Τα άτοπα και τα παράδοξα του νέου εσωτερικού κανονισμού του Εθνικού

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Δέκα μέρες συμπληρώνει σε ισχύ ο νέος εσωτερικός κανονισμός στην ομάδα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία δεν έμεινε εσωτερικός αλλά… έγινε δημόσιος από την ίδια την ομάδα μέσω ανάρτησης στην επίσημη ιστοσελίδα της. Αξίζει λοιπόν μια δεύτερη ανάγνωση στις διατάξεις που προβλέπει για τους επαγγελματίες αθλητές βόλεϊ του συλλόγου.

Δεν είναι και λίγα τα περίεργα, τα πρωτότυπα, τα παράδοξα αλλά και τα… παράνομα που αναφέρονται. Σε αυτήν την ανάρτηση εστιάζουμε μόνο στο τμήμα που αφορά το τμήμα βόλεϊ, οι διατάξεις για το οποίο αναφέρονται σε ξεχωριστό παράρτημα και έχουν άμεση ισχύ όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με τον κανονισμό για τα υπόλοιπα τμήματα που έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την πρώτη Απριλίου.

Είναι προφανές ότι ορισμένες από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν υπαγορευθεί από τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά το επεισόδιο ανάμεσα στον Ανδρέα Ανδρεάδη και τους Σάκη Μουστακίδη – Γιάννη Τζίμα καθώς αλλά και όσα προηγήθηκαν με τον Σταύρο Κασαμπαλή (για να περιοριστούμε στις πιο γνωστές δημοσίως περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν). Συγκεκριμένα, στα άρθρα 2 και 3 των υποχρεώσεων των αθλητών, επισημαίνονται τα εξής, που προφανώς έχουν σχέσεις με τα ζητήματα που προέκυψαν με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, παλιότερα με τον Σταύρο Κασαμπαλή κλπ:

«2. Οι αθλητές οφείλουν και υποχρεούνται να έχουν σεβασμό σε προπονητή – Δ.Σ. – συναθλητές – φιλάθλους. Προσβολή με λόγια ή έργα τιμωρείται με απόφαση του Δ.Σ. με χρηματική ποινή από 30 € μέχρι 40% των μηνιαίων οδοιπορικών, ανάλογα με την επίπτωση της παράβασης.

3. Οι αθλητές υποχρεούνται να μην κρίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Τύπο αποφάσεις του Δ.Σ., τεχνικά θέματα αρμοδιότητας του προπονητή καθώς και να μην κατακρίνουν αθλητικές δυνατότητες και επιδόσεις συναθλητών τους. Απαγορεύεται ρητώς η κοινοποίηση εσωτερικών προβλημάτων που αφορούν το Σύλλογο σε ανθρώπους εκτός από το Δ.Σ. και τον προπονητή . Παράβαση τιμωρείται με χρηματικό ποσό από 30 € μέχρι 40% των μηνιαίων οδοιπορικών».

Αίσθηση προκαλεί επίσης η αυτονόητη αναφορά στο τμήμα των υποχρεώσεων του τμήματος προς τους αθλητές και το προπονητικό τιμ ότι «στη διάρκεια της περιόδου μπορούν να προστεθούν στη βασική 12άδα και άλλοι αθλητές εφ” όσον επιδείξουν ζήλο και ικανότητες, με πρόταση του προπονητή και απόφαση του Δ.Σ.», θαρρείς και χρειάζεται η γνώμη των αθλητών ή οποιονδήποτε άλλων παραγόντων για τις μεταγραφικές κινήσεις ή τους τυχόν προβιβασμούς παικτών από το εφηβικό στις οποίες θα θελήσει προχωρήσει η ομάδα. Είναι προφανές ότι το άρθρο αυτό υπαγορεύτηκε μετά την υπόθεση Κασαμπαλή και τα όσα ακολούθησαν με την υπογραφή – ερχομό Αγγελόπουλου στον Εθνικό.

Ακόμα, στο άρθρο 4 του παρόντος κεφαλαίου γίνεται γνωστό ότι «οι αθλητές δικαιούνται άδεια 2 εβδομάδων ετησίως σε διάστημα που η ομάδα δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις. Οιαδήποτε άλλη άδεια απουσίας, πλην περιόδων συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα, χορηγείται με απόφαση του Δ.Σ». Πρόκειται για διάταξη που περιορίζει κατά πολύ τα όσα προβλέπει η… ελληνική εργατική νομοθεσία και κατά συνέπεια, μάλλον κρίνεται ανεφάρμοστη – αν και στην πράξη είναι προφανές ότι χρόνος για διακοπές που δίνεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αίσθηση ακόμα προκαλεί η διευκρίνιση ότι «η καθυστέρηση καταβολής μηνιαίων οδοιπορικών – πριμ λόγω οικονομικών δυσχερειών (ρευστότητα) δεν απαλλάσσει τους αθλητές από τις υποχρεώσεις τους».

Από εκεί και πέρα, θεσπίζονται πριμ για τους αθλητές που θα κληθούν για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδος, αλλά και στη λήξη της περιόδου, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της χρονιάς – ο οποίος δεν ορίζεται ποιος είναι. Οποιαδήποτε (αδικαιολόγητη) απουσία ή καθυστέρηση προσέλευσης σε προπόνηση «τιμωρείται με χρηματική ποινή ίση με το 1/120 των ετησίων αποδοχών του αθλητή», ενώ αίσθηση προκαλεί ότι τιμωρείται χωρίς να θεσπίζεται παραθυράκι ακόμα και η… δικαιολογημένη απουσία με το μισό του προαναφερθέντος ποσού. Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένας παίκτης έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο και απουσιάσει, βάσει κανονισμού, ακόμα και δικαιολογημένος να είναι, πρέπει να τιμωρηθεί με πρόστιμο, που ανέρχεται στο μισό της αδικαιολόγητης απουσίας, δηλαδή στο 1/240 των ετήσιων αποδοχών του. Πρόκειται για ένα ακόμα σημείο που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη.

Τέλος, στον εσωτερικό κανονισμό τονίζεται ιδιαίτερα ότι «οι αμειβόμενοι πετοσφαιριστές του Συλλόγου πρέπει να προσέχουν την εξωαγωνιστική τους συμπεριφορά γιατί αποτελούν πρότυπο για την αθλητική κοινωνία του τόπου», και στο πλαίσιο αυτό «δεν επιτρέπεται η χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές του τμήματος», «υποχρεούνται να φορούν την στολή την οποία αποφασίζει ο σύλλογος», «οφείλουν να διατηρούν καθαρό το χώρο των αποδυτηρίων και να μην καπνίζουν» και τέλος, «υποχρεούνται την παραμονή των εντός έδρας αγώνων να βρίσκονται στα σπίτια τους το αργότερο την 12 βραδινή της ημέρας εκείνης».

 

-)   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ