Η παρουσίαση του ξεχωριστού λευκώματος για τον Νίκο Σαμαρά

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, παρουσία πολλών ανθρώπων από τον χώρο του βόλεϊ και όχι μόνο, η παρουσίαση του καταπληκτικού σπάνιου συλλεκτικού λευκώματος που εκδόθηκε από τον ΠΑΣΑΠ στη μνήμη του Νίκου Σαμαρά, το οποίο εκδόθηκε σε 100 όλα κι όλα αντίτυπα και τα έσοδά του θα διατεθούν με απόφαση της οικογένειας του “αετού του Έβρου” στο Χαμόγελο του Παιδιού”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Έβρου Ακης Γεροντόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και πολλοί φίλοι, συμπαίκτες και συναθλητές του Νίκου Σαμαρά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΑΠ Σάκη Ψάρρα να προλογίζει και να παρουσιάζει ενδεικτικές σελίδες από το λεύκωμα, που περιλαμβάνει ανέκδοτες φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, σπάνια ντοκουμέντα και αποτελεί ουσιαστικά ένα λεύκωμα της ιστορίας του ελληνικού βόλεϊ. Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους της δημιουργίας αυτού του συλλεκτικού λευκώματος του Νίκου Σαμαρά, με την οποία ο Σύνδεσμος τήρησε την υπόσχεσή του τιμώντας με αυτό τον τρόπο την μνήμη του «Αετού» του ελληνικού βόλεϊ και παράλληλα ένα ενθύμιο για τον μικρό του γιο Στρατή, για να γνωρίσει καλύτερα το αθλητικό και όχι μόνο μεγαλείο του πατέρα του, που η Μοίρα του στέρησε πρόωρα από τη ζωή του.

Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, μίλησε πρώτος λόγω καταγωγής από τον Έβρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος (για την ομιλία του οποίου θα αναφερθούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση) και ακολούθησε η ομιλία του αρμοδίου υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Πετοσφαιριστών – όπως και τους συντελεστές αυτού του λευκώματος – για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού της σημερινής εκδήλωσης, που είναι μια έμπρακτη, αρμόζουσα απόδοση τιμής στη μνήμη του Νίκου Σαμαρά, ενός σπουδαίου αθλητή που διακρίθηκε τόσο για τις αθλητικές του επιδόσεις, όσο και το ήθος και την προσφορά του.  Είναι χρέος μας αυτούς τους αθλητές-πρότυπα, για τη νέα γενιά και ολόκληρη την κοινωνία μας, να τους αναγνωρίζουμε και να προβάλλουμε ενεργά το παράδειγμά τους. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν με τέτοιες δράσεις, έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε το σημαντικότατο έργο που επιτελούν φορείς της κοινωνίας των πολιτών όπως το Χαμόγελο του Παιδιού – έργο που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα στη δύσκολη συγκυρία που διατρέχουμε». 

Στη συνέχεια ο γραφίστας, εκπρόσωπος της εταιρείας Linkart και βολειμπολίστας της Παλλήνης, Σταύρος Βλαχάκης παρουσίασε λεπτομερώς τις ενότητες του λευκώματος. Στο τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Σάκης Ψάρας μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, παρέδωσε ένα πολυτελές συλλεκτικό αντίτυπο στην σύζυγο του Νίκου Σαμαρά, Έλενα Δούκα Σαμαρά, η οποία ευχαρίστησε με τη σειρά της τον Σύνδεσμο για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία και την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου. «Έχω παραβρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις εις μνήμην του Νίκου, αλλά σήμερα αισθάνομαι ότι είναι εδώ, και χαίρεται… Χαίρεται γιατί βρίσκονται εδώ αγαπημένοι του φίλοι, μα πάνω απ’ όλα χαίρεται, γιατί μέσα από αυτή την προσπάθεια θα βοηθηθούν παιδιά, τα οποία μας χρειάζονται. Όταν είσαι από την μεριά του πόνου, καταλαβαίνεις τον πόνο του άλλου εντονότερα, επομένως πρέπει να ψάξεις μέσα σου και γύρω σου, για να βοηθήσεις κι εσύ, όπως μπορείς. Μ’ ένα χαμόγελο, με μια αγκαλιά, μ’ ότι μπορεί ο καθένας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, και να ευχαριστήσω το σύνδεσμό σας, γι αυτό το λεύκωμα. Ξέρω ότι αφιερώσατε πολύτιμο χρόνο από τις οικογένειές σας, αλλά ξέρω ότι το κάνατε με χαρά για το φίλο, το συμπαίκτη και συνάδελφο σας. Για μένα ήταν ό,τι καλύτερο, γιατί είχα άγχος για το πως θα μπορέσω να περάσω στο παιδί μου, αυτή την πολύ μεγάλη αθλητική ιστορία που είχε ο πατέρας του. Μ’ αυτό το λεύκωμα θα δει ότι ο μπαμπάς του ήταν θρύλος του ελληνικού βόλεϊ, για μένα είναι ακόμη, και για πολύ ακόμα κόσμο πιστεύω. Το ότι είναι μεγάλος άνθρωπος ο πατέρας του, νομίζω το έχει καταλάβει και το έχει συνειδητοποιήσει ήδη», είπε η Έλενα Δούκα – Σαμαρά.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, πέρα από τον ο υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και τον Εβρίτη υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, η γενική γραμματείας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, η πρώην πρόεδρος του Ο.Ν.Α, Παναγιώτα Ψαράκη, ο βουλευτής Αττικής της ΔΗΜ.ΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», Χρήστος Καμμιλάτος, ο εκπρόσωπος της ΕΟΠΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Στουραϊτης, ο Πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΠΕ Βέρα Λάγιου και Παναγιώτα Τουρσούγκα, ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ Σταύρος Μαυρικίδης, ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Γεωργουλέας, ο πρώην διεθνής ρέφερι Θέμης Καλπακτσόγλου, οι αθλητές Γιάννης Μαντέκας, Γιάννης Ρουμελιωτάκης, Σωτήρης Πανταλέων, Γιώργος Πετρέας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σωτήρης Δρίκος, οι προπονητές Γιάννης Λαϊος, Γιάννης Καλμαζίδης, Άκης Φλαούνας, Παύλος Καραμαρούδης, Σούλης Τουρσούγκας, ο «δάσκαλος» του βόλεϊ, Νίκος Μπεργελές, ο παλαίμαχος διεθνής αθλητής Γιώργος Ντράγκοβιτς, η πρώην πρωταθλήτρια σε βόλεϊ και μπιτς βόλεϊ, Πόλα Κίτσου και η άσος του Γ.Σ Χαλανδρίου, Άννα Σαλούστρου.

Το λεύκωμα για τον Νίκο Σαμαρά, που ξεκίνησε με σκοπό να μην ξεπεράσει τις 100 σελίδες,  εκτείνεται τελικά σε 268 σελίδες και περιλαμβάνει τα πάντα για την ζωή και το έργο του. Ως συμβολική τιμή έχουν οριστεί τα 35 ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα εξαντληθεί ενδεχομένως και μέσα στο πρώτο του εικοσιτετράωρο, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.Απλά για την ενημέρωσή σας, όσοι αναγνώστες φρόντισαν να στείλουν e-mail στο ThrakiSportS ζητώντας να τους εξασφαλίσουμε αντίτυπο, θα περιμένουν μέσα στις επόμενες ώρες τηλέφωνο από το “Χαμόγελο του Παιδιού” ώστε να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες και να τους αποσταλεί.