Τιμήθηκαν οι Θρακιώτες του 1821 στο… Μεσολόγγι

Σύσσωμοι οι Θρακιώτες, περίπου 400 άτομα, απέδειξαν τι σημαίνει ενότητα, επισκεπτόμενοι την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, προκειμένου να τιμήσουν τους προγόνους τους. Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, τελούνται διάφορες εκδηλώσεις με αυτή την αφορμή.
Έτσι, το Σάββατο το απόγευμα, στο Τρικούπειο πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, Ελευθέριο Χατζόπουλο, με θέμα «Η συμμετοχή των κατοίκων της Θράκης στην Επανάσταση του 1821». Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή με Θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και στις 11 το πρωί στον Κήπο των Ηρώων θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή και θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου των Θρακών.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Π. Κατσούλης, ο φιλοξενούμενος Δήμαρχος Πάφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Σεβαστός Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, Αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Κασσαβέτης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αρ. Καββάγιας, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και αρκετοί Μεσολογγίτες. 

Την εκδήλωση, αρχικά, χαιρέτησε η γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, Θεοδώρα Κακούλη, η οποία έκανε ιστορική αναδρομή για την Θράκη. Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εθνικής ενότητας και εθνικής συνείδησης, λέγοντας ότι σε τούτο τ’ αλωνάκι σφυρηλατήθηκαν αυτές οι έννοιες τότε που κυριαρχούσε το μίσος και το «διαίρει και βασίλευε» των Μεγάλων Δυνάμεων. Τότε η θυσία των προγόνων μας αποτέλεσε την βάση της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Έτσι και σήμερα, υπάρχει ανάγκη για εθνική ενότητα προκειμένου να απελευθερωθούμε. Ακόμη, τόνισε ότι η συνύπαρξη Μεσολογγιτών, Θρακιωτών και των αδερφών Κυπρίων στην συγκεκριμένη εκδήλωση είναι αφορμή για να δοθεί αυτό το μήνυμα ενότητας.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κύριος εισηγητής της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, κ.Ελευθέριος Χατζόπουλος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα ονόματα των προγόνων Θρακών που πολέμησαν στο Μεσολόγγι, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα, είναι θαμμένοι εδώ. Όπως ανέφερε, η στροφή προς τα κατορθώματα των προγόνων μας είναι μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ελεύθερη πατρίδα που μας παρέδωσαν. Παρακάτω, παρατίθεται μια μικρή περίληψη της αναφοράς του κ. Χατζόπουλου στα ιστορικά δεδομένα που μαρτυρούν την σχέση Θρακιωτών και Μεσολογγιτών. Έπειτα, τραγούδησε η χορωδία της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ» και ξεσήκωσε το κοινό με παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι Θράκες επιβεβαιώνοντας την ντομπροσύνη τους, δεν παρέλειψαν να τιμήσουν όσους στάθηκαν αρωγοί στην πραγματοποίηση της ανέγερσης Μνημείου στον Κήπο των Ηρώων. Έτσι, τίμησαν τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, τον ξεναγό Γιώργο Αποστολάκο, την συμπολίτισσά μας Βάσω Μπίσσα και τον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Απογόνων Γ. Ρεπάσο.

Ελευθέριος Χατζόπουλος: «Πολλοί Έλληνες της Θράκης από τα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς αναδείχτηκαν ως πνευματικές προσωπικότητες και άξιοι λειτουργοί της Εκκλησίας και της εθνικής παιδείας που στήριξαν την εθνική ιδέα και ενέπνευσαν την ηρωική απόφαση του αγώνα και της θυσίας.

Ο Θεόκλητος Πολυείδης, Αρχιμανδρίτης από την Αδριανούπολη, ήταν από τους πρώτους που ονειροπόλησε την Ανάσταση του Γένους και ήταν επικριτής της ραγιάδικης αντίληψης και πρωτεργάτης της αφύπνισης.  

Η Φιλική Εταιρία είχε απλώσει τα δίχτυα της σε όλη τη Θράκη. Η Κωνσταντινούπολη και η Αδριανούπολη ήταν τα κέντρα των Φιλικών. Η Φιλιππούπολη και η Αίνος το οικονομικό και πνευματικό κέντρο πάνω στο οποίο στερεώθηκε η επανάσταση. Εάν οι  Έλληνες  έμποροι της Δύσης και του Βορρά εκυοφόρησαν την επανάσταση του 21, και οι Έλληνες της Οδησσού την εγέννησαν, οι Ελληνες της Θράκης την θήλασαν, γράφει ο ιστορικός Ιωάννης  Φιλήμων .

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι Θράκες αγωνίζονται και θυσιάζονται στα πεδία των μαχών σε όλη την Ελλάδα, όπως το ζεύγος Αντώνης και Δόμνα Χατζηβισβίζη από την Αίνο και τόσοι άλλοι.

Στις μάχες του Μεσολογγίου αναφέρεται ο Θρακιώτης Καπετάν Καραγιώργης, φιλικός. Μια άλλη μορφή της Θράκης, είναι ο Γεννάδιος από την Συληβρία, ο οποίος περιέθαλψε τα διασωθέντα από την καταστροφή του Μεσολογγίου γυναικόπαιδα. Επαναστάτες Στενημαχίτες και Φιλιππουπολίτες με τις γυναίκες τους έλαβαν μέρος στην υπεράσπιση της πόλης του Μεσολογγίου και συμμετείχαν και στην ηρωική έξοδο όπως προκύπτει από το αρχείο των αγωνιστών του 21,στο από 3Φεβρουαρίου 1831 έγγραφο. Ο Παναγιώτης Μποχόρης από την Αδριανούπολη, ενώ ο ιερολοχίτης και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης, Κωνσταντίνος Ξενοκράτης, από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης διέθεσε ένα μέρος των χρημάτων του για την ανέγερση του Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου στο Μεσολόγγι.

Παιδιά Θρακιωτών αγωνιστών φοιτούν στην «ΠΑΛΑΜΑΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Μεσολογγίου όπως ο Οθων Κάρπου Παπαδόπουλος με αριθμό μητρώου 81/1844, 11/1845, 41/1846 και 57/1847. Ο πατέρας του και ο ίδιος αναπαύονται  στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου».

 

Πηγή:  http://www.aixmi-news.gr και http://aitoloakarnanianet.blogspot.gr

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/8kMSi8Y00BQ?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]