Γ’ Εθνική: Όλα όσα έγιναν στη νίκη τίτλου της Ασπίδας επί του Ανατόλια

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Τεράστιας σημασίας νίκη πέτυχε η ομάδα της Ασπίδας Ξάνθης στο κατάμεστο κλειστό «Χριστίνα Χριστοδούλου» του Ευμοίρου με 75-60 επί του Ανατόλια στο ντέρμπι κορυφής της κατηγορίας, με την ομάδα της Ξάνθης με αυτή την νίκη να πιάνει κορυφή και να ονειρεύεται δικαιολογημένα άνοδο στην Β’ Εθνική.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα για το Ανατόλια, που φιγουράρει πλέον στην δεύτερη θέση αλλά έχει έναν αγώνα λιγότερο, αφού έχει εκτίσει το ρεπό του. Κοινώς, χρειάζεται μια ακόμα ήττα για να χάσει την πρωτιά και να την πάρει η Ασπίδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι Ξανθιώτες θα είναι αλάνθαστοι, αλλά το Ανατόλια έχει δύσκολο πρόγραμμα και μεταξύ άλλων θα έρθει και στην Κομοτηνή. Το σημαντικό πάντως είναι ότι καλύφθηκε η διαφορά των εννιά πόντων στο παιχνίδι του πρώτου γύρου και ότι η Ασπίδα έκανε σημαντικό βήμα ανόδου στην Β’ Εθνική, αν και νεοφώτιστη.

Το ματς ήταν ντέρμπι για περίπου 23 λεπτά, μιας και όταν ανέβασαν ρυθμό οι παίκτες της Ασπίδας, οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν αλλά αν δεν χαλάρωναν στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι, η διαφορά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην πρώτη περίοδο οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο – πόντο με το 17-17 στην λήξη της περιόδου να τα λέει όλα. Και στην δεύτερη περίοδο οι δύο ομάδες πήγαιναν σε κοντινά σκορ, και μόλις κάποια ξέφευγε λίγο, η αντίδραση από την άλλη πλευρά ήταν άμεση. Όλα αυτά μέχρι το τελευταίο λεπτό οπού με καλάθια των Δενδρινού και Κουτσογιάννη η ομάδα της Ξάνθης έκλεισε το ημίχρονο με την μεγαλύτερη διαφορά, μέχρι εκείνη την ώρα, για το 35-30.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα των δύο ομάδων ήταν πλήρως αντίθετη. Χάρη στην τρομερή απόδοση που έπιασαν οι παίκτες της Ασπίδας με εξαιρετικές επιλογές σε άμυνα και επίθεση, όχι μόνο εγκλώβισαν τα ατού της Ανατόλιας αλλά «ανάγκασαν» και στον κόσμο που βρισκόταν στο γήπεδο να σηκωθούν ουκ ολίγες φορές από την θέση του για να πανηγυρίσουν κάποιο σημαντικό καλάθι, φτάνοντας με το τέλος της περιόδου στο εντυπωσιακό 59-44. Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες της Ασπίδας συνέχισαν σε υψηλούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι τα 4 λεπτά για το τέλος, οπού υπήρχε και η σχετική χαλάρωση, φτάνοντας στην σπουδαία νίκη με 75-60 που φέρνει την Ασπίδα στην κορυφή του πρωταθλήματος οκτώ στροφές πριν το τέλος.

Πλέον η ομάδα της Ξάνθης βλέπει ακόμη μια δύσκολη αναμέτρηση να ακολουθεί πριν το ρεπό της με την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ιωνικό Ιωνίας, με το “όλε” και τα έξαλλα πανηγύρια με το τέλος του αγώνα να δείχνουν το πόσο πολύ θέλουν οι παίκτες να οδηγήσουν την ομάδα στην Β’ Εθνική.

Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι Παπαδόπουλος και Παπανικολάου.

Δεκάλεπτα: 17-17, 35-30 (ημίχρονο), 59-44, 75-60 (τελικό αποτέλεσμα)

ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ (Δ. Παναγιωτόπουλος): Δενδρινός 22(3), Οικονόμου, Σταμπουλής 8(2), Στεφανίδης  8, Καραμπέκης  8, Γρούδος  6,  Κουτσογιάννης  21(3), Λιβησιανός, Κωττάκης, Τατάρης, Κουμπάνης, Πέτς  8

ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ. Τσούρμας):  Παυλέας, Τζουβάρας  16(1), Τριανταφυλλίδης  11, Παναγιωτίδης, Μουτσιαράς  13, Βργίνης  2, Χαντζίδης  10, Θώμος  8(1), Καραμανώλης, Γκουτσίδης, Ζαφειρούδης, Κουφός