Συνέντευξη του κόουτς της Βόνιτσας Τάκη Πανούλια για το μπαράζ με τον ΓΑΣ

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Ο «αρχιτέκτονας» της φετινής μεγάλης επιτυχίας του ΑΟ Βόνιτσας Τάκης Πανούλιας μίλησε στο basketblog για τη σεζόν αυτήν και τους παίκτες του που τον βοήθησαν στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου, αναφέρεται στα επικείμενα μπαράζ, ενώ δε διστάζει να μας απαντήσει για την προσωπική του καριέρα και τα σχέδια της επόμενης μέρας με την ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο «νεοφώτιστος» στη Γ’ Εθνική Α.Ο. Βόνιτσας εξέπληξε τους πάντες με την εκπληκτική σεζόν που πραγματοποίησε. Αφού κατάφερε να αποφύγει το ενδεχόμενο του υποβιβασμού πολύ σύντομα, κατάφερε όχι απλά να κάνει μία αξιόλογη πορεία, αλλά να βρεθεί και πολύ κοντά στην κορυφή και στις πρώτες δύο θέσεις της κατηγορίας που οδηγούν αυτόματα στη Β’ Εθνική. Ωστόσο, το μικρό ρόστερ, οι διαρκείς απουσίες παικτών κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς και, επακόλουθα, οι ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις, έκαναν άνιση τη «μάχη» με τους Τιτάνες Παλαμά και, πλέον, η ομάδα της Βόνιτσας έχει μία δεύτερη ευκαιρία για την άνοδο μέσω των μπαράζ, όπου θα βρει μπροστά της την ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή.

Κόουτς, η αγωνιστική σεζόν στη Βόνιτσα ήταν αρκετά δύσκολη φέτος, όπου αντιμετωπίσατε πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα με τους τραυματισμούς σημαντικών παικτών που σας ταλαιπώρησαν. Παρά τις δυσκολίες που βρήκατε μπροστά σας, όμως, καταφέρατε να τερματίσετε ψηλά, και συγκεκριμένα στην 3η θέση, καθώς και να παίζετε την άνοδό σας στη Β’ Εθνική με καλές πιθανότητες στα μπαράζ. Συνυπολογίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες καταφέρατε να βρεθείτε εκεί, η σεζόν μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Σίγουρα η χρονιά είναι επιτυχημένη. Αυτό αποτελεί διαπίστωση, όχι μόνο δική μου, αλλά και της διοίκησης, καθώς ο στόχος μας στην αρχή ήταν να σωθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι έπειτα να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Όπως καταλαβαίνετε, εξασφαλίσαμε πράγματι τη σωτηρία μας πολύ γρήγορα (από τον πρώτο γύρο κιόλας), ενώ στη συνέχεια προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τη δεύτερη θέση, έχοντας αρκετές αξιώσεις, παρ’ όλες τις ατυχίες που μας έτυχαν, ιδιαίτερα με τους τραυματισμούς που μας προέκυψαν. Τελικά τερματίσαμε σχετικά εύκολα στην 3η θέση που μας οδηγεί στα μπαράζ και αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της ομάδας.

Ποιο είναι το συναίσθημα του να αποτελείς ένα σημαντικό μέρος της μεγαλύτερης επιτυχίας της ομάδας;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να πω ότι αυτή η επιτυχία μας κάνει όλους χαρούμενους, καθώς η επίτευξη ενός στόχου φέρνει αυτό το συναίσθημα στο σύνολο της ομάδας. Για μένα προσωπικά, είναι επίσης πολύ σημαντική αυτή η επιτυχία, καθώς είναι η πρώτη φορά που δούλεψα εκτός Αθηνών και, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, κυρίως εξαιτίας του μικρού, παρότι ποιοτικού, ρόστερ, κυρίως με τους τραυματισμούς του Θεολόγου και του Βλαβιανού, και με την απόσυρση δύο ακόμη παικτών μας για επαγγελματικούς λόγους (Καραμπάς, Παπαμιχαήλ), μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τις επιδιώξεις μας.

Μήπως πιστεύεις ότι αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε, με τη διαρκή απουσία παικτών, σας στέρησε τη δυνατότητα να κοιτάξετε πιο ψηλά και στις πρώτες δύο θέσεις;

Αυτό είναι αλήθεια. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, χάσαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν σημαντικούς παίκτες, όπως τον Βλαβιανό από τη 8η αγωνιστική, ενός παίκτη που αποτελεί την επιτομή του «stretch 4», καθώς είχε μ.ο. ανά ματς 13.4 πόντους, με 3 τρίποντα. Αποτελούσε ένα σημαντικό «γρανάζι» της «μηχανής» μας και μέχρι να βρούμε ξανά τα «πατήματά» μας μετά την απώλειά του μας στοίχισε κάποιες κακές εμφανίσεις και αρνητικά αποτελέσματα. Σε ένα μικρό ρόστερ με rotation 8 παικτών δεν είχαμε τις εναλλακτικές λύσεις που χρειαζόμασταν για περιπτώσεις όπως αυτήν που μόλις ανέφερα, ή αυτές του Μακρόπουλου που έπαιξε στο δεύτερο γύρο ουσιαστικά τραυματίας και του Θεολόγου που έχασε όλο το υπόλοιπο, ακόμη και του Σεμέντη, του Καραμπά, του Χρήστου (στρατεύτηκε), του Πολίτη. Ειδικά ο τραυματισμός του Θεολόγου, ειδικά, μετά από εκείνον του Βλαβιανού, μας στοίχισε ιδιαίτερα, καθώς οι μόνοι ψηλοί που μας έμειναν ουσιαστικά ήταν ο Μπερλής και ο Μακρόπουλος (οι άλλοι δύο ήταν παιδιά από την ακαδημία) κι έτσι προκλήθηκαν και οι τραυματισμοί των υπολοίπων, με την πρόσθεση προπονητικής πίεσης σε αυτούς λόγω των απουσιών που είχαμε ήδη. Έτσι, τελειώσαμε το πρωτάθλημα με μεγάλη επιβάρυνση και μας στερήθηκε η δυνατότητα, που πιστεύω ότι διαθέταμε, να κάνουμε άλλο ένα «βήμα» παραπάνω.

Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει αυτή η επιβάρυνση των παικτών που ανάφερες εν όψει των μπαράζ με την Κομοτηνή;

Κοίταξε, στο τελευταίο διάστημα ξεκουράστηκαν οι παίκτες, καθώς λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί κατάγονται από μακρινά μέρη έλαβαν μεγάλες άδειες. Για εμάς πιο πολύ θα παίξει αυτό ρόλο, δηλαδή η έλλειψη ρυθμού που επέρχεται μετά από σημαντική αποχή από τις προπονήσεις παρά η επιβάρυνση. Το γεγονός ότι έχουμε να παίξουμε πολύ καιρό, καθώς στο τελευταίο η Μεταμόρφωση Βόλου δεν αγωνίστηκε (20-0 στα χαρτιά), ίσως διαδραματίσει το δικό του ρόλο σε αυτό το μπαράζ.

Όπως μόλις αναφέραμε, πλέον μπροστά σας υπάρχει το μπαράζ με την Κομοτηνή. Πέρα από το θέμα της έλλειψης ρυθμού που συζητήσαμε νωρίτερα, ποια είναι τα υπόλοιπα δεδομένα γι’ αυτό το μπαράζ;

Όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για παιχνίδια «doordie», που είναι πάντοτε απρόβλεπτα, καθώς η μία ομάδα δε γνωρίζει καλά την άλλη, προκειμένου να προετοιμαστεί ανάλογα για το ματς. Ασφαλώς, είναι θέμα ημέρας, καθώς και ψυχολογικής και σωματικής κατάστασης στην οποία θα βρίσκονται οι παίκτες. Αυτό είναι ένα ζήτημα ουσιώδες για εμάς, καθώς όπως είπα νωρίτερα παίζουμε μετά από αρκετά μεγάλη απραξία. Όμως, τα παιδιά είναι πολύ ταλαντούχα κι έχουν αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ότι ξεπερνούν τα προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους, μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, και φυσικά έχουν την ικανότητα να το κάνουν και τώρα, παίζοντας ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι χωρίς πολλές προπονήσεις στα πόδια τους.

Αν και είναι λίγο μακροπρόθεσμη αυτή η ερώτηση, φαντάζομαι ότι το θέμα του ρόστερ θα σας απασχολήσει την επόμενη σεζόν, ειδικά αν ανεβείτε στη Β’ Εθνική. Έχω την αίσθηση ότι θα προσπαθήσετε να το διευρύνετε, διατηρώντας ασφαλώς την ίδια ποιότητα που είχατε και φέτος.

Ανεξάρτητα αν είμαι εγώ προπονητής ή όχι, πιστεύω πως ούτως ή άλλως θα τεθεί θέμα ρόστερ εν όψει της επόμενης χρονιάς, με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους από το υπάρχον ρόστερ και την πρόσθεση κάποιων ποιοτικών λύσεων. Αυτή είναι μία κίνηση που πρέπει να γίνει και σε περίπτωση που παραμείνουμε τελικά στη Γ’ Εθνική, προκειμένου να διευρυνθεί, όπως είπες, το ρόστερ και να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

Για πολλά χρόνια ήσουν προπονητής και, γενικότερα, στο σύνολο αυτό που λέγεται Μίλων. Δεν είναι εύκολο να φεύγεις μετά από πολλά χρόνια από εκεί, να έρχεσαι σε ένα άλλο σωματείο, τη Βόνιτσα, και να κάνεις μάλιστα και επιτυχία.

Όντως, στον Μίλωνα βρέθηκα για μεγάλο διάστημα, από τα χρόνια δηλαδή της Α2 μέχρι και αυτά της Γ’ Εθνικής. Γι’ αυτό και αυτόν το σύλλογο τον θεωρώ «σπίτι» μου, ενώ παράλληλα είμαι πολύ χαρούμενος για την καλή φετινή του πορεία στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ (3η θέση χωρίς ωστόσο να ανέβει), καθώς έγινε με προπονητή τον άλλοτε βοηθό μου, Πέτρο Τσιτσόπουλο. Από εκεί και πέρα, έχω περάσει και από άλλες ομάδες, και με επιτυχίες, όπως στο Αιγάλεω, ή στη γυναικεία ομάδα της Γλυφάδας, όπου κατακτήσαμε 2 κύπελλα Ελλάδος. Φέτος βρέθηκα για πρώτη φορά σε επαρχιώτικη ομάδα και είμαι χαρούμενος που αυτό συνδυάστηκε με επιτυχία. Το συναίσθημα της διαρκούς μετακίνησης, λοιπόν, είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζούμε ως προπονητές, αν και όταν μετά από ένα μεγάλο διάστημα φεύγεις από μία ομάδα σου δημιουργείται αρχικά ένα αίσθημα απώλειας. Μου είχε τύχει και όταν έφυγα μετά από 10 χρόνια στα τμήματα παιδικού-εφηβικού του Ολυμπιακού. Όμως πάντα, πρόκειται για ένα κεφάλαιο στη ζωή σου που κλείνει κι ένα άλλο που ανοίγει.

Χάρη στην επιτυχία που κάνατε φέτος στη Βόνιτσα, φαντάζομαι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επέκτασης της συνεργασίας σας με τη διοίκηση της ομάδας.

Όντως, υπάρχει πολύ καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχουν και πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας, και ειδικότερα με τον πρόεδρο, Κώστα Μπαλάσκα που, αναλαμβάνοντας την ομάδα μεσούσης της σεζόν κατάφερε να μας βοηθήσει σημαντικά, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Δεν είμαι σίγουρος, βέβαια, διότι από τη στιγμή που τελειώνει τη σεζόν μέχρι αυτήν που αρχίζει ο προγραμματισμός για την νέα χρονιά, προηγείται ένα σημαντικό διάστημα. Έπειτα, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και τους επόμενους στόχους, ώστε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να συμβαδίζουμε. Βέβαια, υπάρχει μία θετική προσέγγιση και από τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here