Αποκάλυψη σοκ: Μαχητές Τζιχάντ πάνε στη Συρία μέσω της Θράκης μας

Από το συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων περνούν με προορισμό τη Συρία αραβικής καταγωγής υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, που μετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ. Την 26η Ιανουαρίου συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Κήπων στον Εβρο, Γάλλος υπήκοος 44 ετών που προσπάθησε να μεταφέρει εκτός Ελλάδας πολεμικό υλικό κρυμμένο μέσα σε φορτηγό. Στο ίδιο όχημα επέβαινε (και συνελήφθη) 33χρονος Ρώσος υπήκοος. Στην κατοχή των δύο οι Ελληνες αστυνομικοί βρήκαν πτυσσόμενα στιλέτα, ξιφολόγχες, τσεκούρια, κροτίδες και σκοπευτικές διόπτρες νυκτός.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 44χρονος Γάλλος κατάγεται από την Τσετσενία και έχει πολεμήσει στο πλευρό ισλαμιστών αυτονομιστών ενάντια στις δυνάμεις Ασφαλείας της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια είχε καταφύγει στη Γαλλία, όπου εκτός από πολιτικό άσυλο κατάφερε να αποκτήσει και γαλλική υπηκοότητα (και άρα διαβατήριο). Από την έρευνα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασφαλείας προέκυψε ότι το Ι.Χ. φορτηγό στο οποίο επέβαινε μαζί με τον 33χρονο Ρώσο συνεργό του ανήκε σε άτομο που κατάγεται από την Τσετσενία και ζει μόνιμα στη Νορβηγία καθώς και ότι προορισμός του 44χρονου ήταν η Συρία. Εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων επρόκειτο να παράσχει υποστήριξη ή ακόμα και να αναλάβει επιχειρησιακή δράση στο πλευρό της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL – Islamic State in Iraq and the Levant).

Πρόκειται για οργάνωση τζιχαντιστών – «φράξια» της Αλ Κάιντα, που πρωτοεμφανίστηκε στο Ιράκ (αρχικά ήταν γνωστή ως «Αλ Κάιντα στο Ιράκ») και σήμερα διαθέτει ενεργούς πυρήνες σε Ιράκ και Συρία. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή, αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας (πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι προορισμός του 44χρονου ήταν η Συρία) ερεύνησαν και το ενδεχόμενο οι δύο Τσετσένοι ισλαμιστές να κατευθύνονταν στο Σότσι της Ρωσίας, όπου επρόκειτο, τότε, να φιλοξενηθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πηγή της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι οι αραβικής καταγωγής Ευρωπαίοι υπήκοοι που κατευθύνονται στη Συρία εισέρχονται στην Ελλάδα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ή το Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ελλάδας – Βουλγαρίας και εξέρχονται από τον Εβρο. «Οι περισσότεροι έχουν νόμιμα ευρωπαϊκά διαβατήρια και άρα μπορούν να μετακινούνται εύκολα εντός των χωρών της Ζώνης Σένγκεν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πάντως πηγή αποκάλυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι αραβικής καταγωγής ταξιδιώτες διέρχονται με πρόσχημα ότι είναι μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Για παράδειγμα, υπάλληλος του τελωνείου Κήπων Εβρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Κ» ότι «κάθε περίπου δύο μήνες διασχίζουν τα σύνορα προς την Τουρκία Ευρωπαίοι ή και Σύροι υπήκοοι που μεταφέρουν ασθενοφόρα ή και φαρμακευτικό υλικό στη Συρία». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι συνελήφθη στο τελωνείο Αλεξανδρούπολης άνδρας συριακής καταγωγής με γνήσιο διαβατήριο από τη Μ. Βρετανία, ο οποίος μετέφερε στη Συρία δεκάδες μάσκες Ατομικού Ραδιοβιοχημικού Πολέμου (Α.ΡΒΧ.Π).

Συχνές είναι, παράλληλα, και οι συλλήψεις Σύρων υπηκόων που προσπαθούν να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους χρησιμοποιώντας πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια. Στις 20 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, συνελήφθη στους Κήπους 28χρονος Σύρος καθώς κατά τη διάρκεια του ελέγχου έδειξε στους αστυνομικούς διαβατήριο που ανήκε σε άλλο άτομο. Παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε την 3η Φεβρουαρίου με τη σύλληψη 36χρονου υπηκόου Καμερούν, που κατά την έξοδό του από τη χώρα έδειξε στους Ελληνες αστυνομικούς πλαστά χαρτιά (ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης) των βελγικών αρχών, ενώ και την 22α Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί στους Κήπους είχαν προχωρήσει στη σύλληψη 47χρονου υπηκόου Ιράκ που έφερε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κυπριακών αρχών. «Σε αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές έχουμε να κάνουμε με ισλαμιστές “μαχητές” που είτε είναι διωκόμενοι είτε δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους» είναι το σχόλιο υψηλόβαθμου αξιωματικού με έδρα τον νομό Εβρου.

Το όλο θέμα απασχολεί τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συζητήθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

 

Πηγή:  http://www.kathimerini.gr