Ξεκινούν οι Γιορτές Νεολαίας Ξάνθης! Όλο το πρόγραμμα (και οι αθλητικές δράσεις)…

Από την Παρασκευή 2 Μαίου και για περισσότερο από ένα μήνα θα διαρκέσουν οι φετινές Γιορτές Νεολαίας που διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης. Πρόκειται για την δημιουργική έκφραση των νέων και κυρίως των μαθητών της Ξάνθης, που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα διαφόρων δράσεών τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, που υποδέχεται την Άνοιξη.

Τη διοργάνωσή τους χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανώλης Φανουράκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη, κ. Μάρκου και Παπαδόπουλος

Αναλυτικά το πρόγραμμα: (εδώ σε pdf)

 

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 10.00 – 14.00

4ο ΓΕΛ Ξάνθης

Θα παρουσιαστούν οι ερευνητικές εργασίες της 4ου ΓΕΛ Ξάνθης και τα εξής Προγράµµατα Σχολικών Δραστηριοτήτων

• «Η Χηµεία του έρωτα»

Καθηγήτριες: Λουκοπούλου Μ., Μακρή Δ.

• «Οι συναντήσεις µας µε τα Θρακικά Χρονικά»

Καθηγητές: Σαρατζής Απ. Ευαγγελίδης Β., Καραπαναγιώτου Αικ.

• «Μουσικές διαδροµές» – Συναυλία

Καθηγητής: Φραγκατζής Δ.

• «Συνάντηση του Μάνου Χατζηδάκη, Ιάκωβου Καµπανέλλη και Τεννεσί Ουίλιαµς στο θέατρο και στον Κινηµατογράφο»

Καθηγήτριες: Βραδέλη Α., Σταµπολίδου Α.

• «Τελικά … αποφάσισα τι θα γίνω όταν µεγαλώσω» (Αγωγής Σταδιοδροµίας)

Καθηγήτριες: Βραδέλη Α., Κουκούδη Δ.

 

Ώρα: 20.30 – 23.00

2ο ΓΕΛ Ξάνθης

Θεατρική Παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» του Δ. Ψαθά

Ο Βασίλης, ένας δηµόσιος υπάλληλος µε συντηρητικές αντιλήψεις βλέπει τον κόσµο του να διαλύεται όταν η αναρχική αδελφή του παντρεύεται τον αντιπαθητικό και κοµµουνιστή συνάδελφο του. Έτσι, ξεκινά ένα ντόµινο τραγελαφικών γεγονότων, τα οποία θα τον οδηγήσουν σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Την παράσταση ανεβάζουν η θεατρική οµάδα «Ελεύθερο Θεατρικό Εργαστήρι µαθητών από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης» µε την υποστήριξη της καθηγήτριας Α. Βουλούτα.

 

2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

Αίθουσα σχολικών εκδηλώσεων του συγκροτήµατος

Ώρα: 12.30 – 14.00

Παρουσίαση µε power- point & movie maker των προγραµµάτων

• «Γνωρίζοντας τα σπήλαια και την ιστορία τους»

Καθηγητές: Ζήση Σοφία, Αµοιρίδης Ν., Νοβάκη Γ.

• «Εναλλακτικές διαδροµές στην Ξάνθη»

Καθηγητές: Μελαδιανός Γ. , Χατζησάββα Σ., Αµοιρίδης Ν.

 

Σαββάτο 3 Μαΐου 2014

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Ώρα: 10.00 – 14.00

Σύλλογος Εθελοντών Αιµοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»

Στα πλαίσια της δεύτερης ηµέρας του Διηµέρου ΑΓΑΠΗΣ 2014 που διοργανώνεται από το 2004 υπό την αιγίδα του Δήµου Ξάνθης, µαθητές της πέµπτης και έκτης τάξης δύο δηµοτικών σχολείων του της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, συµµετέχουν στην έκθεση ζωγραφικής που λαµβάνει χώρα ζωντανά στην Κεντρική Πλατεία της πόλης µε θέµατα από την Εθελοντική Αιµοδοσία. Φέτος συµµετέχουν το 17ο Δηµοτικό Σχολείο του οικισµού Καλλιθέας και το Μειονοτικό Δηµοτικό Σχολείο Παλιάς Χρύσας. Τα έργα των παιδιών είναι πηγές έµπνευσης για την προώθηση και ανάπτυξη της Ιδέας της Εθελοντικής Αιµοδοσίας στις νέες ηλικίες.

 

Ώρα: 09.00 – 14.00

Λέσχη Αξιωµατικών Φρουράς Ξάνθης

Παράλληλα θα πραγµατοποιηθεί εθελοντική Αιµοδοσία κυρίως από νέους ανθρώπους ηλικιών 18 έως 30 ετών. Συµµετέχουν µαζικά όσοι µαθητές της Γ΄ τάξεως των Λυκείων της πόλης µας δεν µπόρεσαν να δώσουν αίµα στις αιµοδοσίες που πραγµατοποιήθηκαν στα σχολεία τους τον Απρίλιο.

 

 

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

 

Γήπεδο Α.ΠΟ.Ξ – Αµοιρίδειο & Ε.Π.Σ Ξάνθης

Ώρα: 10.00

Ακαδηµία Ποδοσφαίρου Ξάνθης

2ο Τουρνουά Ακαδηµιών Α.ΠΟ.Ξάνθης

Η Α.ΠΟ.Ξάνθης µε πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου µέσα από µαζικές εκδηλώσεις αθλητικής δράσης, ευγενούς άµιλλας και του «ευ αγωνίζεσθε» στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας που θεσπίζει κάθε χρόνο ο Δήµος Ξάνθης διοργανώνει για δεύτερη φορά του τουρνουά αυτό δίνοντας την ευκαιρία σε νέους αθλητές/ποδοσφαιριστές του Ν. Ξάνθης και όµορων Νοµών να αναδείξουν τις αθλητικές τους ικανότητες.

Οι οµάδες που συµµετέχουν στο τουρνουά είναι: ΑΠΟΞ, SKODA Ξάνθη, Νέστος Χρυσούπολης, Α.Ο Καππαδοκών, Ορφέας Ξάνθης, Α.Ε. Ξάνθης, Ελπίδες Ξάνθης, Άρης Πετεινού, Ηρακλής Ν. Ζυγού.

 

 

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

 

Χώρος Εκδηλώσεων Γυµν. Γενισέας – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ

Ώρα: 11.45

«Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις»

Καθηγητές: Κερανοπούλου – Γκόλιου Γ., Αρναούτης Χ.µε την παρουσία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων.

Διεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ξάνθης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήµος Ξάνθης διοργανώνει τον επιτυχηµένο θεσµό των Γιορτών Νεολαίας, δίνοντας την ευκαιρία τόσο στους µαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν, στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης µας, πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, µουσικά δρώµενα και εκπαιδευτικά προγράµµατα, που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια τη σχολικής χρονιάς. Στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας και µέσα από την ενεργή συµµετοχή τους, οι µαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες, ενισχύουν την αυτοεκτίµησή τους και συνεισφέρουν στην πολιτισµική αναβάθµιση του τόπου, βοηθώντας παράλληλα στη διατήρηση της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Καθώς είµαστε σίγουροι ότι και οι φετινές εκδηλώσεις θα στεφθούν µε την ίδια επιτυχία, ευχαριστούµε όλους τους µαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεµόνες και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων για τη συµµετοχή τους και τη στήριξη του θεσµού. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ξάνθης είναι πάντα αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που συµβάλουν στην προαγωγή της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και του πολιτισµού. Καλή επιτυχία!!!

Ο Διευθυντής Α/θµιας Εκπ/σης Ξάνθης

Μάρκου Αναστάσιος

 

 

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

 

Στην αυλή του 9ου Δηµ. Σχολείου

Ώρα: 18.30

9ο Δηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Παρουσίαση του βιβλίου των µαθητών-τριών ΣΤ τάξης 9ου Δ.Σ. και της εκπ/κού Φ.Α. κ. Ιωαννίδου Βασιλικής, µε θέµα τα Παραδοσιακά Παιχνίδια» και παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών από µαθητές-τριες, και όχι µόνο, στην αυλή του σχολείου µας

Παραδοσιακά Παιχνίδια – Παρουσίαση του βιβλίου µας.

Οι µαθητές-τριες των τµηµάτων ΣΤ1, ΣΤ2 του 9ου Δηµοτικού Σχολείου Ξάνθης και η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Ιωαννίδου Βασιλική παρουσιάζουν το βιβλίο που γράψανε µε θέµα «Παραδοσικά Παιχνίδια». Σκοπός του βιβλίου και της προσπάθειάς µας είναι να οι παλαιότεροι να ξαναθυµηθούνε και οι νεότεροι να γνωρίσουνε τα παιχνίδια µε τα οποία µεγαλώσανε γενιές και γενιές.

 

 

Πέµπτη 8 Μαΐου 2014

 

Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

(Καπνεργατών 9 – Καπναποθήκη “Π”)

Ώρα: 17.30 – 18.30

Γυµνάσιο Πολυσίτου

• «Η δραµατοποίηση του Αισώπου στην αγγλική γλώσσα»

Καθηγήτριες: Τάτσιου Ε., Νικολαΐδου Ν.

 

Ώρα: 18.30 – 19.30

3ο Γυµνάσιο Ξάνθης

• «Όταν τα κορίτσια δηµιουργούν…»

Οι µαθήτριες του σχολείου µε µεράκι και χαρά συµµετείχαν στο πρόγραµµα «Χειροποίητες Δηµιουργίες» φτιάχνοντας σωστά έργα τέχνης! Εµπνεύστηκαν, έπλεξαν και κέντησαν! Στα πλαίσια του προγράµµατός τους επισκέφθηκαν τη Βιοτεχνική Οικοκυρική Σχολή Ξάνθης και γνώρισαν και άλλες δηµιουργικές τέχνες! Σας προσκαλούν στην παρουσίαση των δηµιουργηµάτων τους στο “Π” των Καπναποθηκών. Να είστε όλοι και όλες εκεί!!

 

Ώρα: 19.30– 20.30

2ο ΓΕΛ Ξάνθης

• «Συζητήσεις Εφήβων – Διαπροσωπικές Σχέσεις – Επικοινωνία»

Παρουσίαση του προγράµµατος αγωγής υγείας όπως αυτό εκπονήθηκε βιωµατικά από οµάδες µαθητών και µαθητριών της Α΄ και Β΄ λυκείου.

Καθηγήτριες: Κ Λαζούδη., Κ. Χατζηγιαννάκου

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

 

Ώρα: 10.00

2ο, 3ο, 6ο, 7ο Γυµνάσιο και 2ο ΕΠΑΛ

Θα υλοποιηθεί δράση για τον καθαρισµό του µονοπατιού Σαµακώβ- Ι.Μ.Παναγίας Καλαµούς στην περιοχή Σαµακώβ. Θα συµµετάσχουν οι περιβαλλοντικές οµάδες των σχολείων που συµµετέχουν στο Φεστιβάλ εναλλακτικών περιβαλλοντικών δράσεων.

Παρασκευή 9 – Σάββατο 10 Μαΐου 2014

 

Ώρα: 10.30 – 14.30

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

1ο Γυµνάσιο Ξάνθης

• «Το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά µνηµεία της πόλης µου σε µια σχέση Αλληλεπίδρασης»

Οι µαθητές «ξέφυγαν» από το συµβατικό µάθηµα του σχολείου και µέσα από βιωµατικές δράσεις γνώρισαν την άµεση σχέση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Στόχος να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την προστασία και τη διατήρησή της. Ανάµεσα στις διάφορες δράσεις του προγράµµατος, επιστέγασµα ήταν η εκδροµή στην Πόλη των πόλεων, στη Βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη.

Καθηγητές: Πυλαρινός Κ., Γεωργαντά Π., Ράλλης Μ., Παπαδοπούλου Β.

• «Μικροί δηµοσιογράφοι: Δηµιουργία αγγλόφωνου περιοδικού»

«The School Sparrow» (Ο σχολικός σπουργίτης)

Οµάδα µαθητών του 1ου Γυµνασίου Ξάνθης δηµιούργησαν ένα αγγλόφωνο περιοδικό στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράµµατος «Μικροί Δηµοσιογράφοι». Κυκλοφόρησαν τρία τεύχη του περιοδικού (Δεκέµβριος 2013, Φεβρουάριος 2014, Απρίλιος 2014) Καθηγητές: Ν. Κόκκας – Ν. Σταµατόπουλος

 

2ο Γυµνάσιο Ξάνθης

• «Ας ανακαλύψουµε µαζί τους δρόµους  της Ξάνθης»-

Ξεναγηθήκαµε σε µερικούς από τους πιο σηµαντικούς δρόµους και πλατείες της Ξάνθης, γνωρίσαµε την ιστορία που «κρύβει» ο καθένας, τον τρόπο που πήραν τα ονόµατά τους οι δρόµοι και οι πλατείες στην πόλη µας. Ανακαλύψαµε την ονοµασία σε µια ιδιαίτερη κατηγορία οδών (προσφυγικές οδοί) από τις χαµένες πατρίδες. Στόχος µας η ανάπτυξη της ιστορικής και τοπικής, καλλιτεχνικής και αισθητικής συνείδησης των µαθητών.

Καθηγητές: Βουγιουκλή Κ., Μαυροφρύδης Χ.

• «Φύση και Άσκηση – Περπατώ και αξιοποιώ το Δίκτυο µονοπατιών Ξάνθης»

Γνωριµία των µαθητών µε το φυσικό πλούτο της περιοχής µας, βιωµατική εµπειρία µαζικής άσκησης για τους συµµετέχοντες µαθητές. Ανάδειξη των περιπατητικών διαδροµών περιφερειακά της πόλης µας.

Καθηγητές: Καραγιαννίδης Θ., Καλλίδου Ά., Κατακάλου Ε., Χαµπηλοµάτη Π.

• «Αειφόρος Ανάπτυξη: Διαµορφώνω την αυλή του σχολείου µου».

Δηµιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης µε την ενεργό συµµετοχή των µαθητών στη δεντροφύτευση του σχολικού αύλειου χώρου και ευαισθητοποίηση για την προστασία και προώθηση της αειφορίας στο αστικό περιβάλλον.

Καθηγήτριες: Καλλίδου Ά., Αµπελίδου Ε.

• «Εναλλακτικές διαδροµές στην Ξάνθη»

«Δια βίου άσκηση», γνωριµία µαθητών µε εναλλακτικές δράσεις ως µέσο άσκησης και ψυχαγωγίας. Δηµιουργία και καλλιέργεια αθλητικής αγωγής και συνείδησης. Ανάδειξη περιβαλλοντικών διαδροµών πεζοπορίας, ποδηλασίας και ορειβασίας. Καθηγητές: Αθανασιάδου Π., Καραγιαννίδης Θ., Αλεξιάδου Ελ., Ιµαµίδης Σ.

 

3ο Γυµνάσιο Ξάνθης

• « Μαθαίνω να ανακυκλώνω»

Καθηγήτριες: Γεωργιάδου Β., Ντίκα Β.

• « Το ποδήλατο σώζει ζωές»

Καθηγητές: Τσεκµές Ν., Νεστορίδου Φ.

• « The reading society»

Καθηγήτριες: Ε. Κουρτίδου, Γεωργιάδου Β.,

Η παρουσίαση όλων των προγραµµάτων θα γίνει και την Πέµπτη 15 Μαΐου και ώρα 11:45 στο Γυµναστήριο του Σχολικού Συγκροτήµατος 2ου και 3ου Γυµνασίου.

 

2ο ΓΕΛ Ξάνθης

• «Νερό και άνθρωπος»

Καθηγητές: Νικολαΐδου Κ.- Μπεζιργιαννίδης Β.

• «Φύση, Παράδοση και Πολιτισµός. Μια αειφορική συνύπαρξη»

Καθηγητές: Καραγκιοζίδου Γ. Χατζηγιαννάκου Κ. – Βογιατζής Γ.- Στεφανίδου Π.

• «Περιµένοντας τη σωτηρία από το νερό»

Καθηγητές: Βογιατζής Γ. Μαυροδή Κ. Μουρελάτος Π. Σκούπουρα Φ.

• «Πόσιµο νερό: κατάλληλο ή όχι;»

Καθηγητές: Μαυροδή Κ. Πεχτελίδου Αν., Παπαγεωργάκη Π.

Παρουσίαση σχετικού υλικού µε τα θέµατα από µαθητές των οµάδων.

 

3ο ΓΕΛ Ξάνθης

• «Ιωάννινα: τόπος ιστορίας, τόπος πολιτισµού»

Καθηγήτριες: Α. Περπερίδου, Δ. Αθανασέλη

• «Σχολικό περιοδικό: «Τρίτου Παρουσία»

Καθηγητές: Χατζηµηλιούδης Ν., Ταουκτσόγλου Α., Οικονοµίδης Β.

 

Γυµνάσιο Γλαύκης

• «Ο καλός και ο κακός µας ο καιρός»

Έκθεση έντυπου υλικού

Παρουσιάζονται µετεωρολογικά όργανα. Φωτογραφίες από τη δράση της οµάδας, µετρήσεις µετεωρολογικών στοιχείων και στατιστική επεξεργασία τους. Με λίγα λόγια σας κάνουµε γνωστά» καιρικά στοιχεία» του καιρού της Γλαύκης.

Καθηγητής: Ν. Σουνδουλουνάκης.

 

Γυµνάσιο Ολβίου

• «Σακούλα- Fashion»

Οι µαθητές της Β΄ τάξης κάνουν την δική τους πρόταση στον χώρο της µόδας. Ρούχα από…σακούλες. Μετατρέπουν αυτό το ευτελές υλικό σε ρούχα, καπέλα, τσάντες και συνειδητοποιούν ότι πίσω από τα φανταχτερά ρούχα και φώτα κρύβονται “πολλές επιπτώσεις”. Μπορεί όµως ο καθένας µας µε την συµπεριφορά του να τις µετριάσει. Καθηγήτρια: Α. Μποφιλίου

 

Γυµνάσιο Πολυσίτου

• «Λαογραφική Περιήγηση στην Ξάνθη

µε το Γυµνάσιο Πολυσίτου»

Καθηγήτριες: Καραµικέ Μ., Λιάκου Σ., Λιάπη Στ.

• «Φτιάχνουµε σαπούνι µε το Γυµνάσιο Πολυσίτου»

Καθηγητές: Ζουγρής Δηµ., Παπαθωµά Ασηµ., Μεϊτανίδου Ερ.

• « Αναδα-σώστε» µε το Γυµνάσιο Πολυσίτου»

Καθηγητές: Λιάκου Στ. Λιάπη Στ. Ζουγρής Δηµ.

• «Η εφηµερίδα του Γυµνασίου Πολυσίτου»

Καθηγητές: Τερζανίδης Κ., Μεϊτανίδου Ερ. ,Παυλίδου Η., Κυρατζόγλου Μ.

 

Γυµνάσιο Σµίνθης

• «Μαζεύοντας Αστέρια»

Καθηγήτριες: Ψυχογιού Δ. Ασπιώτη Β., Κίτσου Α.

• «Εξερευνώντας τη λίµνη Βιστωνίδα

ανακαλύπτουµε, µαθαίνουµε»

Καθηγητές: Βαγιανού Ε., Σωπιάδης Γ.

• «Εγώ τα δικαιώµατά µου και οι άλλοι»

Καθηγήτριες: Κίτσου Αλ. Ματσούδη Ζ.

• «Φτιάχνουµε οµάδες, χτίζουµε φιλίες»

Καθηγήτρια: Κίτσου Α.

 

Μειονοτικό Γυµνάσιο Ξάνθης

Παρουσιάζονται εικαστικές δηµιουργίες των µαθητών (ζωγραφική, χειροποίητες κατασκευές που δηµιούργησαν µε φαντασία τα παιδιά στα πλαίσια του µαθήµατος των καλλιτεχνικών.

Καθηγήτριες: Στεργιανίδου Ευα., Χασάν Ογλού Νεµπιέ

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Ώρα: 12.00

Συναυλία για τους µαθητές και το κοινό της Ξάνθης

Συµµετέχουν: Οµάδα µαθητών του Προγράµµατος «Μουσικές Διαδροµές» του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης, Οµάδα µαθητών του µοντέρνου τµήµατος του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και µαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, µε τη συµµετοχή του Αντώνη Μουσαδέ και Άγγελου Μουρβάτη.

Καθηγητές: Φραγκατζής Δηµήτρης, Μουρβάτης Άγγελος.

 

1ο ΓΕΛ Ξάνθης

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Ώρα: 12.30

• Παρουσίαση Πολιτιστικού προγράµµατος «We Blog You Read».

Το blog αποτελεί ένα βήµα έκφρασης και δηµιουργίας των µαθητών µας, έναν τρόπο να εξωτερικεύουν τα συναισθήµατα της ψυχής τους, τις ανησυχίες και τους προβληµατισµούς τους.

Τι γράφουν τα παιδιά

Οι δηµιουργίες των µαθητών µας µπορούν να είναι µια κριτική ταινίας, ενός µουσικού δίσκου, ενός βιβλίου ή µιας ταινίας, ένα ποίηµα, σκέψεις και προβληµατισµοί για κάποιο θέµα, µια εµπειρία που θέλουν να µοιραστούν µαζί µας, Μπορεί ακόµα να είναι σκίτσα, ζωγραφιές, προτάσεις για έξοδο σε κάποια καλλιτεχνική παράσταση.

Καθηγητές: Παπαδοπούλου Β., Γεωργιάδου Κλ., Λαµπάκη Ολ., Κούλαλης Η.

 

1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

Αίθουσα Εκδηλώσεων

Ώρα: 12.00

Παρουσίαση Project και Προγραµµάτων:

Ολοκληρώνοντας το πρόγραµµα «Ενεργός πολίτης για την αειφορία: Μειώνουµε το οικολογικό µας αποτύπωµα χρησιµοποιώντας οικολογικά καθαριστικά από καθηµερινά υλικά», θα γίνει παρουσίαση από την οµάδα του προγράµµατος στους συµµαθητές και καθηγητές τους και έκθεση των προϊόντων που παρασκευάστηκαν. Θα ακολουθήσει καθαρισµός των σχολικών τάξεων µε καθαριστικά που παρασκευάστηκαν.

Καθηγητές: Σουγιουλτζή Μ., Αραµπατζής Π., Μιχαηλίδου Μ.

 

 

Σαββάτο 10 Μαΐου 2014

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης

«Η Γέφυρα»

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 20.30

Θεατρική παράσταση «Το σακάκι που βελάζει»

Μια πολιτική Σάτιρα – Καταγγελία, εµπνευσµένη από τον Στρατίεβ Στανισλάβ, που µας µεταφέρει στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, του παραλογισµού και της υποκρισίας. Παρακολουθούµε την περιπλάνηση του ήρωα Ιβάν Αντόνωφ και των συντρόφων του, από πόρτα σε πόρτα, από διάδροµο σε διάδροµο, από γραφείο σε γραφείο. Ο αγώνας του για την «αλήθεια», τελικά θα τον δικαιώσει. Με ποιο τρόπο;

 

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

 

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 19.30

Μουσικοχορευτική παράσταση

«Δέντρα, τα παιδιά της γης»

Ένα µουσικοχορευτικό αφιέρωµα στα δέντρα που υµνούνται από τη λαϊκή παράδοση, τις δοξασίες, τις παροιµίες, τα ήθη και τα έθιµα. Ένα δείγµα της υποχρέωσης, του σεβασµού, της προστασίας και της αγάπης µας προς αυτά, από τις παιδικές χορευτικές οµάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης.

Τιµή εισόδου µόνο για ενήλικες 5 ευρώ

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 έως

Πέµπτη 15 Μαΐου 2014

 

1ο Γυµνάσιο Ξάνθης – χώρος εκδηλώσεων

Παρουσίαση εργασιών µε αναρτήσεις σε πίνακες και επίδειξη παραδοσιακών χορών και παραδοσιακών παιχνιδιών.

• «Υπαίθριες Δραστηριότητες- Δηµιουργικό

Διάλειµµα»

Οι µαθητές του προγράµµατος µας έµαθαν να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, και όχι µόνο, καθώς και να παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες µας. Εµπειρίες που θα τις κρατήσουν για µια ζωή.

Καθηγητές: Κασάπης Κ., Σιαρναφέρη Β., Τονονίδου Μ., Δανιήλ Ι.

 

4ο Γυµνάσιο Ξάνθης

Χώρος εκδηλώσεων σχολικού συγκροτήµατος

• «Μύθοι και δοξασίες για τους σεισµούς στην αρχαία Ελλάδα»

Καθηγήτριες: Ο. Καλαϊτζή, Ζ. Μιχαηλίδου

6ο Γυµνάσιο Ξάνθης

Χώρος εκδηλώσεων σχολικού συγκροτήµατος

• «Μαθαίνω για το περιβάλλον κοιτάζοντας

τον ουρανό»

Καθηγητές: Χ. Παρωτίδου, Κ. Καρατζιά, Π.Γεωργιάδης

• «Ορειβασία – Φυσιολατρία»

Καθηγητές: Ν. Καρατζιά, Π. Μπύρος

• «Παιχνίδια στο δάσος»

Καθηγητές: Κ. Καρατζιά, Χ. Παρωτίδου, Ν. Καρατζιά, Π. Γεωργιάδης

• «Ας γνωρίσουµε τον τόπο µας»

Καθηγητές: Μ. Σιδηροπούλου, Μ. Μπίτου

• «Κατασκευή ιστοσελίδας του σχολείου µε συστήµατα διαχείρισης περιεχοµένου CMS (JOOMLA) WORDPRESS καθώς και µε άλλο λογισµικό»

Καθηγητές: Φ. Τσιµπούκας, Σ. Κατεφίδου

• «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» Δ. Σολωµού.

Διασκευή δραµατοποίηση»

Καθηγητές: Μ. Χατζηκωνσταντή, Β. Κοτσµανίδου, Α. Ρούµογλου

• «Φωτογραφίζω την πόλη µου»

Καθηγήτριες: Β. Κοτσµανίδου, Χ. Χατζηχαραλάµπους

• «Ανθρώπινα δικαιώµατα και δηµοκρατία (2013 -2014): Έτος ενεργού πολίτη – UNESCO»

Καθηγήτρια: Σ. Φουντά

 

3ο ΓΕΛ Ξάνθης

Αµφιθέατρο του σχολικού συγκροτήµατος

Ώρα: 09:00 π.µ. – 14:00 µ.µ.

Παρουσιάσεις µε οπτικοακουστικά µέσα των Προγραµµάτων Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν.

• «Υγροβιότοποι – ανθρώπινη παρέµβαση»

Καθηγητές: Ν. Χατζηµηλιούδης, Ε. Λυρατζόπουλος

• «Σχολικό περιοδικό: «Τρίτου παρουσία»

Καθηγητές: Β. Γιαννακοπούλου, Ν. Χατζηµηλιούδης, Α. Ταουκτσόγλου, Β. Οικονοµίδης

• «Ιωάννινα: τόπος ιστορίας τόπος πολιτισµού»

Καθηγήτριες: Α. Περπερίδου, Δ. Αθανασέλη

 

2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συγκροτήµατος

Τρίτη 13/5 – Τετάρτη 14/5 – Πέµπτη 15/5

Ώρα: 12.00 – 14.00

Έκθεση-Παρουσίαση κατασκευών εκπ/κών µακετών

• «Οι µαθητές παρουσιάζουν – Οι µαθητές µαθαίνουν»

Οι µαθητές της Γ’ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ της ειδικότητας Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστηµάτων Αυτοκινήτου στα πλαίσια του εργαστηριακού µαθήµατος Συστήµατα Αυτοκινήτου ΙΙ κατασκεύασαν και τροποποίησαν οµαδικά στοιχεία και συστήµατα που απαρτίζουν ένα αυτοκίνητο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου σχολικού έτους. Οι µαθητές εργάστηκαν ως οµάδα, καθόρισαν οι ίδιοι τις αρµοδιότητες που θα έχει ο καθένας ανάλογα µε τις ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες του καθενός. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ήταν συµβουλευτικός και συνεργατικός και παρείχαν την βοήθεια τους όταν τους ζητούνταν.

Καθηγητές: Ιερόθεος Παναγιωτίδης, Κύρατζης Ευάγγελος

 

ΓΕΛ Αβδήρων

• «Κοινωνική αλληλεγγύη – Εθελοντισµός –

Ενεργοί πολίτες»

Καθηγητές: Ε. Παπαδοπούλου, Σ. Δασκαλοπούλου,

Α. Παπακώστας

• «Το ποδήλατο σώζει ζωές»

Καθηγήτριες: Α. Μπάτσιου, Π. Μιµίκου

 

 

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

 

ΕΠΑΛ Γλάυκης

• «Τα κοινωνικά προβλήµατα µέσα

από τον κινηµατογράφο»

Οι µαθητές θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση τα αποτελέσµατα των δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εκδήλωση θα περιλαµβάνει ανάρτηση αφισών, προβολή ταινίας και παρουσίαση πολυµορφικών κειµένων (powerpoint).

Καθηγητής: Ζερβουδάκης Γιάννης

• «Ανανεώσιµες πηγές ενέργειας»

Καθηγητές: Α. Μπαρακλιανός, Α. Βλαχάκης, Β. Τζελέπης, Ν. Εδιάρογλου

• «Δίαιτα… σηµαίνει τρόπος ζωής»

Καθηγητές: Γ. Νοβάκη, Γ. Μασούρας, Χ. Φεζουλά

 

Γυµνάσιο Αβδήρων

Πλατεία Αβδήρων & Χώρος εκδηλώσεων του σχολείου

Παρουσίαση περιβαλλοντικών – πολιτιστικών προγραµµάτων.

 

 

Παρασκευή 9 Μαΐου  & Τρίτη 20 Μαΐου 2014

 

Ώρα: 11.00

Το Γυµνάσιο Αβδήρων παρουσιάζει…µια χρονιά γεµάτη δράσεις!

Παρουσίαση στην πλατεία των Αβδήρων µε χρήση στάντ και συγκέντρωση επί τόπου ανακυκλώσιµων υλικών εµπλέκοντας τον τοπικό πληθυσµό και τους επισκέπτες της λαϊκής αγοράς την Παρασκευή.

• «Ανακύκλωση – ορθή διαχείριση απορριµάτων – αειφορία: Αλλάζω στάση – προστατεύω το περιβάλλον»

Καθηγητές: Κρυστάλλης Θ., Κουτρουλός Α., Ματσούκα Στ.,

• «Βιστωνίδα η δική µας λίµνη»

Καθηγητές: Δόγιας Ν., Κουτρουλός Α., Κοτσιφάκη Ζ.

• «Τα αρχαία αγγεία: Μια µατιά στην καθηµερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων»

Καθηγητές: Ματσούκα Στ., Μπάτζιου Α.

 

 

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

 

2ο ΓΕΛ Ξάνθης

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες»

12.00 – 14.00 Παράσταση για τη σχολική κοινότητα και

08.00 – 22.00 Παράσταση για το κοινό της Ξάνθης

Μια γλυκιά και πικρή κωµωδία του Leonard Gershe σε µια ζεστή σε ανθρώπινους τόνους παράσταση. Η κωµωδία και το δράµα αναµιγνύονται µε ευαισθησία και τρυφερότητα και δίνουν στο κοινό γέλιο συγκίνηση και µια αισιόδοξη αντιµετώπιση του αύριο.

Καθηγητές: Γιουβαντζής Β. Νικολαΐδου Κ. Στεφανίδου Π.

 

 

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

 

Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Ώρα: 10.00

• “Ονοµάζοµαι µουσείο

και αυτά είναι τα εκθέµατά µου”

Καθηγητές: Ταλέας Κ., Γιανγκαλή – Καραουλάνη Ε.,

Τοροσίδου Ε..

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Σχολείο.

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

2ο ΓΕΛ Ξάνθης

12.30 – 14.30: για τη σχολική κοινότητα και

20.30 – 22.00: για το κοινό της πόλης

• Προβολή βίντεο από τις πρόβες και τα παρασκήνια µιας Θεατρικής παράστασης «Τρυπώνοντας στα παρασκήνια µιας Θεατρικής παράστασης»

Καθηγήτριες: Ούτου Μ. Μπετσάκου Μ.

• Θεατρική παράσταση -«Τι θα γινόταν αν…;»,

Ξανθοπουλίδου Θεανώ

Τι θα γινόταν αν…; Τι θα γινόταν αν η Ελένη του Ευριπίδη δεν είχε καµία διάθεση να ερωτευτεί τον Πάρη; Ή αν η Ιουλιέτα δεν έβρισκε το Ρωµαίο καθόλου γοητευτικό, αλλά η παραµάνα της ήταν τρελά ερωτευµένη µαζί του; Τι θα γινόταν αν ο κακός Λύκος βρισκόταν εγκλωβισµένος σ’ έναν προβληµατικό γάµο µε την … Κοκκινοσκουφίτσα; Ή η θεραπευτική σκόνη της Βαλέραινας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά σκέτη φακή; Αυτή είναι η υπόθεση του έργου «Τι θα γινόταν αν…» το οποίο έγραψε η Ξανθοπουλίδου Θεανώ. Πρόκειται για ένα έργο, όπου ήρωες γνωστών θεατρικών έργων και παραµυθιών συναντιούνται στην σκηνή του θεάτρου για να ξαναγράψουν τις ιστορίες τους, αυτή τη φορά όπως θέλουν αυτοί, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, οι οποίες θα είναι άκρως σουρεαλιστικές!

Στην παράσταση συµµετέχουν 19 µικροί ηθοποιοί από την Α΄ και Β΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης. Το πρόγραµµα πραγµατοποίησαν οι καθηγήτριες: Χατζηγιαννάκη Έλενα, Γκόγκου Μαρία, Μπετσάκου Μαρία και Τσούγα Γεωργία.

 

 

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

 

Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Ώρα: 11.00

• “Σύγχρονες ψυχολογικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη και διατήρηση φιλικών διαπροσωπικών σχέσεων”

Καθηγητές: Δηµητρακούδης Ε.-Ταλέας Κωνσταντίνος.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Σχολείο.

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

4ο Γυµνάσιο Ξάνθης

12.30 – 14.30: για τη σχολική κοινότητα και

20.30 – 22.00: για το κοινό της πόλης

Εκδήλωση λόγου, µουσικής, φωτογραφίας, εικαστικών και βίντεο.

Σας καλούµε να µοιραστείτε µαζί µας τις χαρές και τις εµπειρίες στα «ταξίδια» που κάναµε όλη τη χρονιά στον κόσµο του βιβλίου και της φύσης, και στην ιστορία.

• «Με µαγικό χαλί ένα βιβλίο… ταξιδεύω»

• «Μ’ ένα βιβλίο στις αποσκευές…και φύγαµε »

• «Τα θαύµατα της φύσης»

• «Τα πρώτα βήµατα του Ελληνικού Κράτους περνούν µέσα από τις πρωτεύουσές τους: Ναύπλιο – Αθήνα»

Καθηγήτριες: Αλτιντζή Μ., Εξάρχου Χ., Ιωαννίδου Κ., Παπαδοπούλου Ε. και Πλιάκα Μαρία.

 

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 5ου Γυµνασίου

• «Δια βίου άσκηση»

Καθηγητές: Καραπαναγιώτου Αικ., Παπαντόπουλος Γεώγιος

• «Τα πετρογέφυρα της Ξάνθης»

Οι µαθητές κατέγραψαν τα πετρογέφυρα του νοµού Ξάνθης και αξιολόγησαν την περιβαλλοντική , ιστορική, αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνική διάσταση των πέτρινων γεφυριών.

Καθηγητές: Μακρής Σ., Κωτίτσα Αν., Τσιριγκάκης Ευστ.

• «Τα καλλωπιστικά φυτά στη ζωή µας. Ο κήπος του σχολείου µας»

Οι µαθητές του προγράµµατος αποφάσισαν να οµορφύνουν τον αύλειο χώρο δηµιουργώντας ένα µικρό ανθόκηπο στην αυλή του σχολείου. Έκαναν έρευνα για τις ιδιότητές τους και αναζήτησαν πληροφορίες για τα φυτά και την ονοµασία τους

Καθηγήτριες: Πεχλιβάνη Ευπραξία, Παυλίδου Θεοδώρα

• «Αειφόρος Διαχείριση Υδάτινων Πόρων»

Στόχος του προγράµµατος η ευαισθητοποίηση σε θέµατα όπως η µόλυνση των υδάτινων αποθεµάτων, η ενηµέρωση για τις µεθόδους επανάκτησης της ποιότητας του νερού που χρησιµοποιείται για ύδρευση και άρδευση και η συνειδητοποίηση ότι το καθαρό νερό δεν είναι άπειρο γι’ αυτό η αλλαγή στάσης σε ότι αφορά τη χρήση του νερού είναι επιτακτική.

Καθηγητές: Παπαντόπουλος Γεώργιος,

Γκαγκασίδου Παρθένα

• « Θρύλοι – µύθοι και παραδόσεις στη Θράκη και στα Βαλκάνια»

Οι µαθητές ερεύνησαν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής µας (Θράκη) σε σχέση µε την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων: Παραδόσεις – µύθοι και θρύλοι που αφορούν την ονοµασία της Ξάνθης, τις Αµαζόνες της Θράκης κ.α., ήταν αντικείµενο του προγράµµατος.

Καθηγήτριες: Ζάρρα Σ., Παυλίδου Δ., Καλλικράτιαλη Β. Λαδιά Μ.

• «Νερό πηγή ζωής»

Στόχος η ευαισθητοποίηση των µαθητών σε θέµατα σχετικά µε το νερό. Στα πλαίσια του προγράµµατος οι µαθητές: ερµηνεύουν τον κύκλο του νερού. καταγράφουν τις ποικίλες χρήσεις του, συνειδητοποιούν τη σπουδαιότητα του και αναγνωρίζουν πηγές ρύπανσης και µόλυνσης του, καλλιεργούν στάσεις που οδηγούν στην οικονοµία του νερού και την ορθολογική διαχείριση του

Καθηγήτριες: Δοβρίδου Κ. , Κούσκουρα Ε.

• «Έντεχνο λαϊκό τραγούδι του Μ. Χατζιδάκη»

Καθηγήτρια: Φωτοπούλου Στ.

 

Γυµνάσιο Γενισέας

Παρουσίαση Προγραµµάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πολιτιστικό Κέντρο Δήµου Αβδήρων (Γενισέα)

Ώρα: 12.00

• «Παραδοσιακά Παιχνίδια (Πολιτιστικό)

Καθηγήτριες: Κορέα Α., Παυλίδου Γ., Σιδηροπούλου Σ.

• «Εγώ και εσύ για έναν κόσµο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισµό»

Καθηγήτριες: Τριανταφύλλου Π., Πιτούλη Ε.

• «Επιχειρηµατικότητα στον τόπο µας»

Καθηγητές: Αργυρόπουλος Γ., Γαραντζιώτης Ι., Νοχουτίδου Μ.

 

Γυµνάσιο Εχίνου

Παρουσίαση στο χώρο του σχολείου 

(1o Δεκαήµερο του Μαΐου)

• «Διατροφή και ποιότητα ζωής»

Το Πρόγραµµα συνδυάστηκε µε το «Πρόγραµµα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής του Διατροφής Μαθητών» από το Ίδρυµα Νιάρχου. Θα παρουσιαστεί από τους µαθητές της Γ΄ τάξης σε συνεργασία µε την καθηγήτρια Μπάρµπα Ζ.

 

 

Πέµπτη 15 Μαΐου 2014

 

Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Ώρα: 11.00

• “Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτου Εκκλησιαστικού Σχολείου”

Καθηγητές: Γιαννακάς Ζ.– π. Στ. Τρασανίδης.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Σχολείο.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

 

Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Ώρα: 11.00

•“Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”

Καθηγητές: Μαυρίδου Στ. – Καραφέρη Ε.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Σχολείο.

 

Ώρα: 12.00

• “Προσέγγιση γλωσσικής απόδοσης

των λειτουργικών ευχών της Ορθόδοξης

Εκκλησίας στην Αγγλική “Η Θεία Λειτουργία

του Ιωάννου του Χρυσοστόµου”

Καθηγητές: Τοροσίδου Ε.-π. Στ. Τρασανίδης,

Καραθανάσης Α.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Σχολείο.

 

Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

(Καπνεργατών 9- Καπναποθήκη “Π”)

Ώρα: 18.45 – 19.15

2ο ΓΕΛ Ξάνθης – Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

• «Εγώ και εσύ µαζί για ένα κόσµο ειρηνικό, χωρίς βία και ρατσισµό»

Παρουσίαση – οπτικοακουστική των δράσεων οµάδας µαθητών του 2ου ΓΕΛ µε θεµατολογία την «Έµφυλη βία στις ροµαντικές σχέσεις εφήβων»

Καθηγήτρια: Πεχτελίδου Ν. και οµάδας µαθητών της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου. Κόµικς και κινούµενα σχέδια µε θέµα τη βία και το ρατσισµό.

Καθηγητής: Σωτηρόπουλος Π.

 

Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Ώρα: 19.15

• «Φωτογραφίζοντας την παλιά πόλη της Ξάνθης»

Καθηγητές: Φωτίου κ., Παρασχάκη Ι., Κουϊµτσίδου Ε.

• «Το µέλλον µέσα µας»

Παρουσίαση Προγράµµατος Επιστηµονικής Φαντασίας

Καθηγητής: Κουτάκης Π.

 

 

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

3ο ΓΕΛ Ξάνθης

12.00 – 14.00: για τη σχολική κοινότητα

20.30 – 22.00: για το κοινό της Ξάνθης

• Θεατρική Παράσταση –

«Η απίστευτη κι άστατη δεσποινίς Ζωή»

Είναι όµορφη η δεσποινίς ζωή.

Άστατη και Ζωηρή.

Τα κοµµάτια της γλυκά

αλλά και πολλές φορές πικρά.

Είναι µία και µοναδική

όπως κάθε άνθρωπος στη γη.

Μετά από πολλά χρόνια ένα αναπάντεχο γεγονός κάνει µια παρέα τεσσάρων ανθρώπων να επιστρέψουν πίσω στον τόπο καταγωγής τους, όπου πέρασαν τα παιδικά και σχολικά τους χρόνια. Αυτή η συνάντηση τους δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουν πράξεις του παρελθόντος αλλά και να πάρουν σηµαντικές αποφάσεις για το µέλλον τους. Ένα έργο µε διαχρονικό περιεχόµενο που αφορά στις σχέσεις και στα προβλήµατα των εφήβων.

Καθηγήτριες: Φλώρου Κ., Γιαννακοπούλου Β.

 

Γυµνάσιο Πολυσίτου

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου

Ώρα: 09.00 – 14.00

Θεατρική διασκευή του διηγήµατος «ο παππούς και το εγγονάκι» του Λέοντος Τολστόϊ.

Καθηγήτριες: Χ. Καλτσά, Μ.Τσόλκα

• «Λαογραφική Περιήγηση στην Ξάνθη

µε το Γυµνάσιο Πολυσίτου»

Καθηγήτριες: Καραµικέ Μ., Λιάκου Σ., Λιάπη Στ.

• «Φτιάχνουµε σαπούνι µε το Γυµνάσιο Πολυσίτου»

Καθηγητές: Ζουγρής Δηµ., Παπαθωµά Ασηµ., Μεϊτανίδου Ερ.

• «Αναδα-σώστε» µε το Γυµνάσιο Πολυσίτου»

Καθηγητές: Λιάκου Στ. Λιάπη Στ. Ζουγρής Δηµ.

• «Η εφηµερίδα του Γυµνασίου Πολυσίτου»

Καθηγητές: Τερζανίδης Κ., Μεϊτανίδου Ερ., Παυλίδου Η., Κυρατζόγλου Μ.

 

 

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

 

Γυµνάσιο Σµίνθης

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου

• «Μαζεύοντας Αστέρια»

Καθηγήτριες: Ψυχογιού Δ. Ασπιώτη Β., Κίτσου Α.

• «Εξερευνώντας τη λίµνη Βιστωνίδα ανακαλύπτουµε, µαθαίνουµε»

Καθηγητές: Βαγιανού Ε., Σωπιάδης Γ.

• «Εγώ τα δικαιώµατά µου και οι άλλοι»

Καθηγήτριες: Κίτσου Αλ. Ματσούδη Ζ.

• «Φτιάχνουµε οµάδες, χτίζουµε φιλίες»

Καθηγήτρια: Κίτσου Α.

 

 

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 19.00

Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης

«Αλησµόνητες Πατρίδες»

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησµόνητες Πατρίδες» πραγµατοποιεί την παρακάτω εκδήλωση που αποτελείται από δύο µέρη:

Στο πρώτο µέρος το παιδικό και εφηβικό τµήµα του συλλόγου παρουσιάζουν µια µουσικοθεατρική παράσταση µε τίτλο «Εγώ είµαι προσφυγάκι» και µε κεντρικό θέµα τη φιλία δύο κοριτσιών στη Σµύρνη µεταφέροντάς µας ταυτόχρονα στο κλίµα της εποχής εκείνης πριν και µετά τον ξεριζωµό. Η παράσταση περιλαµβάνει τραγούδια και χορούς από τη Σµύρνη, αλλά και προβληµατισµό για τα γεγονότα της εποχής µέσα από το λόγο των παιδιών.

Στο δεύτερο µέρος, µέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων του συλλόγου µας διοργανώνεται για πρώτη φορά το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ του συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης Αλησµόνητες Πατρίδες. Στο φεστιβάλ συµµετέχουν χορωδίες από τις ευρύτερες περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες θα καλύψουνε ρεπερτόριο από όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο.Σκοπός του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση-ανάδειξη,κατά το µέτρο του δυνατού, πιστής εκτέλεσης των µουσικών και γλωσσικών ιδιωµάτων του ελλαδικού χώρου.

Υπεύθυνοι Εκδήλωσης: Κατσούλης Γιάννης, Ανδρονικίδου Νατάσα

 

 

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης 

(αναχώρηση και ποδηλατο-πορεία εντός πόλης)

Ώρα: 20.00 – 21.00

Αστικό- Παιδικό Ποδηλατικό τµήµα ΠΗΓΑΣΟΥ – Γραφείο Φυσικής Αγωγής ΔΔΕ Ν. Ξάνθης

«ΝΑΙ στο Ποδήλατο – ΟΧΙ στο Κάπνισµα»

Βραδινή Ποδηλατο-πορεία (εντός πόλης) στα πλαίσια της Παγκόσµιας Ηµέρας Κατά του Καπνίσµατος (31/5)

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ διοργανώνει Ποδηλατο-βόλτα εντός πόλης (εύκολη διαδροµή – προσιτή για όλους), στα πλαίσια του εορτασµού της Παγκόσµιας Ηµέρας Κατά του Καπνίσµατος (31/5).

Όλοι µαζί οι συµµετέχοντες στέλνουν το µήνυµα κατά της βλαβερής συνήθειας του καπνίσµατος και υπέρ του ποδήλατου (=υγείας).

Με την συµµετοχή οµάδα µαθητών των Προγραµµάτων της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

 

 

Πέµπτη 29 Μαΐου 2014

 

Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Παρουσίαση Προγραµµάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

• “Θεατρικό εργαστήριο”

Καθηγητές: Καβανόζης Κ., π. Στ. Τρασανίδης,

• “Δηµιουργία παραδοσιακής ορχήστρας”

Καθηγητές: Κατσούλης Ι. – Μαυρίδου Στ.

Παρουσιάστηκαν στο Πνευµατικό Κέντρο του Καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας στις 24 Μαρτίου 2014 στα πλαίσια της εορταστικής εκδήλωσης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Γυµνασίου Ξάνθης για την εορτή της 25ης Μαρτίου και θα παρουσιαστούν στο Πνευµατικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας στις 29 Μαΐου 2014 στα πλαίσια της εορταστικής εκδήλωσης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Γυµνασίου Ξάνθης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα:19.00

15ο και 20ο Δηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση «Η Δροσερή βόλτα του ήλιου»

Στο….Δροσερό οικισµό µας τα προβλήµατα είναι πάρα πολλά. Ανεργία, σκουπίδια, µετανάστευση, βία, µαθητική διαρροή κ.τ.λ. Δεν το βάζουµε κάτω.

Παίζουµε, τραγουδάµε και σας τα παρουσιάζουµε θεατρικά.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 19.00

3οΔηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Παρουσίαση – συναυλία “Clil in music: musicals in the 20th century”

Μουσική και αγγλικά µαζί; Μα που βρισκόµαστε; Στο Αµερικάνικο Glee??? Περίπου!! Η µέθοδος ονοµάζεται CLIL και έδωσε την ευκαιρία στους µαθητές της Στ΄ τάξης του 3ου Δηµοτικού Σχολείου Ξάνθης να διδαχθούν το µάθηµα της µουσικής µε τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Αλλά εµείς δε σταµατήσαµε εκεί! Μουσική, χορός, τραγούδι και υποκριτική όλα σ ένα σόου για το µιούζικαλ από τους πολυτάλαντους µαθητές µας!!

Σας περιµένουµε για να ξεσηκωθείτε µαζί µας και να διαπιστώσετε ότι «χωρίς τη µουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»!

We shall rock you!!!

 

Υπαίθριο Δηµοτικό Αµφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας

Φεστιβάλ Εναλλακτικών Δράσεων

Ώρα: 20.00

Παρουσίαση Προγραµµάτων για το ποδήλατο και την Κυκλοφοριακή Αγωγή, Πεζοπορία, ορειβασία – Προγραµµάτων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης

• 3ο Γυµνάσιο: «Το ποδήλατο σώζει ζωές»

Καθηγητές: Τσεκµές Ν., Νεστορίδου Φ.

• 6ο Γυµνάσιο: «Χαρτογράφηση µονοπατιού γύρω από τα βυζαντινά τείχη της Ξάνθης»

Καθηγήτριες: Δήµου Γ., Μερτζιανίδου Ι.

• 7ο Γυµνάσιο Ξάνθης: «Δίκτυο µονοπατιών Ξάνθης»

Καθηγητές: Ιωαννίδης Α., Αλεξίου Α., Ελεκίδου Κ., Παπαδόπουλος Σ.

• «Εναλλακτικές διαδροµές στην Ξάνθη»

Καθηγητές: Λιάπη Δ., Κατάκης Ε., Κατζελάκης Δ., Οσταδάκη Ε.

• 2ο ΕΠΑΛ: «Εναλλακτικές διαδροµές στην Ξάνθη»

Καθηγητές: Μελαδιανός Γ., Χατζησάββα Σ., Αµοιρίδης Ν.

 

 

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

 

2ο Δηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Αίθουσα εκδηλώσεων – προαύλιος χώρος του σχολείου

Ώρα: 11.00 – 14.00

Παρουσίαση Προγραµµάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχολικού έτους 2013-2014 – Θεατρικό Δρώµενο «Το ηλιακό µας σύστηµα»

Στα πλαίσια υλοποίησης προγραµµάτων σχολικών δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Κυκλοφοριακής Αγωγής και Πολιτιστικών Θεµάτων θα παρουσιαστούν τα 18 συνολικά προγράµµατα που υλοποίησαν όλα τα τµήµατα του σχολείου µας.

Επιπλέον θα παρουσιαστεί Θεατρικό Δρώµενο µε τίτλο «Το Ηλιακό µας σύστηµα» από τους µαθητές του τµήµατος Ε2΄, που επιµελήθηκε η δασκάλα τους κα. Κόντα Αλεξάνδρα, και το οποίο εξυµνεί την τελειότητα κα την αρµονία των πλανητών του ηλιακού µας συστήµατος και του διαστήµατος.

 

 

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 18.30

12ο Δηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Θεατρική Παράσταση «Ελεύθερο κάµπινγκ»

Μουσικό Αφιέρωµα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Ελεύθερο κάµπινγκ: Μια τετραµελής οικογένεια, που εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, αποφασίζει να κάνει ελεύθερο κάµπινγκ. Ένας δραπέτης φυλακών που κρύβεται στην περιοχή και ένας αστυνοµικός που τον κυνηγάει. Τέσσερις ανεκδιήγητοι τύποι που ψάχνουν στην περιοχή θαµµένες λίρες, τρεις κοπέλες που τους έχουν πάρει στο κατόπι για τον ίδιο λόγο, ενώ µια καλόγρια και µια οµάδα από φυσιολάτρες θα περιπλέξουν την κατάσταση ακόµη περισσότερο.

Όλοι αυτοί (αθώοι και ένοχοι) θα συναντηθούν σ’ ένα δασάκι δίπλα σε µια ερηµική παραλία και θα γίνουν µάρτυρες µιας απίστευτης αποκάλυψης αλλά και µιας αδικίας που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί.

 

Αφιέρωµα στον αξέχαστο Βασίλη Τσιτσάνη: Οι µαθητές /τριες του Στ΄1 του 12ου Δηµοτικού Σχολείου Ξάνθης ερµηνεύουν γνωστές επιτυχίες του µεγάλου µουσικοσυνθέτη – ρεµπέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

Τα λόγια και η µουσική των τραγουδιών του θα ξαναζωντανέψουν µέσα από τις φωνές των µαθητών / τριών µας που θα µας δείξουν για άλλη µια φορά και για πάντα, πόσο σηµαντική είναι η µορφή και το περιεχόµενο του ρεµπέτικου τραγουδιού στη ζωή µας…

 

 

Πέµπτη 5 Ιουνίου 2014

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Ώρα: 09.00 – 13.30

Παρουσίαση προγραµµάτων Σχολικών

Δραστηριοτήτων

Εκπαιδευτικοί και µαθητές των σχολικών µονάδων του Νοµού µας θα εκθέσουν στην κεντρική πλατεία τις εργασίες και δηµιουργίες τις οποίες υλοποίησαν στα πλαίσια των προγραµµάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεµάτων που εκπόνησαν στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, µικροί και µεγάλοι µαθητές, µε την καθοδήγηση εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων εικαστικών, θεατρολογίας, µουσικής και φυσικής αγωγής, τιµώντας την Παγκόσµια Ηµέρα του Περιβάλλοντος, θα εκφράσουν απόψεις και ανησυχίες, θα ορίσουν λύσεις και δράσεις που απαιτεί η φροντίδα και προστασία του.

Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ξάνθης

Ευλαµπία Χαµαλίδου

 

Υπαίθριο Αµφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας

Μαθητές εν δράση…

Μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δηµοτικών Σχολείων θα ενώσουν τις προσπάθειες τους σε µία παρουσίαση δρώµενων, τραγουδιών, χορών και παιχνιδιών, γιορτάζοντας τον πολιτισµό, την υγεία και το περιβάλλον.

Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ξάνθης

Ευλαµπία Χαµαλίδου

 

«Καλοκαίρι γεια σου µε µουσικά εµψυχωτικά παιχνίδια»

Ένα κεφάτο παιδικό µουσικοχορευτικό πρόγραµµα για κάθε περίσταση. Το Μουσικό Παιχνιδοθέαµα του Κρουστόφωνου θα παρουσιάσει ένα Καλοκαιρινό Μουσικοπαιδαγωγικό – εµψυχωτικό µουσικοκινητικό πρόγραµµα µε τη χρήση τεχνικών εµψύχωσης και ενεργητικής συµµετοχής των παιδιών. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα µε τον τίτλο «Καλοκαίρι γεια σου µε µουσικά εµψυχωτικά παιχνίδια» περιλαµβάνει ζωντανή µουσική, τραγούδια για το καλοκαίρι, τραγουδοπαιχνίδια και χορούς από όλο τον κόσµο, µουσικοκινητικά ή θεατρικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Τα παιδιά συµµετέχουν παίζοντας, χορεύοντας και διασκεδάζοντας, σε µικρές ή µεγάλες οµάδες µε τη καθοδήγηση των εµψυχωτών του σχήµατος.

 

 

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

 

Δηµοτικό Αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 20.00

3ο Δηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Θεατρική Παράσταση «Το όνειρο του σκιάχτρου»

Η σηµερινή κατάσταση της κοινωνίας µε τα αυξανόµενα προβλήµατα, την µοναξιά των ανθρώπων, τον αποκλεισµό του διαφορετικού, κάνει ολοένα και µεγαλύτερη την ανάγκη για να «πετάξουµε» µακριά. Να µπορέσουµε να νιώσουµε ελεύθεροι από τα δεσµά της καθηµερινότητας, των ανούσιων αναγκών, των ψεύτικων συναισθηµάτων…

Πρέπει να βρούµε τον τρόπο να κοροϊδέψουµε τους «δεσµοφύλακες» µας, όπως ακριβώς έκανε ο Αχυρούλης µε τον δικό του τρόπο. Ο τρόπος είναι απλός. Απλά παρατηρήστε και αφεθείτε.

Σκηνοθεσία: Ράικος Σταύρος

Μουσική: Αναστασιάδου Ξανθίππη

 

 

Σαββάτο 7 & Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

 

ΑΞΙΟΝ

Ώρα: 18.00 – 20.00

Open school 2014

Ανοίγουµε τα σχολεία µας σε όλους και δείχνουµε την αξία τους.

Πολιτισµός – Αθλητισµός – Χορός – Μουσική.

 

 

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης (Γραµµατεία ΠΗΓΑΣΟΥ)

Ώρα: 12.00 – 13.00

«Ποδήλατο – Κυνήγι Χαµένου Θησαυρού»

Αστικό- Παιδικό Ποδηλατικό τµήµα ΠΗΓΑΣΟΥ

Ποδηλατο-Κυνήγι χαµένου θησαυρού για παιδιά και ενήλικες

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ διοργανώνει για τους µικρούς και µεγάλους ποδηλάτες της Ξάνθης Ποδηλατο-Κυνήγι χαµένου θησαυρού. Οι συµµετέχοντες φτιάχνουν οµάδες από 3 – 5 άτοµα-ποδήλατα, λύνουν τους 10 γρίφους – αινίγµατα στα επιλεγµένα σηµεία της πόλης και καταλήγουν στον κρυµµένο θησαυρό.

 

 

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

 

Δηµοτικό αµφιθέατρο Ξάνθης

Ώρα: 18.00

9ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση ΦΩΤΑ…παρακαλώ!!!

Στα πλαίσια του προγράµµατος «επαγγέλµατα του χθες και του σήµερα» το 9ο νηπιαγωγείο παρουσιάζει αφιέρωµα στον ελληνικό κινηµατογράφο.

 

Αυλή 12ου Δηµοτικού Σχολείου

Ώρα: 18.30

12ο Δηµοτικό Σχολείο Ξάνθης

Θεατρική Παράσταση «Τι θα δούµε σήµερα γιαγιά;»

Η τηλεόραση έχει σηµαντική θέση στη ζωή µας παρόλο που άλλα µέσα όπως το internet διεκδικούν την προσοχή µας.

Τι θα δούµε σήµερα λοιπόν;

Παιδικό πρόγραµµα- κινούµενα σχέδια;

Voice;

Ελληνικές ταινίες;

Ή µήπως όλα αυτά µαζί;

Ελάτε, και θα απολαύσετε ένα τηλεοπτικό πρόγραµµα αλλιώτικο από τ’άλλα! Οι µαθητές της Α΄τάξης ετοίµασαν για σας ένα εκπληκτικό θέαµα!

Υπεύθυνες δασκάλες: Κασάπογλου Πασχαλία,

Ευστρατίου Στυλιανή, Κιούρου Δήµητρα

 

 

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

 

Γυµνάσιο Τοξοτών

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου

Ώρα: 17.00

Προβολή µε movie maker και µουσικοχορευτικό

σύνολο

• «Ναοί και Μονές της Παναγίας. Σύµβολα πίστης, µνηµεία πολιτισµού»

Ξεκινήσαµε ένα οδοιπορικό πίστης και πολιτισµού, ένα ταξίδι στην ιστορία, µε ενδιάµεσους σταθµούς εκκλησιαστικά µνηµεία που κόσµησαν και κοσµούν την πατρίδα µας και ταυτίστηκαν µε το πρόσωπο της Θεοτόκου και µε σηµαντικά ιστορικά γεγονότα.

Καθηγήτρια: Παδένογλου Ζ., Παπαϊορδάνου Ε.

 

Ώρα: 18.45

Παρουσίαση µε ppt Περιβαλλοντικού Προγράµµατος

• «Αποκαλύπτοντας τα µυστικά των πηγών»

Καθηγητές: Τζαµπασλής Α., Βασιλειάδου Β., Καλεµίδης Γ., Παδένογλου Ζ.

 

Ώρα: 19.00

Θεατρική Παράσταση

• «Η Ελένη ανάµεσα σε δύο κόσµους»

Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Ευριπίδη «Ελένη» που διδάσκεται στη Γ΄ Γυµνασίου. Το κείµενο είναι διασκευή των µαθητών. Σκοπός: να γνωρίσουν οι µαθητές το διαχρονικό και επίκαιρο πνεύµα της τραγωδίας, να συνδέσουν τις ιδέες του έργου µε την εποχή µας και να προβληµατισθούν πάνω σε σύγχρονα πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά θέµατα που θίγει το έργο.

Καθηγητές: Βασιλειάδου Β., Τζαµπασλής Α., Καλεµίδης Γ., Δηµούδης Μ..

 

 

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr