Ανάλυση: Η βαθμολογία στα πλέι οφ με Πανθρακικό, αν δεν αδειοδοτηθεί ο ΠΑΟ

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Δημήτρης Μπακιρτζής

–  Τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος της Super League, όλα δείχνουν να έχουν ξεκαθαρίσει αναφορικά με την συμμετοχή των ομάδων στα πλει οφ. Αν όμως κάποια ομάδα δεν καταφέρει να πάρει την περίφημη αδειοδότηση, όπως για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός πέρυσι, τότε βάσει της απόφασης της Super League δεν θα συμμετάσχει και κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για τον έκτο της βαθμολογίας, που αυτή τη στιγμή είναι ο Πανθρακικός. Πώς όμως θα διαμορφωθεί τότε η βαθμολογία;

Αυτή τη στιγμή οι τέσσερις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, οι οποίες όλες νίκησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, εφόσον το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν αυτή την αγωνιστική, τότε η βαθμολογία στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ θα ξεκινούσε ως εξής:

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1. ΠΑΟΚ 2
2. Ατρόμητος 2
3. Παναθηναϊκός 1
4. Αστέρας Τρ. 0

 

Η βαθμολογία των πλέι οφ διαμορφώνεται ως εξής: Η διαφορά βαθμών του 1ου, του 2ου και του 3ου από τον 4ο διαιρείται δια του 5 και το άθροισμα στρογγυλοποιείται και δίνει τη συγκομιδή κάθε ομάδας.

Κατά συνέπεια, στο υποθετικό πάντα σενάριο που δεν πάρει αδειοδότηση πχ ο Παναθηναϊκός (τον αναφέρουμε επειδή υπάρχει αυτή η συζήτηση, ακόμα και οι ίδιοι οι παράγοντές του την συντηρούν όταν κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν και εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα λάβει τελικά το τριφύλλι την άδεια, κάτι που έκαναν όμως και πέρυσι με τα γνωστά αποτελέσματα που έφεραν την Skoda Ξάνθη στην Ευρώπη), τότε μπαίνει στο κόλπο, εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα, ο έκτος της βαθμολογίας που αυτή τη στιγμή είναι ο Πανθρακικός. Στην περίπτωση αυτή, πάντα αν το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν σήμερα και υπό την προϋπόθεση ότι ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει αδειοδότηση, ενώ παίρνει ο Πανθρακικός και όλοι οι υπόλοιποι τρεις που είναι επάνω του και έλαβαν και πέρυσι εκπροσωπώντας μας στην Ευρώπη, η βαθυμολογία διαμορφώνεται ως εξής:

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1. ΠΑΟΚ 4
2. Ατρόμητος 4
3. Αστέρας Τρ. 3
4. Πανθρακικός 0

 

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος αυτού του μίνι πρωταθλήματος των πλέι οφ, ο πρώτος θα εξασφαλίσει έξοδο στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δεύτερος θα πάρει το καλό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, δηλαδή κατευθείαν θα παίξει στα πλέι οφ δίνοντας ένα διπλό παιχνίδι για την πρόκριση στους ομίλους. Ο τρίτος θα μπει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο (τον αντίστοιχο στον οποίο αγωνίστηκε πέρυσι η Ξάνθη με την Σταντάρ Λιέγης και ο Αστέρας Τρίπολης που αποκλείστηκε από την Ραπίντ Βιέννης). Ο τέταρτος και τελευταίος, με πολλές πιθανότητες να είναι ο Πανθρακικός, θα εξασφαλίσει έξοδο στην Ευρώπη από νωρίς τον Ιούλιο και τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ (τον αντίστοιχο που αγωνίστηκε πέρυσι η Ξάνθη και απέκλεισε την Λίνφιλντ).

Τα δεδομένα θα ανατραπούν εκ νέου λόγω του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού εάν το κατακτήσει ο ΠΑΟΚ, αυτόματα παίρνει το “καλό” εισιτήριο για το Europa League. Εάν το κατακτήσει ο ΟΦΗ, τότε ο τέταρτος των πλέι οφ μένει εκτός Ευρώπης. Αν το πάρει ο Ολυμπιακός που έχει κατακτήσει και το πρωτάθλημα δεν αλλάζει κάτι, ούτε αν το κατακτήσει ο Παναθηναϊκός, υπό την προϋπόθεση πάντα του σεναρίου ότι δεν έχει λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τις αρμόδιες επιτροπές.

Υπενθυμίζεται ότι από τη φετινή σεζόν 2013 – 2014, για να πάρει μέρος στα πλέι οφ μία ομάδα, οφείλει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την αδειοδότηση της από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Διαφορετικά, αποκλείεται και τη θέση παίρνει η αμέσως επόμενη στη βαθμολογία, εφόσον έχει αδειοδοτηθεί και αυτή και ούτω καθεξής. Η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων των ΠΑΕ της Superleague λήγει στις 31 Μαρτίου, οπότε με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας θα ανακοινωθούν οι αδειοδοτημένοι.