Ο Τρύφωνας Εξάρχου για την εκπληκτική πορεία της ΑΕ Κομοτηνής, την Α2 και τον Εθνικό

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Ο «αρχιτέκτονας» των επιτυχιών για το ανδρικό τμήμα βόλεί της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής είναι ο Τρύφωνας Εξάρχου. Ο προπονητής της ομάδας, που πριν δέκα μέρες εξασφάλισε την άνοδό της στην Α2 Κατηγορία, μίλησε στο αθλητικό ένθετο της εφημερίδας “Παρατηρητής της Θράκης” για την χρονιά που ολοκληρώθηκε, για τις βλέψεις του για την ερχόμενη σεζόν στην Α2 αλλά παράλληλα έκανε και ένα σχόλιο για την εκπληκτική πορεία του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Α.Π. : Ήταν εξαρχής στόχος η άνοδος στην Α2;
Τ.Ε. : Φέτος η σεζόν ξεκίνησε με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία ήταν στην ουσία μεταβατική, καθώς είχε γίνει αναδιοργάνωση στο τμήμα . Η προετοιμασία έγινε σε ανοιχτό χώρο, ξεκινήσαμε νωρίς, όλοι έδειξαν συνέπεια και οι παίκτες και οι διοικητικοί, παρότι ήταν νέοι και άπειροι, είχαν τεράστια διάθεση για να φτάσουμε τον σύλλογο ψηλά! Η άνοδος δεν ήταν αυτοσκοπός, ωστόσο είχα πίστη στις δυνατότητες των παιδιών, οι οποίοι είχαν διάθεση και όρεξη για δουλειά. Το πρωτάθλημα είχε 4 πολύ δυνατές ομάδες και κάθε αγωνιστική είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Κοιτούσαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και αυτό ήταν που ζητούσα από τους αθλητές μου.

Α.Π.: Πόσο σας επηρέασε η ήττα στο Σουφλί;
Τ.Ε.: «Κάθε ήττα είναι δύσκολη, ωστόσο ήταν ακόμα δεύτερη αγωνιστική και είχα πει στα παιδιά πως θα υπάρχουν απώλειες και στο τέλος επιβεβαιώθηκα. Όπως προείπα, το πρωτάθλημα είχε 4 δυνατές και ισοδύναμες ομάδες, οπότε ήμουν σίγουρος πως είτε θα υπήρχαν ήττες είτε θα υπήρχαν νίκες στο τάι-μπρέικ, οπότε απώλεια βαθμού. Εμείς, στην ουσία είχαμε μία ήττα, μία νίκη στο τάι-μπρέικ και μετά καθαρές νίκες και για αυτό ήρθε η άνοδος!

Α.Π.: Μετά τη νίκη στο τάι-μπρέικ στο ντέρμπι με το Σουφλί, πιστεύατε στην άνοδο;
Τ.Ε.: «Ναι και είναι κάτι που το είχα πει και στα παιδιά. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε και κάναμε ήταν να νικήσουμε Καβάλα και Ερμογένη και μετά να περιμένουμε απώλεια βαθμών από το Σουφλί. Έτσι, στην τελευταία αγωνιστική, η ομάδα του Σουφλίου λύγισε από το άγχος και έχασε καθαρά με 3-0 από τον Ερμογένη, δίνοντας μας την ευκαιρία να πάμε στα μπαράζ με τον Κύδωνα Χανίων και να κάνουμε ακόμα μία ανατροπή.

Α.Π.: Για τη νίκη στα μπαράζ τα είπαμε αναλυτικά μετά τον αγώνα. Η ομάδα είναι έτοιμη για την Α2, όχι τόσο οργανωτικά όσο αγωνιστικά;
Τ.Ε.: «Το πιστεύω πως η ομάδα με 3-4 προσθήκες θα είναι έτοιμη να φανεί ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α2. Άλλωστε και αυτές οι 4 ομάδες που συμμετείχαν στο φετινό πρωτάθλημα θεωρώ ότι θα μπορούσαν να σταθούν στο πρωτάθλημα της Α2 και να παλέψουν για την παραμονή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενισχυθούμε με φιλόδοξα παιδιά από τις γύρω περιοχές ή από την γυμναστική Ακαδημία, που θα θέλουν να εξελιχθούν και να αναδειχθούν μέσω της ομάδας και παράλληλα να της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος μας, να βρούμε παίκτες με προοπτικές 3ετίας-4ετίας. Ένα τέτοιο παιδί είναι ο Φάκας, ο οποίος έχει προσόντα και έχει ήδη ενσωματωθεί στις προπονήσεις της ομάδας μας. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία χωρίς περιπέτειες και μετά από εκεί να παρουσιαζόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και να φτάνουμε ψηλότερα.
«Όπλο μας το καλό κλίμα»

Α.Π. : Όσο κλισέ ερώτηση και αν ακούγεται, πώς ήταν η κατάσταση στα αποδυτήρια και οι σχέσεις των αθλητών μεταξύ τους και μεταξύ σας;
Τ.Ε. : «Οι σχέσεις ήταν αρμονικές. Τα παιδιά ήταν φίλοι εντός και εκτός παρκέ, έδειξαν συνέπεια στις προπονήσεις και εμείς προσπαθούσαμε να τους βοηθήσουμε, πραγματοποιώντας αρκετές προπονήσεις, έτσι ώστε, αν για κάποιον λόγο χανόταν μία προπόνηση, να υπήρχε τρόπος να καλυφθεί το κενό την επόμενη ημέρα. Προβλήματα υπήρχαν, ιδιαίτερα το χειμώνα, λόγω του παγωμένου κλειστού, ωστόσο, με όπλο το καλό κλίμα, καταφέραμε και ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν».

Α.Π.: Ένα τελευταίο ερώτημα, θα θέλαμε ένα σχόλιο για την εκπληκτική πορεία του Εθνικού στο φετινό πρωτάθλημα της Α1.
Τ.Ε. : «Ο Εθνικός είναι ένας πολύ ιστορικός σύλλογος και η Αλεξανδρούπολη μία πόλη που πραγματικά αποτελεί «μάνα» του αθλήματος, καθώς παράγει συνεχώς αθλητές, κάτι που φαίνεται και από τις επιτυχίες του Εθνικού στο κομμάτι των ακαδημιών και κυρίως από τη συνεχή στελέχωση της Εθνικής ομάδας με αθλητές. Η φετινή πορεία είναι εκπληκτική, καθώς υπάρχει καλή χημεία στους αθλητές ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του προπονητή της ομάδας Σάκη Μουστακίδη, του καλύτερου πασαδόρου που έχει βγάλει η χώρα μας, στο τακτικό κομμάτι. Σίγουρα πάντως ο τρόπος που δουλεύουν στην Αλεξανδρούπολη είναι πολύ σωστός και είμαι σίγουρος πως οι επιτυχίες θα συνεχιστούν στον Εθνικό.