Τρία χρόνια από τον αδόκητο χαμό του Ολουμπάγιο Αντεφέμι

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ήταν και τότε Μεγάλη Εβδομάδα. Η αρχή της, Δευτέρα. Μόλις είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Ο «Μπάγιο», όπως τον φώναζαν οι συμπαίκτες του στην Ξάνθη, είχε μαζέψει κάποια βασικά πράγματα στην βαλίτσα του και ετοιμαζόταν για το ταξίδι που περίμενε πολύ καιρό να κάνει. Στην πατρίδα του, το Λάγος της Νιγηρίας, τον περίμενε η Αμπεοκούτα. Για να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του γάμου τους που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο.

 

Στην Ξάνθη έχει πέσει ψιλόβροχο το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας η Εγνατία Οδός κρύβει παγίδες. Την στροφή του 162ου χιλιομέτρου την γνωρίζουν όλοι όσοι κάνουν συχνά τη διαδρομή Ξάνθη-Θεσσαλονίκη. Ο Ολουμπάγιο, όμως, βιάζεται να προλάβει την πτήση του. Και σε αυτή την καταραμένη στροφή, με την ανάποδη κλίση, λίγο πριν τη δεύτερη έξοδο για την Καβάλα, χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.

Διερχόμενα ΙΧ σταματούν αμέσως και ειδοποιούν ασθενοφόρο αντικρύζοντας ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο και έναν άνθρωπο που δεν έχει τις αισθήσεις του. Οταν πια το ασθενοφόρο φτάνει στο νοσοκομείο της Καβάλας, διαπιστώνεται από τους γιατρούς το μοιραίο. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής είχε χάσει ακαριαία τη ζωή του. Μόλις στα 26 του χρόνια. Τόσο άδικα. «Δεν φορούσε ζώνη», λένε οι οι αστυνομικοί.

Δεν είναι καν 10.00 το πρωί, όταν κοινοποιείται το τραγικό νέο στους ανθρώπους που εργάζονται στα γραφεία της ΠΑΕ και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποιούν τον τότε τιμ μάνατζερ της Ξάνθης, Γιώργο Κασναφέρη. Είναι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η προπόνηση και αυτός βρίσκεται στα αποδυτήρια μαζί με τους παίκτες και τον τότε προπονητή της ομάδας, Νίκο Παπαδόπουλο. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές.

Ο πιο «κολλητός» του, ο άνθρωπος με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές, ο Κρίστοφερ Κατόνγκο χτυπά μανιασμένος το κεφάλι του στον τοίχο. Αλλοι ξεσπούν σε κλάματα, άλλοι δεν το πιστεύουν. Νομίζουν ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο και με ένα τηλέφωνο στο χέρι, προσπαθούν να διασταυρώσουν την πληροφορία. Παρότι αυτή έχει έρθει από επίσημα χείλη, από τις αστυνομικές αρχές.

Πάντα χαμογελαστός, εργατικός, ήταν από τους πρώτους που πήγαιναν στην προπόνηση. Του άρεσε πολύ η διαδικασία της προετοιμασίας και δεν δυσανασχετούσε ποτέ. Δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στους λίγους μήνες που βρέθηκε στην Ξάνθη. Τόσο στους πολύ στενούς του φίλους, τους Μπόατενγκ, Κατόνγκο, Στιούαρτ, αλλά και τον μεταφραστή της ομάδας, Χρήστο Τσαγκαλίδη, όσο και στους υπόλοιπους, απαντούσε πάντα με ένα αφοπλιστικό «yes my friend». Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσε…

Σε ανύποπτο χρόνο, αρκετό καιρό αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011, ένα δημοσίευμα βιετναμέζικης ιστοσελίδας, έδινε στην ιστορία μια διαφορετική διάσταση. Ο συντάκτης του κειμένου υποστήριζε ότι ο Αντεφέμι δολοφονήθηκε και μάλιστα αυτά που έγραφε ήταν λεπτομερέστατα. Σύμφωνα λοιπόν με εκείνο το δημοσίευμα που αναδημοσίευσε το OnSports, ο παλιός «φίλος» της κοπέλας του άτυχου ποδοσφαιριστή, θέλοντας να εκδικηθεί τον Αντεφέμι, βρέθηκε λίγες μέρες πριν το δυστύχημα στην Καβάλα και πείραξε τα φρένα του αυτοκινήτου για να συλληφθεί λίγο αργότερα από τις αστυνομικές αρχές της Καβάλας ως ύποπτος. Αυτή η ιστορία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαίωσε και η οικογένεια του Αντεφέμι.

Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στην καριέρα του. Ούτε το που αγωνίστηκε, ούτε ότι ήταν διεθνής, ούτε το πότε σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Εθνική. Το μόνο που ίσως χρήζει αναφοράς είναι αυτό για το οποίο υπερηφανευόταν τόσο πολύ ο ίδιος ο Αντεφέμι. Η φωτογραφία που είχε αγκαλιά με τοντον Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και τον Λιονέλ Μέσι, αναμνηστικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Ονειρευόταν να τον αντιμετωπίσει ξανά στο μέλλον σε μια πιο μεγάλη διοργάνωση. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

Σημασία έχει ότι συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια από εκείνο το βροχερό πρωινό που τόσο άδικα «έσβησε» ο Ολυμπάγιο στην άσφαλτο. Ηταν Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου του 2011…