Οι κανονισμοί του τουρνουά μπάσκετ 3on3 της ΑΕ Κομοτηνής

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

– Για πολλούς οι κανονισμοί του μπάσκετ και η ερμηνεία τους είναι δύσκολη υπόθεση. Για άλλους που γνωρίζουν το άθλημα είναι εύκολη. Το 3on3 βασίζεται στους κανονισμούς παιδιάς της FIBA, έχει όμως και μερικούς δικούς της. Πάμε να τους γνωρίσουμε.

Όσοι βρεθούν στο Πανθρακικό Στάδιο το Σαββατοκύριακο για να παρακολουθήσουν μπάσκετ, θα δουν ότι το 3on3 είναι αρκετά γρήγορο, διασκεδαστικό και αρκετές φορές άκρως θεαματικό. Αυτό που το κάνει έτσι είναι κάποιοι συγκεκριμένοι κανονισμοί, καθώς μπορεί ως επί το πλείστον να βασίζεται στους παγκόσμιους κανονισμούς καλαθοσφαίρισης της FIBA, όμως υπάρχουν αρκετές και σημαντικές διαφορές από έναν συνηθισμένο αγώνα. Πάμε να γνωρίσουμε μαζί τους γενικούς κανονισμούς 3on3 όπως υπάρχουν στο site της ΕΟΚ και του ΠΣΑΚ, ούτως ώστε να μην έχει απορίες όποιος παρακολουθήσει τους αγώνες. Φυσικά η διοργανώτρια ομάδα του τουρνουά ΑΕ Κομοτηνής μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα από αυτά, η ουσία όμως των κανονισμών δεν αλλάζει.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαιούνται συμμετοχή όλες οι ηλικίες και τα φύλλα .Οι ομάδες μπορούν να είναι μικτές. Η κάθε ομάδα μπαίνει αυτομάτως στην κατηγορία στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της. Αν μία ομάδα θέλει να αγωνιστεί σε κατηγορία μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί αλλά επ’ ουδενί δεν γίνεται το αντίθετο.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει μέχρι 4 παίκτες το ανώτερο και 3 παίκτες το κατώτατο. Μετά την έναρξη του παιχνιδιού μία ομάδα έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παίζει και με 2 ή 1 παίκτη στο γήπεδο.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Κ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να φοράει μεταλλικά αντικείμενα όπως αλυσίδα κ.α αφού αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των αντιπάλων.

ΠΟΝΤΟΙ
Κάθε καλάθι που θα σημειώνεται πίσω από την γραμμή των 3-πόντων θα μετράει ως δίποντο και κάθε άλλο καλάθι ως μονόποντο.

ΦΑΟΥΛ
Στον 1ο γύρο του τουρνουά τα φάουλ καλούνται από τον διαιτητή. Στο δεύτερο φάουλ στην ίδια κατοχή εκτελείται αυτόματα ελεύθερη βολή. Σε φάουλ έστω και αν είναι το πρώτο που γίνεται σε προσπάθεια για σουτ εκτελείται ελεύθερη βολή. Σε περίπτωση που υπάρξει φάουλ σε προσπάθεια σουτ το οποίο είναι εύστοχο, καταλογίζεται ο πόντος αλλά η ελεύθερη βολή δεν εκτελείται και η μπάλα αλλάζει κατοχή κανονικά. Στην ελεύθερη βολή δεν υπάρχει ριμπάουντ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της βολής η μπάλα αλλάζει αυτόματα κατοχή. Υπάρχουν τα εξής φάουλ:
Τεχνική ποινή: Θα δίδεται για κάθε συμπεριφορά η οποία δεν είναι μέσα στο αθλητικό πνεύμα (βρισιές, άσχημη συμπεριφορά προς τους διαιτητές κ.α.). Κάθε τεχνική ποινή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση μίας βολής φάουλ και κατοχή υπέρ του αντιπάλου.
Αντιαθλητικό Φάουλ: Σε περίπτωση αντιαθλητικού (κατά την κρίση του διαιτητή) φάουλ θα δίδεται αυτόματα ένας πόντος και κατοχή υπέρ της ομάδας που το κέρδισε. Αντιαθλητικό είναι και κάθε φάουλ που γίνεται με εμφανή σκοπό να σταματήσει αντικανονικά έναν παίκτη ο οποίος βρίσκεται μόνος του σε προφανή θέση για να σκοράρει, την στιγμή που ο αμυνόμενος δεν έχει καμία διάθεση να αμυνθεί πάνω στην μπάλα.
Μετά τη συμπλήρωση 7 φάουλ από την ομάδα, δίνεται μια ελεύθερη βολή για να εκτελεστεί από την ομάδα που κερδίζει το φάουλ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Η καθυστέρηση απαγορεύεται. Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι μία ομάδα δεν παίζει με σκοπό να σκοράρει αλλά να καθυστερήσει το παιχνίδι, τότε δέχεται τεχνική ποινή με τις αντίστοιχες συνέπειες κάθε τεχνικής ποινής.

ΚΑΤΟΧΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η πρώτη κατοχή αποφασίζεται με το στρίψιμο νομίσματος

ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Κάθε παιχνίδι κρίνεται στους 16 πόντους. Η πρώτη ομάδα που θα σημειώσει 16 πόντους ανακηρύσσεται αυτομάτως νικήτρια (δεν είναι αναγκαία η διαφορά 2 πόντων από την αντίπαλο ομάδα). Στην περίπτωση που έχουν περάσει 15 λεπτά χωρίς κάποια ομάδα να έχει σημειώσει 16 πόντους τότε ο αγώνας διακόπτεται με την λήξη της τρέχουσας κατοχής και νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που προηγείται:
Αν ο αγώνας είναι ισόπαλος δίλεπτη παράταση παίζεται. Αν και η παράταση λήξει ισόπαλη εκτελείται από μία βολή για κάθε ομάδα μέχρι να σκοράρει η μία και να αστοχήσει η άλλη. Ο ίδιος παίκτης δεν μπορεί να σουτάρει δεύτερη βολή πρίν σουτάρουν όλοι οι συμπαίκτες του.

ΠΑΣΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Κάθε κατοχή ξεκινάει με πάσα της μπάλας από την αμυνόμενη ομάδα στην επιτιθέμενη. Με το που γίνεται η πάσα η κατοχή ξεκινάει.

ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΘΙ
Μετά από καλάθι η κατοχή πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα (εκτός από τις περιπτώσεις των τεχνικών ποινών κτλ). Η κατοχή ξεκινάει με «πάσα έναρξης».

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΑΘΙ
Αν η κατοχή μπάλας αλλάξει χωρίς να μπει καλάθι (αμυντικό ριμπάουντ, κλέψιμο, λάθος και μπάλα εκτός γηπέδου) τότε η ομάδα που πήρε την μπάλα, είναι υποχρεωμένη να βγάλει την μπάλα εκτός της γραμμής των τριών πόντων είτε με πάσα είτε με ντρίπλα ώστε να μετράει η κατοχή.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΟΥΤ
Όταν η μπάλα βγει εκτός γηπέδου, τότε η καινούρια κατοχή ασχέτως με το για ποια ομάδα είναι, ξεκινάει με «πάσα έναρξης».

ΤΖΑΜΠΟΛ
Σε περίπτωση που υπάρξει τζάμπολ, η μπάλα δίνεται στην ομάδα που έχασε το στρίψιμο του νομίσματος και σε κάθε τζάμπολ μετά η κατοχή πηγαίνει εναλλάξ σε σχέση με το προηγούμενο τζάμπολ.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι αλλαγές γίνονται μόνο πριν από «πάσα έναρξης».

ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ
Επιτρέπεται 1 ταιμ-άουτ 30 δευτερολέπτων για κάθε ομάδα. Το χρονόμετρο σταματάει.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφωνίας μετράει η απόφαση των διαιτητών και των διοργανωτών. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι τελεσίδικη. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει βιντεοσκοπημένη η φάση από κάμερα στο γήπεδο ο διαιτητής ή οι διοργανωτές δεν επιτρέπεται να δουν το βίντεο για να αποφασίσουν (σε περίπτωση που η διαφωνία είναι αγωνιστική).

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΑ
Σε περίπτωση που υπάρχει πληγή αίματος, ή αίμα σε ρούχα κάποιου διαγωνιζομένου αυτός θα πρέπει να γίνει αλλαγή και να φροντίσει την πληγή. Αν τα ρούχα έχουν αίμα αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί ή να αλλάξει ο αθλητής. Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι όταν κρίνει ότι για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών και να αποφασιστεί από τους διοργανωτές το αποτέλεσμα.

ΓΕΝΙΚΑ
Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διοργανωτές και τους αντιπάλους. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα πιστεύουν οι ίδιοι ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Προσπάθεια να εξαπατηθούν οι διοργανωτές με τις ηλικίες των παικτών μίας ομάδας καταλήγει σε αυτόματο αποκλεισμό. Οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να ζητούν έγγραφη επιβεβαίωση μέσω ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού για οποιονδήποτε παίκτη.

Με βάση τους παραπάνω κανονισμούς και μιλώντας με τους διοργανωτές μας είπαν πως σε περίπτωση που το σκορ είναι 15-15, τότε νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα φτάσει πρώτη σε διαφορά 2 πόντων ή που θα φτάσει πρώτη στους 20 πόντους. Επίσης σε περίπτωση παράτασης θα δίνεται η δυνατότητα σε μία ομάδα να είναι νικήτρια αν φτάσει πρώτη στους 20 πόντους. Στην ελεύθερη κατηγορία επιτρέπονται κανονικά οι μεικτές ομάδες (άντρες-γυναίκες). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι τρεις κατηγορίες που αναφέρουν οι διοργανωτές: Το παιδικό, δηλαδή παιδιά που είναι γεννημένα το 1998 και νεώτερα, το εφηβικό, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι τις χρονιές 1996-1997 και το ελεύθερο, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το 1995 και πιο πριν.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή μπορούν να το κάνουν με τους παρακάτω τρεις τρόπους: Είτε τηλεφωνικά στο 6936192288 (Βασίλης Στοάκης) ή 6945547047 (Σωφρόνης Παπουής), είτε στο email aekomotinisbasketball@gmail.com, είτε στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο Facebook που είναι  Α.Ε. Κομοτηνής Βasketball Club.