Ποινική δίωξη για τρεις προέδρους της ΕΠΟ και ένα μέλος του ΔΣ από Θράκη

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στους τρεις προέδρους της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, Σοφοκλή Πιλάβιο και Βασίλη Γκαγκάτση και σε άλλα 23 μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας από το 2006 έως το 2011, τα οποία συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. που αφορούσαν το θέμα της “κάρτας υγείας”. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα 23 μέλη του Δ.Σ. δεν περιλαμβάνονται αυτά των προέδρων των ΕΠΣ Θράκης Μάνου Γαβριηλίδη και ΕΠΣ Έβρου Χρήστου Καραβασίλη καθώς εξελέγησαν το 2012, αλλά περιλαμβάνεται αυτό του Ξανθιώτη ταμία της ΕΠΟ την επίμαχη περίοδο Γιώργου Γκιρτζίκη.

Η δίωξη βασίζεται στο ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να ζημίωσαν την Ομοσπονδία με το ποσό των 9,7 εκατ. ευρώ. Κάτι που αντιστοιχεί σε μετρήσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά δεν έγιναν, και για τις οποίες η ΕΠΟ είχε επιχορηγηθεί από την UEFA με 1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Contra, για το πρόγραμμα της κάρτας υγείας φέρονται να έχουν δαπανηθεί περίπου 14 εκατ. ευρώ για εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν παρά ελάχιστες.

Στις 22/09/2005 η ΕΠΟ υπέγραψε με την εταιρία OPEDEC σύμβαση, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος, καθώς και κέντρων υγείας σε κάθε Ένωση-μέλος της ΕΠΟ με τον έλεγχο της υγείας των ποδοσφαιριστών.

Η εταιρία OPEDEC απορροφήθηκε από την εταιρία PC Systems, με την οποία η ΕΠΟ υπέγραψε νέα σύμβαση στις 19/11/2010. Ωστόσο, το σύστημα ελέγχου της υγείας των αθλητών ουδέποτε προχώρησε και η ΕΠΟ οδηγήθηκε στην καταγγελία της σύμβασης το 2013 και έκτοτε βρίσκεται με την εταιρία στα δικαστήρια.

Παράλληλα, ασχολήθηκε και η δικαιοσύνη με το να διερευνήσει τους χειρισμούς των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ για το θέμα αυτό, καταλήγοντας στην άσκηση διώξεων.