Παρούσα η Ξάνθη, απών ο Πανθρακικός(;) από το σεμινάριο αδειοδότησης

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (30/1) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το σεμινάριο προς τις ΠΑΕ της Super League και τους δημοσιογράφους, με θέμα την αδειοδότηση της νέας σεζόν.

Ο ομιλητής του σεμιναρίου, ήταν ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου, όπου αναφέρθηκε σε όλα επί του θέματος και το θετικό ήταν πως έδωσαν το παρών 13 από τις 18 ΠΑΕ της Super League.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ έδωσε το παρών η Skoda Ξάνθη, ανάμεσα στις πέντε ομάδες που απουσίασαν ήταν ο Πανθρακικός. Οι άλλοι που απουσίασαν, για άγνωστους λόγους, από το σεμινάριο ήταν οι ΠΑΕ Λεβαδειακός, ΟΦΗ, Παναιτωλικός και Πανιώνιος.

Το σεμινάριο άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, που είπε μεταξύ άλλων: Η ΕΠΟ ανέλαβε την πρωτοβουλία της οργάνωσης σεμιναρίου για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί τακτικά, σε ετήσια βάση, και έντονα. 

Στόχος είναι να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και ταλαιπωρούμαστε κάθε χρόνο. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που υφίσταται κάθε χρόνο η ομοσπονδία. Η διεύθυνση αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν χορηγεί άδειες. Κάνει εισηγήσεις.

Είμαστε υπερήφανοι για το τμήμα αδειοδότησης και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από ανεξάρτητες επιτροπές, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Υπάρχει ανεξάρτητη επιτροπή που αποφασίζει και η οποία δεν εξουσιάζεται και δεν την ελέγχει κανείς”.

Στην συνέχεια ο Γιώργος Δημητρίου αναφέρθηκε σε  πολλά θέματα όπως ο έλεγχος από την UEFA λέγοντας: “Τις άδειες τις χορηγούν οι επιτροπές αδειοδότησης της ΕΠΟ. Δεν έχει καμία συμμετοχή η UEFA. Μπορεί όμως να πραγματοποιεί ελέγχους συμμόρφωσης και να εξετάζει αν οι άδειες χορηγήθηκαν νομότυπα.

Συνήθως εξετάζει αποφάσεις που ανατράπηκαν σε δεύτερο βαθμό. Οι δικές της αποφάσεις αφορούν μόνο τις διοργανώσεις της”.

Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά το θρίλερ που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι, όταν δεν πήρε την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ούτε ο ΠΑΣ Γιάννενα ούτε ο Παναθηναϊκός και παρόλο που ανετράπησαν οι αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό, η ΟΥΕΦΑ επενέβη και τελικά δεν επέτρεψε την συμμετοχή στις δύο ομάδες, με αποτέλεσμα να κληθεί να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά κύπελλα η έβδομη της βαθμολογίας Skoda Ξάνθη!

Επίσης, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι αδειοδοτήσεις θα δοθούν πριν την έναρξη των πλέι οφ της Super League και ότι οι ΠΑΕ έχουν διορία μέχρι τις 31/03 για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητές τους, αλλά και να έχουν ρυθμίσει κάποιες πιθανές μετακυλούμενες οφειλές, που θα πρέπει να λήγουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Για τις ποινές που επιβάλλονται στους μη αδειοδοτημένους, όπως ο περιορισμός στις μεταγραφές. Παρόλο που τόνισε πως αυτό είναι θέμα των λιγκών, άφησε να εννοηθεί ότι διαφωνεί και πως το σωστό θα ήταν να επιβάλλονται βαρύτερες ποινές.

Παράλληλα ο κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε πως τα κριτήρια για τις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Football League είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των ομάδων της Super League και αν μια ομάδα δεν πληρεί τα κριτήρια, μένει στη Football League και ανεβαίνει η επόμενη.

Τέλος, διευκρίνισε, πως είναι άλλο πράγμα η αδειοδότηση της ΕΠΟ και άλλο το Financial Fair Play, το οποίο εξετάζει αποκλειστικά η UEFA και αφορά τις ομάδες που παίζουν στις διεθνείς διοργανώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here