Το παζλ όλων υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Η επιλογή του Κώστα Μορφίδη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καβάλας θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης κόντρα στους δυο κύριους αντιπάλους των προηγούμενων εκλογών: Το νυν περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, που θα ηγηθεί και πάλι του ψηφοδελτίου της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και τον Γιώργο Παυλίδη, που θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Περιφερειακής Αναγέννησης».

Η «Χρυσή Αυγή» έχει επιλέξει ως επικεφαλής τον πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου Χρήστο Κιτσόπουλο, το ΚΚΕ φαίνεται να καταλήγει και πάλι στην υποψηφιότητα του Χρήστου Τρέλλη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διερευνούν τη δυνατότητα ανεξάρτητης καθόδου, ενώ Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι διερευνούν τα περιθώρια συνεργασιών με τα ήδη υπάρχοντα σχήματα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατέλθουν συνεργαζόμενοι.

Σε τούτη την εξίσωση με τους ουκ ολίγους συντελεστές τα προγνωστικά απαγορεύονται. Μορφίδης, Γιαννακίδης και Παυλίδης θα δώσουν σκληρό αγώνα για να περάσουν στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, αφού ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων των υπόλοιων παρατάξεων στη δεύτερη Κυριακή την 25η Μαΐου.

Το εκλογικό ναρκοπέδιο από το οποίο θα διαβούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες έχει ως εξής:

• Ο Κώστας Μορφίδης αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο να επιβεβαιώσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο Περιφέρειας, όντας μάλιστα προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, που τον επέβαλε αντί του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη, στην υποψηφιότητα του οποίου είχε καταλήξει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μορφίδης καλείται να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα και να δείξει στην πράξη ότι ένα άφθαρτο πρόσωπο μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία της Περιφέρειας. Το πλεονέκτημα του κ. Μορφίδη είναι ότι πράγματι είναι άφθαρτος, αφού ουδέποτε άσκησε διοίκηση και υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι γνωστός πέραν των ορίων του νομού Καβάλας και της Δράμας απ’ όπου κατάγεται, ενώ καλείται να συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αναμέτρηση που θα πολωθεί πολιτικά, αλλά διατηρεί και τα χαρακτηριστικά μιας αυτοδιοικητικής αναμέτρησης, με τα πρόσωπα των υποψηφίων να παίζουν ρόλο καταλυτικό.

• Ο Γιώργος Παυλίδης καλείται να δικαιολογήσει τον τίτλο του φαβορί, λόγω εμπειρίας και στήριξης από τη Νέα Δημοκρατία. Ο επί 12ετία νομάρχης Ξάνθης και μια τετραετία επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ξέρει την Περιφέρεια σαν την παλάμη του, διαθέτει εμπειρία και δεν έχει υποστεί φθορά όντας στην πλευρά της μειοψηφίας.

• Ο Άρης Γιαννακίδης θα επιδιώξει να εκλεγεί με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια. Άλλωστε, δεν έχει άλλη επιλογή. Δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εξαερωθεί, είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι εάν θέλει να έχει τύχη.

• Ο «άγνωστος Χ» είναι αναμφιβόλως το ψηφοδέλτιο της «Χρυσής Αυγής», που πέραν του επικεφαλής Χ. Κιτσόπουλου έχει ανακοινώσει και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες σε Ροδόπη (Νίκος Τζουμαρέλης), Ξάνθη (Κόνι Κρυσταλλίδου), Καβάλα (Δημήτρης Μιμίδης) και Δράμα (Νίκος  Παζαριάδης).

 

Πηγή:  http://www.egnatiapost.gr