Video: Πανικός σε κλειστό γυμναστήριο την ώρα του σεισμού στην Κεφαλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στη Δυτική Ελλάδα και έγινε αισθητή έως την Αθήνα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για σεισμό 5,9 βαθμών, στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο βόρεια από το Αργοστόλι, και με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μιλά για δόνηση 6 βαθμών 293 χλμ. δυτικά της Αθήνας και 10 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά, με εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα.  Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16:08 ακολούθησε νέα δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο περίπου επίκεντρο, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το ίδιο εστιακό βάθος. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις έως τις 16:32 μεγέθους 3,7 έως 4,2 βαθμών.

Σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, ενώ η δόνηση ήταν αισθητή και στην Νότια Αλβανία και Νότια Ιταλία.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ.Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος. Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι για τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Πολλές οι υλικές ζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου. Ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Ευάγγελος Θεοφιλάτος βρίσκεται μαζί με τα συνεργεία του δήμου στο δρόμο σε μια προσπάθεια καταγραφής των ζημιών ενώ μελετάται το ενδεχόμενο οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης ώστε να μην μείνει ούτε ένας κάτοικος στο δρόμο. 

Για προληπτικούς λόγους έχει εκκενωθεί και το γηροκομείο Ληξουρίου με τους ηλικιωμένους να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παλικής και στην εκκλησία έξω από το γηροκομείο. Η περιοχή της Παλικής ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.  Αυτή την στιγμή μεταβαίνει στο νησί τόσο ο υπουργός Eσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης όσο και ο δήμαρχος του νησιού κ. Αλέξανδρος Παρίσης.

Επίσης στην Κεφαλλονιά μεταβαίνει με ελικόπτερο σούπερ-πούμα ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ενώ με πλοίο θα μεταβούν στο νησί 10 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με τρία οχήματα -το ένα χρησιμοποιείται ειδικά για σεισμούς- με έναν ιδικά εκπαιδευμένο σκύλο σε περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσουν εγκλωβισμένους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κάποιοι κάτοικοι έχουν πάει στο νοσοκομείο για μικροτραυματισμούς. 

Εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου εξαιτίας ρωγμών του κτιρίου με τους ασθενείς να έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο παλιό ξύλινο κτίριο.  Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε το νησί τον Αύγουστο του 1953 τα περισσότερα κτίρια του νησιού είναι δομημένα σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται.

Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 27 Ιανουαρίου οι παιδικοί σταθμοί του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλλονιάς, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων. To ίδιο θα γίνει και με τα σχολεία. 

Πανικός επικράτησε στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης» του Αργοστολίου την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά. Εκείνη την ώρα διεξαγόταν ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ των ομάδων ΑΣ Κεφαλονιά – ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς για την Β’ ΕΣΚΑ-Η. Ο κόσμος μόλις αισθάνθηκε την ένταση του σεισμού άρχισε να τρέχει προς την έξοδο του κλειστού, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Το κλειστό Αργοστολίου έχει υποστεί κάποιες ζημιές εξωτερικά. Δείτε βίντεο που ανέβηκε στο ίντερνετ.

 

Πηγές: http://www.tovima.gr/ και http://inkefalonia.gr/

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/Ot1Z_RMD51I?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]