θα εκπροσωπηθεί με 10 συνέδρους στο Συνέδριο και το Δημοκρίτειο προσδοκά να συνάψει σχέση συνεργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας που ακολουθεί. Τέλος, ένα έντονης συμβολικής αξίας βραβείο, αυτό που φέρει το όνομα του αείμνητου “Νίκου Σαμαρά”, θα απονεμηθεί στην αλεξανδρουπολίτισσα ολυμπιονίκη Πηγή Δεβετζή, για την απόφασή της να επιστρέψει στα αμφιθέατρα του ΤΕΦΑΑ και να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο αγώνας δρόμου 12 χμ., που διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Komotini Street Relays 2014» την Κυριακή και έχει συνδιοργανωτή το ΤΕΦΑΑ, που θα έχει αφετηρία τις εγκαταστάσεις του τμήματος. Επίσης, μια από τις στρογγυλές τράπεζες του Συνεδρίου θα έχει θέμα «Γυμναστική για όλους», δείχνοντας ότι προφανώς  η τελευταία ημέρα της διοργάνωσης θα αποκτήσει πανηγυρικό χαρακτήρα. 

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, κάλεσαν το κοινό της Κομοτηνής να αγκαλιάσει τη φετινή διοργάνωση καθώς έχει δραστηριότητες για όλα τα ενδιαφέροντα. Η κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ Μαρία Μιχαλοπούλου επισήμανε ότι το Συνέδριο θα περιλαμβάνει και κομμάτι του έργου που παρήγαγε το τμήμα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, ενώ ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, όχι μόνο υπάρχουν πολλές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αριθμός-ρεκόρ εθελοντών που θα φτάσουν τους 180.

Τα δέκα σεμινάρια που θα λάβουν χώρα στην διάρκεια του Συνεδρίου είναι:
1) Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS) & Επείγουσες Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά & Βρέφη,
2) Smash Volleyball,
3) 14Ο Κλινικό-Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης & Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ), Άσκηση & Εγκυμοσύνη: Από τη Θεωρία στην Πράξη,
4) Baby swimming,
5) Τένις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή του,
6) Δημιουργία ορθωτικών,
7) Εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος για την σωματική και νοητική άσκηση των ηλικιωμένων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Το σύστημα Long Lasting Memories – Care, LLMCare,
8) Fitness Festival 2014,
9) Το Παιχνίδι (επανα)κύκλους κάνει: Δραστηριότητες Κινητικής Αναψυχής με Ιδεοκατασκευές από Επανακύκλωση Υλικών,
10) Εκπαιδευτική προσέγγιση παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.
 
Οι τρεις στρογγυλές τράπεζες είναι οι:
1) Διοργάνωση Αγώνων Δρόμου: Οι συμμετέχοντες, οι δράσεις, οι ιδιαιτερότητες,
2) «Γυμναστική για Όλους»: Κριτήρια αξιολόγησης & εφαρμογή σε προγράμματα μαζικής άσκησης,
3) Η συμβολή της άσκησης στην ολιστική προσέγγιση της εγκυμοσύνης
 
Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι:
1) PAPA Symposium,
2) Σχολή Διαιτητών Πετοσφαίρισης
 
 
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου θα το βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.