Ανάλυση: Όλα τα σενάρια για τον Εθνικό ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Βγήκαν τα κομπιουτεράκια και άρχισαν τα σενάρια για τον Εθνικό. Μετά την καθαρή νίκη επί της Κηφισιάς, ξέρει ότι αν νικήσει με 3-0 ή 3-1 στην Αθήνα θα βγει σε κάθε περίπτωση πρώτος. Αν καταφέρει να πάρει πόντο ο Ολυμπιακός, τότε θα αναδειχθεί αυτός πρωταθλητής της κανονικής περιόδου και ο Εθνικός θα αναδειχθεί είτε δεύτερος είτε τρίτος. Αν χάσει ωστόσο, κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα και τέταρτος.

 

 

Μετά από 21 παιχνίδια, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή με 50 βαθμούς. Ο Εθνικός και η Κηφισιά ισοβαθμούν στην δεύτερη με 47 βαθμούς και τον Εθνικό να ευνοείται στην ισοβαθμία. Στην τέταρτη θέση έχει μείνει ο Φοίνικας Σύρου, που μετά την απώλεια βαθμού που είχε από τον ΠΑΟΚ, έμεινε στους 45 βαθμούς. 

Την τελευταία αγωνιστική έχουμε το μεγάλο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Εθνικό και Ολυμπιακό στο κλειστό του Ρέντη. Την ίδια ώρα θα παίζουν στο Ζηρίνειο η Κηφισιά με την Λαμία και ο Φοίνικας θα αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Νίκη Αιγινίου. Το ThrakiSportS συγκέντωσε και σας παρουσιάζει όλα τα σενάρια:

Σε γενικές γραμμές τα σενάρια έχουν ως εξής:

Αν ο Εθνικός νικήσει τον Ολυμπιακό με 3-0 ή 3-1 σετ τότε σε κάθε περίπτωση ο Εθνικός αναδεικνύεται πρωταθλητής της κανονικής περιόδου σε κάθε περίπτωση.

Αν ο Εθνικός νικήσει με 3-2 σετ ή πολύ περισσότερο ηττηθεί, τότε την πρώτη θέση εξασφαλίζει ο Ολυμπιακός, ενώ ο Εθνικός μπορεί να τερματίσει από δεύτερος ως… τέταρτος, ανάλογα με τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Άλλη ομάδα πλην του Εθνικού και του Ολυμπιακού ΔΕΝ μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ακόμα και στην τριπλή ισοβαθμία Ολυμπιακού, Κηφισιάς και Εθνικού στην πρώτη θέση, η πρώτη θέση πάει στον Εθνικό και η δεύτερη στην Κηφισιά, ενώ μένει τρίτος ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός ή θα αναδειχθεί πρώτος ή τρίτος, δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι διαφορετικό.

Αναλυτικά τα σενάρια.

Αν νικήσει ο Εθνικός τον Ολυμπιακό με 3-0 ή 3-1 μέσα στου Ρέντη τότε:

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με 3-0 ή 3-1 και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του Φοίνικα Σύρου στο Αιγίνιο, τότε θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή στους 50 βαθμούς και η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Εθνικός,  2. Κηφισιά,  3. Ολυμπιακός,  4. Φοίνικας. Ο Εθνικός θα έχει κερδίσει και τα τέσσερα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Κηφισιά, ενώ η Κηφισιά θα παίρνει την δεύτερη θέση λόγω των δύο νικών επί του Ολυμπιακού στα μεταξύ τους ματς. Σε αυτήν την περίπτωση τα ζευγάρια των ημιτελικών θα είναι Εθνικός – Φοίνικας και Κηφισιά – Ολυμπιακός με πλεονέκτημα έδρας για Εθνικό και Κηφισιά. 

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με 3-2 και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Σύρου, τότε θα έχουμε διπλή ισοβαθμία Εθνικού και Ολυμπιακού στην κορυφή στους 50 βαθμούς και θα ακολουθεί η Κηφισιά στους 49 και πιο πίσω ο Φοίνικας. Ο Εθνικός θα έχει κερδίσει και τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και άρα θα υπερτερεί σε ισοβαθμία. Η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Εθνικός, 2. Ολυμπιακός, 3. Κηφισιά, 4. Φοίνικας.  Σε αυτήν την περίπτωση τα ζευγάρια των ημιτελικών θα είναι και πάλι Εθνικός – Φοίνικας με πλεονέκτημα στον Εθνικό και Ολυμπιακός – Κηφισιά, με πλεονέκτημα έδρας αυτή τη φορά στον Ολυμπιακό.

 

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-2 και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της  Σύρου, τότε θα έχουμε πάλι την ίδια σειρά κατάταξης. Σε περίπτωση που ο Φοίνικας νικήσει με 3-0 ή 3-1, θα έχουμε διπλή ισοβαθμία στην κορυφή με 50 βαθμούς αλλά και διπλή ισοβαθμία στους 48 βαθμούς για την τρίτη θέση. Η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Εθνικός, 2. Ολυμπιακός, 3. Κηφισιά, 4. Φοίνικας.  Ο Εθνικός θα έχει κερδίσει και τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και άρα θα υπερτερεί σε ισοβαθμία, ενώ αντιστοίχως η Κηφισιά έχει νικήσει και τα δυο παιχνίδια με τον Φοίνικα και υπερτερεί στην ισοβαθμία. Σε περίπτωση που ο Φοίνικας δεν πάρει τρίποντο, μοιραία θα μείνει πιο πίσω, άρα η κατάταξη δεν αλλάζει. Και σε αυτήν την περίπτωση τα ζευγάρια των ημιτελικών θα είναι και πάλι Εθνικός – Φοίνικας και Ολυμπιακός – Κηφισιά.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-1 ή 3-0 και νίκης του Φοίνικα με 3-0 ή 3-1 στο Αιγίνιο, τότε ο Φοίνικας θα προσπεράσει την Κηφισιά. Στην περίπτωση αυτή η σειρά κατάταξης θα είναι 1. Εθνικός, 2. Ολυμπιακός, 3. Φοίνικας, 4. Κηφισιά. Στην περίπτωση αυτή τα ζευγάρια θα είναι Εθνικός – Κηφισιά με πλεονέκτημα έδρας στον Εθνικό και Ολυμπιακός – Φοίνικας, με πλεονέκτημα έδρας στον Ολυμπιακό.

– σε περίπτωση ήττα της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-1 ή 3-0 και νίκης του Φοίνικα με 3-2 ή ήττας του με οποιοδήποτε σκορ στο Αιγίνιο, η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Εθνικός,  2. Ολυμπιακός,  3. Κηφισιά,  4. Φοίνικας. Σε αυτήν την περίπτωση τα ζευγάρια των ημιτελικών θα είναι και πάλι Εθνικός – Φοίνικας με πλεονέκτημα στον Εθνικό και Ολυμπιακός – Κηφισιά, με πλεονέκτημα έδρας στον Ολυμπιακό.

Αν νικήσει ο Εθνικός τον Ολυμπιακό με 3-2 μέσα στους Ρέντη τότε:

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με 3-0 ή 3-1 και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του Φοίνικα Σύρου, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 51 βαθμούς, την Κηφισιά στους 50, τον Εθνικό στους 49 και τον Φοίνικα στους 48 ή πιο κάτω. Στην περίπτωση αυτή, η κατάταξη θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Κηφισιά, 3. Εθνικός, 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Κηφισιά – Εθνικός με πλεονέκτημα έδρας στις δύο ομάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με 3-2 και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του Φοίνικα Σύρου, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 51 βαθμούς, τον Εθνικό με την Κηφισιά ισόβαθμους στους 49 και τον Φοίνικα στους 48 ή πιο κάτω. Στην ισοβαθμία Εθνικού – Κηφισιάς ευνοούνται οι Εβρίτες λόγω των δύο νικών στα μεταξύ τους παιχνίδια, οπότε η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Κηφισιά, 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Εθνικός – Κηφισιά με πλεονέκτημα έδρας στους ερυθρόλευκους και τους θρακιώτες.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-2 και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο Αιγίνιο, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 51 βαθμούς, τον Εθνικό στους 49 και στην καλύτερη για τον Φοίνικα περίπτωση ισόβαθμους στους 48 την Κηφισιά και τον Φοίνικα (αν νικήσει με 3-0 ή 3-1). Στην ισοβαθμία Κηφισιάς – Φοίνικα ευνοείται η Κηφισιά, καθώς έχει δυο νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Κατά συνέπεια η σειρά κατάταξης ανεξαρτήτως αποτελέσματος της Σύρου πάει: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Κηφισιά, 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Εθνικός – Κηφισιά με πλεονέκτημα έδρας στους ερυθρόλευκους και τους θρακιώτες.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-0 ή 3-1 και νίκης του Φοίνικα στο Αιγίνιο με 3-0 ή 3-1, τότε πίσω από Ολυμπιακό με 51 και Εθνικό με 49 θα έχουμε τον Φοίνικα στους 48 και την Κηφισιά στους 47. Κατά συνέπεια η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Φοίνικας, 4. Κηφισιά.  Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Κηφισιά και Εθνικός – Φοίνικας με πλεονέκτημα έδρας στους πειραιώτες και τους θρακιώτες.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-0 ή 3-1 και νίκης του Φοίνικα στο Αιγίνιο με 3-2 ή ήττας του, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ισοβαθμία για την τρίτη θέση στους 47 βαθμούς με την Κηφισιά να ευνοείται. Επομένως η σειρά κατάταξης θα είναι 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Κηφισιά. 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Εθνικός – Κηφισιά με πλεονέκτημα έδρας στους ερυθρόλευκους και τους θρακιώτες.

Αν νικήσει ο Ολυμπιακός τον Εθνικό με 3-2 σετ, τότε:

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με οποιοδήποτε σκορ και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του Φοίνικα Σύρου, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 52 βαθμούς, την Κηφισιά στους 50 ή 49 (αν χρειαστεί ταϊ μπρέικ), τον Εθνικό στους 48 και τον Φοίνικα στους 48 (αν κερδίσει με 3-0 ή 3-1) ή πιο κάτω. Στην ισοβαθμία Εθνικού – Φοίνικα ευνοείται ο Εθνικός, καθώς είχε ηττηθεί μεν στην Σύρο με 3-2 σετ αλλά νίκησε πριν δύο εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη με 3-1. Κατά συνέπεια, η κατάταξη θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Κηφισιά, 3. Εθνικός, 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Κηφισιά – Εθνικός με πλεονέκτημα έδρας στις δύο ομάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-2 και ανεξαρτήτως αποτελέσματος του Φοίνικα Σύρου στο Αιγίνιο, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 52 βαθμούς και στην καλύτερη περίπτωση τριπλή ισοβαθμία στην δεύτερη θέση στους 48 βαθμούς ανάμεσα σε Εθνικό, Κηφισιά και Φοίνικα (εφόσον κερδίσει με καθαρό σκορ στο Αιγίνιο). Εκεί έχουμε τον Εθνικό να ευνοείται (δυο καθαρές νίκες επί Κηφισιάς και μία επί Φοίνικα και ήττα στο ταϊ μπρέικ από Φοίνικα, άρα 10 βαθμούς στην μίνι βαθμολογία), την Κηφισιά να ακολουθεί (δυο καθαρές νίκες επί Φοίνικα αλλά και δυο ήττες από Εθνικό, άρα έξι βαθμούς) και τον Φοίνικα να μένει τελευταίος (μόνο δυο πόντους από τη νίκη επί του Εθνικού). Οπότε η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Κηφισιά, 4. Φοίνικας. Η ίδια σειρά κατάταξης θα υπάρχει εννοείται εφόσον ο Φοίνικας Σύρου χάσει βαθμό ή βαθμούς στο Αιγίνιο, καθώς τότε ούτως ή άλλως θα μείνει δεύτερος και θα έχουμε διπλή ισοβαθμία Εθνικού – Κηφισιάς, όπου ευνοείται ο Εθνικός. Κατά συνέπεια, στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Εθνικός – Κηφισιά με πλεονέκτημα έδρας στους ερυθρόλευκους και τους θρακιώτες.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-0 ή 3-1 και νίκης του Φοίνικα με 3-0 ή 3-1 στο Αιγίνιο, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 52 βαθμούς, τον Εθνικό στους 49, τον Φοίνικα στους 48 και την Κηφισιά στους 47.  Κατά συνέπεια η σειρά κατάταξης πάει: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Φοίνικας, 4. Κηφισιά. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Κηφισιά και Εθνικός – Φοίνικας με πλεονέκτημα έδρας στους ερυθρόλευκους και τους θρακιώτες.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-0 ή 3-1 και νίκης του Φοίνικα στο Αιγίνιο με 3-2 ή πολύ περισσότερο ήττας του, τότε πίσω από Ολυμπιακό με 52 και Εθνικό με 49 θα έχουμε  στην καλύτερη για τους νησιώτες περίπτωση θα έχουμε ισοβαθμία για την τρίτη θέση στους 47 βαθμούς με την Κηφισιά να ευνοείται.  Κατά συνέπεια η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Κηφισιά,  4. Φοίνικας.  Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και και Εθνικός – Κηφισιά με πλεονέκτημα έδρας στους πειραιώτες και τους θρακιώτες.

Αν νικήσει ο Ολυμπιακός τον Εθνικό με 3-0 ή 3-1, τότε:

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με οποιοδήποτε σκορ ή ήττας με 3-2 και εάν ο Φοίνικας Σύρου κερδίσει με 3-0 ή 3-1 στο Αιγίνιο, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 53 βαθμούς, την Κηφισιά στους 50 ή 49 ή 48, τον Εθνικό στους 47 και τον Φοίνικα να τον προσπερνά στους 48. Στην περίπτωση αυτή, η κατάταξη θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Κηφισιά, 3. Φοίνικας,  4. Εθνικός. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Εθνικός  και Κηφισιά – Φοίνικας με πλεονέκτημα έδρας στις δύο ομάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

– σε περίπτωση νίκης της Κηφισιάς επί της Λαμίας με οποιοδήποτε σκορ ή ήττας με 3-2 και εάν ο Φοίνικας Σύρου κερδίσει με 3-2 ή πολύ περισσότερο ηττηθεί στο Αιγίνιο, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 53 βαθμούς, την Κηφισιά ισόβαθμους στους 50 ή 49 ή 48 και τον Εθνικό στους 47 είτε μαζί με τον Φοίνικα είτε με τους Συριανούς πιο κάτω. Έτσι και αλλιώς στην ισοβαθμία Εθνικού – Φοίνικα ευνοείται ο Εθνικός. Οπότε η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Κηφισιά, 3.  Εθνικός, 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Φοίνικας και Κηφισιά – Εθνικός με πλεονέκτημα έδρας σε Ολυμπιακό και Κηφισιά.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς από την Λαμία με 3-0 ή 3-1 και νίκης της Σύρου στο Αιγίνιο με 3-0 ή 3-1, τότε η Σύρος προσπερνά Εθνικό και Κηφισιά και ανεβαίνει στην δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θα ισοβαθμήσουν Κηφισιά – Εθνικός με το πλεονέκτημα στον Εθνικό. Τότε  η σειρά κατάταξης θα είναι 1. Ολυμπιακός, 2. Φοίνικας,  3. Εθνικός, 4. Κηφισιά.  Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα είναι Ολυμπιακός – Κηφισιά και Φοίνικας – Εθνικός με πλεονέκτημα έδρας σε Ολυμπιακό και Σύρο.

– σε περίπτωση ήττας της Κηφισιάς  από την Λαμία με 3-0 ή 3-1  και νίκης της Σύρου με 3-2 ή ήττας του, τότε θα έχουμε τον Ολυμπιακό στους 53 βαθμούς, τον Εθνικό με την Κηφισιά στους 47 και την Σύρο στην καλύτερη περίπτωση στους 47 ή πιο κάτω. Ακόμα και στην τριπλή ισοβαθμία αλλά και στην διπλή, ευνοείται ο Εθνικός που υπερτερεί των άλλων δύο και ακολουθούν κατά σειρά Κηφισιά και Σύρος. Άρα η σειρά κατάταξης θα είναι: 1. Ολυμπιακός, 2. Εθνικός, 3. Κηφισιά, 4. Φοίνικας. Στα ημιτελικά