Ολόκληρο το κείμενο του αφιερώματος της SportDay στον Σάκη Μουστακίδη

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Σε μία ημέρα όπου θα δικαιολογούνταν όλο το πρωτοσέλιδο των αθλητικών εφημερίδων να καλύπτεται από τα αίσχη στον ημιτελικό της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, η εφημερίδα SportDay όχι απλά δημοσίευσε αλλά χτύπησε και στην πρώτη σελίδα της ένα μικρό αφιέρωμα στον Σάκη Μουστακίδη. “Μπορεί και από τον πάγκο”, έγραψε στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας, δείχνοντας την συνέχεια που έχει στις επιτυχίες από τα χρόνια που αγωνιζόταν ως ο κορυφαίος πασαδόρος που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό βόλεϊ.

 

Αν και υπάρχουν μια – δυο μικρές ανακρίβειες, δεν είναι μικρό πράγμα η πρώτη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα να ασχολείται με τον προπονητή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και μάλιστα να βρίσκει χώρο να προβάλει αυτό το θέμα στην πρώτη της σελίδα, σε μια τόσο γεμάτη από αθλητικά γεγονότα ημέρα. Για αυτό και το ThrakiSportS αναδημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο του αφιερώματος στον Σάκη Μουστακίδη, που δημοσιεύθηκε στην SportDay της περασμένης Πέμπτης:

Ηταν Αύγουστος του 2012 όταν πήρε επιτέλους την απόφαση να αναλάβει χρέη προπονητή στην ομάδα. Οσο για τη συνεισφορά του μέχρι τότε στον σύλλογο, κάτι παραπάνω από σημαντική, μια και η ενασχόλησή του αφορούσε στα αναπτυξιακά τμήματά του. Εννοείται ότι στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από τη σεζόν 2002-03 (οπότε και αποχώρησε από την ενεργό δράση) δεχόταν… πιέσεις προκειμένου να καθίσει στον πάγκο του Εθνικού.

Αλλά κάθε φορά που έφτανε μια ανάσα από το οριστικό «ναι», κάτι στο τέλος χαλούσε. Διότι στο μυαλό του Θανάση Μουστακίδη κάθε πράγμα, από το πιο απλό μέχρι και το πιο σύνθετο, πρέπει να γίνεται ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να γίνει. Να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι όπως αυτός τις έχει φανταστεί και τις θέλει. Δικαιούται, άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια πορείας στο άθλημα να έχει και το δικαίωμα της επιλογής.

 Οποιος τον έχει ζήσει από κοντά όταν έπαιζε, έχει πρώτα απ’ όλα να λέει για την ποιότητά του ως αθλητή. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους κορυφαίους πασαδόρους που έχουν υπάρξει και αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Η εν λόγω θέση απαιτεί ηρεμία και ο Μουστακίδης ήταν εκ φύσεως έτσι. Αν ο ίδιος δεν ήταν σε καλή μέρα, τότε όλη η ομάδα θα βρισκόταν σε… αναταραχή, διότι πολύ απλά δεν θα ήταν σε θέση να μοιράζει σωστά το παιχνίδι. Με τα χρόνια η πίεση μεγάλωσε. Εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι αθλητής από το να είσαι προπονητής. Θα βάλει τις φωνές όταν πρέπει. Δεν είναι των άκρων, ούτε και άνθρωπος που δεν θα καθίσει να συζητήσει ένα θέμα. Η γνώμη των άλλων μετράει για τον 52χρονο και θέλει να την ακούσει.

Το ίδιο συζητήσιμος είναι και με τους φοιτητές του. Διότι ξέχωρα από την προπονητική του ιδιότητα, ο Μουστακίδης διδάσκει και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Φροντίζει πάντα να διατηρεί χαμηλούς τόνους. Ποτέ δεν θα τον ακούσει κάποιος να λέει μεγάλα λόγια. Ετσι κι όταν το καλοκαίρι όλοι έβλεπαν ότι με αυτό το ρόστερ οι ακρίτες μπορούν άνετα να… χτυπήσουν τελικό, ο ίδιος απλά έθετε ως στόχο την τετράδα. Στη λογική τού βήμα-βήμα και παιχνίδι με παιχνίδι. Και δεν το έκανε για προληπτικούς λόγους, μην τυχόν και… ματιάσουν την ομάδα. 

Ξέρει από πρώτο χέρι ότι δεν χρειάζεται και πολύ για να πάρουν τα μυαλά ενός αθλητή αέρα. Οι ακρίτες με τις εμφανίσεις τους στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος έπεισαν ότι άξιζαν την πρώτη παρουσία τους στους τελικούς. Και τώρα πια ο Μουστακίδης δεν φοβάται να παραδεχτεί αυτό που πιστεύει. Οτι αυτός ο Εθνικός μπορεί να κατακτήσει την «κούπα» και να σηκώσει στο πόδι όλη την Αλεξανδρούπολη. Χωρίς αυτό να υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την Κηφισιά, οι άνθρωποι του Εθνικού… έτριβαν τα χέρια τους όταν η κλήρωση τούς έφερε αντιμέτωπους στους ημιτελικούς. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ομάδα του Μουστακίδη ήταν η μόνη που την κέρδισε και τις δύο φορές στην κανονική διάρκεια της VolleyLeague. Οταν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Φοίνικας την… πάτησαν. Τώρα, πια φαβορί δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι ότι άπαντες στον Εθνικό ξέρουν ότι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γράψουν ιστορία και θα κάνουν τα πάντα για να μη τη χάσουν. Τουλάχιστον αμαχητί.

Πρώτος σταθμός στην καριέρα τού Θανάση Μουστακίδη ήταν ο Εβρος Σουφλίου το 1976 για να ακολουθήσει ο Αρης έως το 1987. Ο διεθνής τότε πασαδόρος φόρεσε για 10 σερί χρόνια τη φανέλα του Ολυμπιακού. Με τους «ερυθρόλευκους» έκανε πράματα και θάματα. Η συγκομιδή; 8 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1996. Ακολούθησε η ΑΕΚ και έπειτα ο Εθνικός στον οποίο και έκλεισε την καριέρα του. Από τίτλους ως αθλητής χόρτασε και με το παραπάνω. Τώρα έπειτα από δύο χρόνια… φλερτάρει με τον πρώτο του τίτλο ως προπονητής. Το κίνητρο δεν είναι μεγάλο, δηλαδή, μόνο για τους παίκτες του Εθνικού αλλά και τον ίδιο τον Μουστακίδη.