Αποκάλυψη: Στην ΟΥΕΦΑ η ρατσιστική καταγγελία από Μπονγκ κατά της Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Την θυμάστε την καταγγελία του καμερουνέζου Μπονγκ του Ολυμπιακού, που κατήγγειλε ρατσιστική αντιμετώπιση από μερίδα φίλων της Ξάνθης στον αγώνα που φιλοξενήθηκε στα Πηγάδια;

Ήταν μια καταγγελία που έκανε ο ίδιος ο παίκτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έσπευσε να υιοθετήσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά ουδέποτε απασχόλησε τις διάφορες αρχές, ούτε είδαμε κάποια απάντηση από την επίσημη ΠΑΕ ή από τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών της, είτε διάψευσης είτε έστω καταδίκης εάν και εφόσον φυσικά η καταγγελία ευσταθεί.

Λοιπόν, η καταγγελία μπορεί να μην απασχόλησε κανέναν σχεδόν στην Ελλάδα, πέρα από τα ΜΜΕ εκείνο το βράδυ, αλλά από ό,τι φαίνεται έφτασε στην ΟΥΕΦΑ. Στο ThrakiSportS έφτασε η έκθεση της FARE, της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης που αποτελεί επίσημο συνεργάτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και έχει ως αντικείμενο την καταγραφή ρατσιστικών περιστατικών στα γήπεδα.

Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε, λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού που γιορτάστηκε την 21η Μαρτίου, στην έκθεση που εστάλη στην ΟΥΕΦΑ από την FARE και αναφέρεται σε περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως στα γήπεδα το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, δυστυχώς συμπεριελήφθη εξαιτίας αυτής της καταγγελίας του Μπονγκ και η ομάδα της Skoda Ξάνθη.

Μόλις δύο περιστατικά καταγράφονται στον Ιανουάριο, ένα που αφορά συνέντευξη του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή της Πολωνίας Γιάνους Βόιτσικ και το περιστατικό των Πηγαδίων, για το οποίο αναφέρεται:

“26 January 2014 – Greek Superleague: Skoda Xanthi v Olympiacos FC

Monkey chants from a group of Skoda Xanthi fans targeted Olympiacos Cameroonian player Gaëtan Bong.

The player reported the incident at the end of the match”.

Σε ελεύθερη μετάφραση, αφού αναφέρεται η ημερομηνία, η διοργάνωση της Σούπερ Λίγκας και ο αγώνας, αναφέρεται: “Κραυγές πιθήκων από μια ομάδα οπαδών της Skoda Ξάνθη με στόχο τον Καμερουνέζο παίκτη του Ολυμπιακού Γκαετάν Μπονγκ. Ο παίκτης ανέφερε το περιστατικό μετά το τέλος του αγώνα”.

Στην ίδια έκθεση αναφέρονται άλλα 14 περιστατικά στην διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου, από αγώνες στην… Μαλαισία, το Μεξικό, το Περού, την Κροατία μέχρι και περιστατικά στην γερμανική Μουντεσλίγκα, στο ισπανικό Κόπε ντελ Ρέι, ακόμα και στο Τσάμπιονς Λιγκ και τον αγώνα της Γαλατάσαράι με την Τσέλσι κατά την διάρκεια της οποίας οπαδοί των Άγγλων φέρονται να καταφέρθηκαν ισλαμοφοβικά εναντίον φιλάθλων της τουρκικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας καταγγελίας της FARE για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Άντερλεχτ, επιβλήθηκε τιμωρία και ζητήθηκε να μείνουν κλειστές συγκεκριμένες θύρες στον αγώνα με την Μάντσεστερ, ενώ μόλις το μεσημέρι η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε ότι θα μείνουν κλειστές συγκεκριμένες θύρες και του Αλιάνζ Αρίνα στον αγώνα με την Μάντσεστερ για ομοφοβικό πανό των οπαδών της βαυαρικής ομάδας.

Δεν εκτιμάται ότι εξαιτίας της αναφοράς της FARE μπορεί να τιμωρηθεί η Ξάνθη, αλλά από την στιγμή που συμπεριελήφθη σε έκθεση, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική γιατί μπορεί να βρεθεί μπροστά σε απρόοπτες καταστάσεις σε περίπτωση που επαναληφθούν τέτοια γεγονότα (ή έστω καταγγελίες), ιδίως σε ενδεχόμενο που η Skoda εξασφαλίσει ξανά έξοδο στην Ευρώπη και αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 
-)  ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΝΓΚ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
-)  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
-)  ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ