Ανάλυση Contra: Κινδυνεύει η Ξάνθη με υποβιβασμό; Όλη η μάχη της σωτηρίας…

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Μελίνα Ντισλιάν

–  Εννέα αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, έχει φουντώσει η μάχη για την παραμονή στο πρωτάθλημα της Super League. Ποιος κινδυνεύει περισσότερο και ποιος όχι; 

To Contra πριν λίγες ημέρες παρουσίασε ένα θέμα με την μάχη της σωτηρίας για τις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι να πέσει η αυλαία της κανονικής περιόδου της εφετινής Super League.

Το άρθρο ασχολήθηκε με τις ομάδες που δεν έχουν φτάσει ακόμα τους 30 βαθμούς θεωρώντας ότι αυτές που τα έχουν καταφέρει ήδη, δύσκολα θα κινδυνεύσουν. Αν πάλι τα βαθμολογικά δεδομένα αλλάξουν άρδην τις επόμενες αγωνιστικές, δηλώνει ότι θα επανέλθει. Πάμε να δούμε ανά ομάδα λίγα λόγια και το πλήρες πρόγραμμα ως το τέλος του πρωταθλήματος:

 

Skoda Ξάνθη (Βαθμοί: 29)

Πρόγραμμα: Ατρόμητος (εκτός), Λεβαδειακό (εντός), Αστέρα Τρίπολης (εντός), Παναιτωλικό (εκτός), Πανιώνιο (εντός), Βέροια (εκτός), Πλατανιά (εντός), ΟΦΗ (εκτός), Παναθηναϊκό (εντός)

Βατό σχετικά το πρόγραμμα για τους ακρίτες οι οποίοι όμως δεν πείθουν καθόλου με το αγωνιστικό τους πρόσωπο εδώ και πολύ καιρό. Εχουν έξι παιχνίδια μέσα στην Ξάνθη και μόλις τέσσερα μακριά από αυτήν, το πρόβλημα είναι όμως ότι εκτός παίζουν σε δύσκολες έδρες (Παναιτωλικό, ΟΦΗ, Ατρόμητο). Σιγουρά θα χρειαστεί προσπάθεια και σαφής αγωνιστική βελτίωση έτσι ώστε η Ξάνθη να παραμείνει στην κατηγορία, αν και υπήρξε βαθιά ανάσα το γκολ του Γούτα το περασμένο Σάββατο.

 

ΑΕΛ Καλλονής (Βαθμοί: 29)

Πρόγραμμα: Παναιτωλικό (εντός), Πανιώνιο (εκτός), Βέροια (εντός), Πλατανιά (εκτός), ΟΦΗ (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), ΠΑΟΚ (εκτός), Πανθρακικό (εντός), Εργοτέλη (εκτός).

Θεωρητικά οι νεοφώτιστοι Λέσβιοι εκκινούν από καλύτερη θέση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή. Δεν πρέπει όμως κανείς να ξεχνάει ότι η Καλλονή παίζει ουσιαστικά όλα τα παιχνίδια της εκτός έδρας, γεγονός που μπορεί στο τέλος να στοιχίσει και σε κούραση και σε βαθμούς. Πρακτικά πάντως η ομάδα του Μαντζουράκη με 5-6 βαθμούς ακόμα φτάνει στο στόχο της σωτηρίας χωρίς να χρειαστεί να περιμένει τις τελευταίες αγωνιστικές.

 

 

Λεβαδειακός (Βαθμοί: 27)

Πρόγραμμα: Αστέρα (εντός), Ξάνθη (εκτός), Παναιτωλικό (εντός), Πανιώνιο (εκτός), Βέροια (εντός), Πλατανιά (εκτός), ΟΦΗ (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός)

Δύσκολα τα πράγματα για τους Βοιωτούς οι οποίοι αφενός παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες στα εκτός έδρας παιχνίδια τους και αφετέρου έχουν πολύ δύσκολο πρόγραμμα, κυρίως στις εντός έδρας αναμετρήσεις του. Ειδικά το φινάλε με παιχνίδια κόντρα σε ΟΦΗ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ θα είναι φωτιά για τον Λεβαδειακό ο οποίος αν μέχρι τότε δεν έχει εξασφαλιστεί, θα καρδιοχτυπήσει.

 

Πανιώνιος (Βαθμοί: 27)

Πρόγραμμα: Απόλλωνα (εκτός), Καλλονή (εντός), Ατρόμητο (εκτός), Λεβαδειακό (εντός), Ξάνθη (εκτός), Παναιτωλικό (εντός), Αστέρα (εντός), Βέροια (εκτός), Πλατανιά εντός

Από τις ομάδες που κινδυνεύουν ο Πανιώνιος έχει σαφώς το πιο βατό πρόγραμμα. Θα βγει μόλις δύο φορές εκτός Αθηνών (για τα παιχνίδια με Ξάνθη και Βέροια) ενώ έχει ήδη βγάλει Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Αρη και ΟΦΗ. Το πρόβλημα για τον Ιστορικό είναι απλώς να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή του και την ηρεμία στα αποδυτήρια έτσι ώστε να έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό είναι και το πολύ δύσκολο κομμάτι του πράγματος για μία ομάδα που ώρες ώρες φαντάζει ως πλοίο ακυβέρνητο.

 

Απόλλων Σμύρνης (Βαθμοί: 25)

Πρόγραμμα: Πανιώνιο (εντός), Βέροια (εκτός), Πλατανιά (εντός), ΟΦΗ (εκτός), Παναθηναϊκό (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), Πανθρακικό (εκτός), Εργοτέλη (εντός), Ολυμπιακό (εκτός)

Μέχρι στιγμής ο Απόλλων δείχνει πνεύμα μαχητή και συλλέγει βαθμούς εντός και εκτός, γεγονός που τον βοήθησε να βάλει ομάδες κάτω από τον ίδιο στη βαθμολογία. Το πρόγραμμα όμως κρύβει μεγάλες δυσκολίες. Εχοντας παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εκτός και με τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη, η ελαφρά ταξιαρχία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις αναμετρήσεις με τις ομάδες χωρίς το μεγάλο ειδικό βάρος για να πάρει ακόμα 10-11 πόντους και να περάσει το ψυχολογικό όριο των 35.

 

Πλατανιάς  (Βαθμοί: 22)

Πρόγραμμα: Αρη (εντός), ΠΑΣ (εντός), Απόλλωνα (εκτός), Καλλονή (εντός), Ατρόμητο (εκτός), Λεβαδειακό (εντός), Ξάνθη (εκτός), Παναιτωλικό (εντός), Πανιώνιο (εκτός)

Σε μειονεκτική θέση οι Κρητικοί, μπορούν όμως να αισιοδοξούν αφού το τιμόνι τους σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή το ανέλαβε ένας έμπειρος και καθ΄όλα άξιος καπετάνιος, ο Αγγελος Αναστασιάδης. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας αλλά ο Πλατανιάς μπορεί να ισχυριστεί ότι αν πάρει τα παιχνίδια στην έδρα του μπορεί να αφήσει τον εφιάλτη του υποβιβασμού σε άλλους.

 

Βέροια  (Βαθμοί: 20)

Πρόγραμμα: ΠΑΣ (εκτός), Απόλλωνα (εντός), Καλλονή (εκτός), Ατρόμητος (εντός), Λεβαδειακό (εκτός), Ξάνθη (εντός), Παναιτωλικό (εκτός), Πανιώνιο (εντός), Αστέρα Τρίπολης (εντός)

Ολα της σωτηρίας δύσκολα για τη Βέροια. Δεν είναι μόνο το μάλλον δύσκολο πρόγραμμα, ειδικά τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές, αλλά και το γεγονός ότι οι Μακεδόνες έχουν μαζέψει μέχρι στιγμής μόλις 20 πόντους δείχνοντας χαρακτηριστικές αδυναμίες, κυρίως στην άμυνα. Πως να μαζέψουν 14-15 στα επόμενα 10 παιχνίδια;

 

Άρης (Βαθμοί: 18)

Πρόγραμμα: Πλατανιά (εκτός), ΟΦΗ (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), Πανθρακικό (εκτός), Εργοτέλη (εντός), Ολυμπιακό (εκτός), Αστέρα Τρίπολης (εκτός), ΠΑΣ (εντός)

Πορεία…πρωταθλητισμού θα πρέπει να κάνει ο Αρης στις τελευταίες 9 αγωνιστικές για να αποφύγει το μοιραίο. Εχοντας μόλις 18 βαθμούς μέχρι τώρα, η ομάδα του Σούλη θα παίξει εκτός με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, εντός με τον ΠΑΟΚ και ΟΦΗ ενώ θα ταξιδέψει και στην Τρίπολη για να αντιμετωπίσει τον Αστέρα. Πολύ δύσκολη αποστολή για ένα σύνολο που μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει.