Ευχές αλλά και… αλήθειες με αιχμές από τον Πέτρο Μάνταλο για την πορεία της Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ενώ καταβάλει προσπάθεια με τη Ξάνθη για να διατηρηθεί η Skoda στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας, ο Πέτρος Μάνταλος έχει κλείσει και τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ ενόψει της επόμενης σεζόν.

 

Ο 22χρονος επιθετικός μέσος μίλησε στο gazzetta για τον αγώνα μπαράζ που ακολουθεί, τη νέα… σελίδα της καριέρας του με την Ένωση και όχι μόνο. Τόνισε πως τα σφάλματα των διαιτητών αλλά και οι αλλαγές προπονητών έπαιξαν μεγάλο ρόλο για να βρεθούν οι θρακιώτες στη θέση που είναι τώρα. Είναι ο δεύτερος παίκτης που δημόσια τοποθετείται μετά το τέλος του πρωταθλήματος, αφήνοντας έμμεσες αιχμές ότι έπαιξε ρόλο στην αρνητική πορεία και η αλλαγή τριών προπονητών στην διάρκεια της σεζόν.

Ακόμα, ο Πέτρος Μάνταλος θεωρεί πως ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε, όταν η Σκόντα ήταν στα μισά της βαθμολογίας, ενώ επεσήμανε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη τη Ξάνθη και ότι αξίζει να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Όσο για τους στόχους του, πρώτα δηλώνει ότι θέλει να σώσει τον σύλλογο της Θράκης και εν συνεχεία να βοηθήσει την ΑΕΚ να επιστρέψει και αυτή στη Σούπερ Λίγκα. Αναλυτικά όλο το κείμενο της συνέντευξης:

Κατ’ αρχήν, καλείστε να δώσετε ένα μπαράζ για να εξασφαλίσετε την παραμονή στη Σούπερ Λίγκα. Ο στόχος είναι γνωστός, ποιο είναι το κίνητρο που έχετε;

Το κίνητρο είναι πρώτα για τους εαυτούς μας και βέβαια είναι και για την ομάδα, αφού δεν καταφέραμε με τη λήξη της σεζόν να τη σώσουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το καθήκον μας, που είναι αυτή η ομάδα να σωθεί.

Ποιες είναι οι οδηγίες που σας δίνει ο Νίκος Κεχαγιάς ενόψει του αγώνα αυτού;

Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα με τον προπονητή. Έχουμε οχτώ μέρες άδεια, μετά το ματς με τον Πανθηναϊκό, μέχρι την Τρίτη και από Τετάρτη θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία.

Πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό ειπώθηκαν πολλά για τη Ξάνθη και τους διαιτητές, ενώ ο Θοδωρής Βασιλακάκης δήλωσε πως οι διαιτητές έκοψαν βαθμούς από τη Σκόντα. Ποια είναι η δική σου θέση;

Θα συμφωνήσω με τον Θοδωρή. Υπήρχαν πολλά παιχνίδια που η Ξάνθη αδικήθηκε και που θα μπορούσε να πάρει αποτελέσματα και να πετύχει την παραμονή από πιο νωρίς. Όντως, ήταν πολλά τα λάθη των διαιτητών και σε αρκετά παιχνίδια η ομάδα μου αδικήθηκε.

Τα Χριστούγεννα είχατε στόχο την εξάδα, αλλά βρίσκεστε να μην έχετε πετύχει την παραμονή. Τι έφταιξε τελικά και βρίσκεστε σε αυτή τη θέση;

Αν κρίνεις από τον πρώτο γύρο, στόχος της Ξάνθης όπως είπες ήταν να είναι μέσα στην εξάδα, ώστε να παίξει και πάλι στο Γιουρόπα Λιγκ. Στον δεύτερο γύρο επειδή είχαμε πει ότι ήμασταν πιο κοντά στον στόχο μας, μπορεί να ήμασταν και πιο ελεύθεροι. Όπως είπα και πιο πριν, υπήρχαν και οι βαθμοί που κόπηκαν από τη διαιτησία. Ήταν σφάλματα, όχι λάθη και μπορεί να τα δει ο καθένας. Περισσότερο, όμως, το φταίξιμο ρίχνεται σ’ εμάς στους ποδοσφαιριστές.

Πιστεύεις πως έπαιξαν ρόλο οι αλλαγές προπονητών;

Σίγουρα. Το να αλλάζεις προπονητή συνέχεια μέσα στη σεζόν είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Ο καθένας έχει διαφορετική φιλοσοφία και θέλει χρόνο για να την περάσει στους παίκτες. Δε λέω ότι φταίει αυτό, αλλά έχει παίξει τον ρόλο του.

Πώς αντιδράσατε οι παίκτες όταν συνειδητοποιήσατε ότι είστε εκτός στόχων και τα πράγματα δυσκόλεψαν;

Σ’ εκείνο το σημείο η ομάδα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά. Στα μέσα του δεύτερου γύρου είχαμε βγει εκτός στόχων. Μετά έπρεπε να σηκώσουμε κεφάλι, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Δεν το κάναμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο που είμαστε τώρα, να παίζουμε για την παραμονή.

Το γεγονός αυτό σας πείσμωσε;

Ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάναμε. Θέλαμε πολύ να ζήσουμε ξανά την εμπειρία της Ευρώπης γιατί τα περσινά παιχνίδια ήταν για τους περισσότερους η πρώτη φορά, όπως ήταν και για μένα. Ήθελαν όλοι, όπως κι εγώ, να το ζήσουν ξανά αυτό, όμως χάσαμε την ουσία συν ότι υπήρξαν όλα τα άλλα που είπαμε πιο πριν, διαιτητές, αλλαγές προπονητών, για να βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα.

Αν δεν πετύχετε τον στόχο σας, η Ξάνθη θα υποβιβαστεί έπειτα από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα αυτό για την ομάδα;

Θα αποτελέσει και για την ομάδα, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ξάνθη είναι μια υγιής ομάδα που την έχει ανάγκη. Το έχει αποδείξει με το παραπάνω ότι αξίζει να είναι στην κατηγορία. Τώρα έχουμε ένα παιχνίδι μπροστά μας, όλα μπορούν να συμβούν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σώσουμε την ομάδα από τα χειρότερα, ακόμα και στα μπαράζ.

Από εκεί και πέρα, μετά το μπαράζ για σένα υπάρχει η ΑΕΚ. Θεωρείς δικαίωση για τις εμφανίσεις σου τη μεταγραφή αυτή;

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να μιλήσω για την επόμενη χρονιά και την ΑΕΚ. Σίγουρα υπάρχει κάπου στο μυαλό μου και σκέφτομαι και την επόμενη σεζόν, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει η Ξάνθη. Είναι το καλύτερο για μένα και για όλους να σώσουμε την ομάδα και μετά ο καθένας να πάρει το δρόμο του.

Έχεις ανδρωθεί ποδοσφαιρικά στη Ξάνθη και σου έχει δώσει την ευκαιρία να δείξεις την αξία σου. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι από εδώ και στο εξής;

Πρώτος στόχος είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί καταρχάς να σώσουμε τη Ξάνθη. Στη συνέχεια, θέλω να κάνω το ίδιο και στην ΑΕΚ, να πάω εκεί και να τη βοηθήσω να γυρίσει εκεί που ανήκει, στη μεγάλη κατηγορία. Χρονιά με χρονιά θα κάνει πολλά πράγματα, θα καταφέρει πολλά γιατί δείχνει από τώρα με τις κινήσεις της ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Τέλος, είσαι διεθνής με την Εθνική Ελπίδων. Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή μπορείς να κάνεις το άλμα στην Εθνική Ανδρών;

Σίγουρα. Για τον κάθε ποδοφαιριστή που παίζει στην Α’ Εθνική, για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή σίγουρα είναι ένα όνειρο να παίξει στην Εθνική. Είμαι ένας απ’ αυτούς, δε νομίζω να έχει αδικηθεί κάποιος στην Εθνική και αν αξίζω να παίξω κάποια στιγμή, θα το κρίνουν οι άνθρωποι που είναι αρμόδιοι γι’ αυτό.