Καταγγέλλει ΕΠΟ για σεξιστική συμπεριφορά γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει Μουνtιάλ με βοηθό με την Κουρομπίλια

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Το Μουντιάλ γυναικών στον Καναδά πλησιάζει και δυο από τους προκριματικούς αγώνες θα έχουν «χρώμα» ελληνικό, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία επέλεξε δυο Ελληνίδες διαιτητές.

Συγκεκριμένα, η Θάλεια Μήτση με βοηθούς την πρώην διαιτητή του Συνδέσμου Θράκης Χρύσα Κουρουμπύλια και την Ανδρονίκη Νιώτη θα διευθύνουν τον αγώνα της Ιρλανδίας με την Γερμανία, ενώ η Ελένη Λαμπαδρίου με βοηθούς την Παναγιώτα Κουτσούμπου και την Ουρανία Φώσκολου θα σφυρίξει το παιχνίδια ανάμεσα στην Τσεχία και την Εσθονία.

Το παιχνίδι Ιρλανδία – Γερμανία θα διεξαχθεί στις 05 Απριλίου για τον 1ο προκριματικό όμιλο, ενώ το Τσεχία – Εσθονία θα γίνει στις 26/04 για τον 2ο προκριματικό όμιλο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώην… θρακιώτισσα Σούλα Κουρομπίλια, που είχε παίξει και ποδόσφαιρο στην Ροδόπη ’87 πριν γίνει διαιτητής, δεν θα βρεθεί για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα ως βοηθός της Θάλειας Μήτση.

Ωστόσο, αυτός θα είναι ο πρώτος αγώνας που θα συνεργαστούν μετά την διαρροή του εξωδίκου που φέρεται να έχει στείλει η Μήτση στην ΕΠΟ με κοινοποίηση και στην ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ, με  την οποία καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από αγώνες της Super League για… ρατσιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Θάλεια Μήτση υποστηρίζει ότι ενώ έχει κριθεί ικανή να διευθύνει διεθνείς αγώνες και ορίζεται μάλιστα σε τέτοιους από την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η ΕΠΟ αποφεύγει συστηματικά να την ορίζει σε αγώνες της Super League (κάτι που ως γνωστόν δεν ισχύει με την Κουρομπίλια).

Κάπως έτσι λοιπόν, η Θάλεια Μήτση τεκμηριώνει ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος της από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, καθώς υποστηρίζει ότι δεν ορίζεται σε αγώνες επειδή είναι… γυναίκα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μήτση είναι η παλαιότερη διεθνής «σφυρίχτρα» μας, καθώς διευθύνει  ματς εκτός Ελλάδας από το 2005, την ώρα που ο… παλιός Τάσος Κάκος είναι διεθνής από το 2008.

Πρόσφατα διηύθυνε τον τελικό του Algarve Cup (Γερμανία-Ιαπωνία 3-0) , που είναι το τρίτο σημαντικότερο τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου στον πλανήτη μετά το Μουντιάλ και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο ίδιο τουρνουά «σφύριξε» και τον εναρκτήριο αγώνα, μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, που ήταν ο τελικός του Μουντιάλ 2011 και Ολυμπιακών Αγώνων 2012. Έχει συμμετάσχει στο Μουντιάλ και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και παρόλα αυτά, δεν βρίσκεται στους ελληνικούς πίνακες, αν και οι επιδόσεις της είναι εφάμιλλες των ανδρών διαιτητών και οι βαθμολογίες της εξαιρετικές, όπως αναφέρει το gazzetta.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στην απόφαση να κινηθεί νομικά κατά της ΕΠΟ για σεξιστική συμπεριφορά φυσικά έχει να κάνει με τη στάση της Ομοσπονδίας προς το πρόσωπό της, αφού θεωρεί ότι αδικαιολόγητα μένει εκτός πινάκων από την ΚΕΔ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι παλιότερα έχουν υπάρξει σχόλια μέλους του Δ.Σ της Ομοσπονδίας που είχε δηλώσει δημοσίως:  «Βάλανε στους πίνακες νοικοκυρές», κι επίσης «γυναίκα διαιτητής δεν παίζει επαγγελματικά πρωταθλήματα σε όλον τον κόσμο, γιατί να υπάρχουν στην Ελλάδα; Δεν υπάρχουν άνδρες να παίξουν διαιτητές στη Σούπερ Λιγκ;».

Mε το θέμα ασχολήθηκε μέχρι και το BBC, το οποίο φιλοξένησε τον δικηγόρο της και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του World Service. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια, καθώς η Μήτση αποτελεί το πρώτο άτομο από το χώρο της διαιτησίας που αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα…