Αφιέρωμα: Πρώην παίκτες της Ξάνθης που έγιναν…. προπονητές της

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Μελίνα Ντισλιάν

–  Μάουρερ ήταν και πάει….!!!! Η νέα ήττα της Ξάνθης στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά από τον ΠΑΣ Γιάννινα, έφερε πάλι ανακατατάξεις στον πάγκο των Θρακιωτών, με τον Ράινερ Μάουρερ να φεύγει και τον Νίκο Κεχαγιά να έρχεται. Για την ακρίβεια….  να ξαναέρχεται. Ο εν λόγω τεχνικός αποτελεί τον πέμπτο συνολικά παλαίμαχο παίκτη της Ξάνθης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα πρώτου προπονητή στην ομάδα που αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά.

 

Τόσο ο ίδιος όσο και οι Νίκος Καραγεωργίου, Παναγιώτης Γκουτσίδης, Νίκος Παπαδόπουλος και Μαρίνος Ουζουνίδης, ακολούθησαν τη διαδρομή αυτή και το μόνο που απομένει είναι να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά, η νέα συνεργασία του 44χρονου τεχνικού, με την ομάδα που αναδείχθηκε σαν παίκτης. Το ThrakiSportSκάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και στους ποδοσφαιριστές της Skoda, που ανέλαβαν τα ηνία του προπονητή, θυμίζοντας στους φιλάθλους τις ένδοξες μέρες τους… 

 

Η αρχή είχε γίνει το 1999, με τον Νίκο Καραγεωργίου να γίνεται ο πρώτος παλαίμαχος παίκτης των Θρακιωτών που αναλάμβανε το ρόλο του προπονητή, μετρώντας πέντε συναπτά έτη στον πάγκο, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ παραμονής τεχνικού στη Ξάνθη. Ο 51χρονος πλέον Νίκος Καραγεωργίου, πιστώνεται την έξοδο της Ξάνθης στην Ευρώπη (πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας), γεγονός που μέχρι σήμερα κάνει τους πάντες να πίνουν νερό στο όνομά του. Στην δεύτερη απόπειρα, ήρθε και η πρώτη νίκη και η πρώτη πρόκριση στην Ευρώπη! Έτσι, μπορεί η δεύτερη απόπειρα του στη Ξάνθη πριν από λίγους μήνες να μην είχε το αίσιο τέλος που όλοι θα περίμεναν (θυμάστε… την ήττα από τον Ολυμπιακό και την απόλυση του από το ημίχρονο ουσιαστικά του αγώνα), ωστόσο το έργο του δεν το ξεχνάει κανείς. 

Από το 2004 και μετά, όταν και αποχώρησε ο Καραγεωργίου, έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια έτσι ώστε ένα δικό της παιδί να αναλάβει και πάλι ρόλο προπονητή. Τον Μάρτιο του 2007 ο Νίκος Κεχαγιάς γίνεται ο δεύτερος παλαίμαχος παίκτης της Ξάνθης προκρίνεται από τη διοίκηση. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο 44χρονος τεχνικός κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Ξάνθης, μένοντας για ένα χρόνο ακλόνητος στη θέση του. Δύο χρόνια μετά η Ξάνθη κάλεσε ξανά τον Νίκο Κεχαγιά προκειμένου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και τον Φεβρουάριο του 2010 επέστρεψε στα Πηγάδια. Όταν η συνεργασία του με την πρώτη ομάδα έληξε μετά από λίγους μήνες, βρήκε λίγο καιρό μετά δουλειά στην Κ-20 της Skoda, δείχνοντας πως δύσκολα θα ξεφύγει από την ομάδα αυτή. Η πρόσληψή του ξανά σαν πρώτος προπονητής στη Ξάνθη, είναι μάλλον φυσιολογική εξέλιξη.

Τρίτος στη σειρά παλαίμαχος παίκτης της Ξάνθης που κλήθηκε να βοηθήσει από το πόστο του προπονητή ήταν ο Παναγιώτης Γκουτσίδης. Στις 8 Μαρτίου του 2009 αντικατέστησε τον Γιώργο Παράσχο και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009, βγάζοντας όλη την καλοκαιρινή προετοιμασία. Σήμερα ο Γκουτσίδης είναι ο άμεσος βοηθός του κόουτς Παράσχου στον Ατρόμητο. 

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παπαδόπουλος. Αν και ως ποδοσφαιριστής δεν μπόρεσε να κάνει τις σεζόν που θα επιθυμούσε με τη Skoda, ως προπονητής κέρδισε τις εντυπώσεις. Σε μία περίοδο μετριότατης αγωνιστικής παρουσίας και έχοντας ήδη προηγηθεί ο Νίκος Κεχαγιάς και ο Γιώργος Παράσχος, ο Νίκος Παπαδόπουλος κλήθηκε να αλλάξει τα πάντα και όπως φαίνεται τα κατάφερε. Τον έριξαν με τη μία στα βαθιά και απέδειξε πως ξέρει να κολυμπάει, με τον ίδιο να κερδίζει το σεβασμό όλων των ποδοσφαιριστών του.

Ο πέμπτος της παρέας (κατά χρονική σειρά πάντα) είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος για πρώτη φορά έκατσε στον πάγκο της Ξάνθης τον Απρίλιο του 2011. Βέβαια την περίοδο 2005-2006 βρέθηκε στο πόστο του βοηθού, αλλά όσο να πεις άλλο κύρος έχει ο τίτλος του πρώτου προπονητή. Ο 44χρονος πλέον προπονητής μπορεί να βρίσκεται στην Κρήτη για λογαριασμό του Εργοτέλη, ωστόσο οι φίλαθλοι της Skodaτον έχουν πάντα στο μυαλό τους. Με τον Πανόπουλο μεγαλομέτοχο, δεν θα μας κάνει έκπληξη να τον δούμε ξανά στα Πηγάδια. Άλλωστε το είπαμε…  Όλοι οι παραπάνω κύριοι, είναι συνταγές δοκιμασμένες!!!  

 

Αναλυτικά οι παίκτες της Ξάνθης που ανέλαβαν την τεχνική ηγεσία της ομάδας

 

 

Νίκος Καραγεωργίου

 

Ηλικία: 51 χρονών

Θέση: Αμυντικός

Ποδ. Περίοδος: 1992-2000

Συμμετοχές: 179

Προπον. Περίοδος: 1999-2004, Ιούνιος 2013 – Οκτώβριος 2013

 

Νίκος Κεχαγιάς

 

Ηλικία: 44 χρονών

Θέση: Αμυντικός

Ποδ. Περίοδος: 1988-2002

Συμμετοχές: 327

Προπον. Περίοδος: 3 Μαρτίου 2007-20 Απριλίου 2008, 27 Φεβρουαρίου 2010 – 18 Σεπτεμβρίου 2011

 

Παναγιώτης Γκουτσίδης

 

Ηλικία: 47 χρονών

Θέση: Αμυντικός

Ποδ. Περίοδος: 1989-1991

Συμμετοχές: 47

Προπον. Περίοδος: 8 Μαρτίου 2009 – 20 Σεπτεμβρίου 2009

 

Νίκος Παπαδόπουλος

 

Ηλικία: 42 χρονών

Θέση: Αμυντικός

Ποδ. Περίοδος: 2003-2004 (β), 2004-2005 (α)

Συμμετοχές: 16

Προπον. Περίοδος: 13 Νοεμβρίου 2010 – 10 Απριλίου 2011

 

Μαρίνος Ουζουνίδης

 

Ηλικία: 44

Θέση: Αμυντικός

Ποδ. Περίοδος: 1989-1992

Συμμετοχές: 97

 

Προπον. Περίοδος: Απρίλιος 2011 – Σεπτέμβριος 2012, Δεκέμβριος 2012 – Απρίλιος 2013